Valoarea OMV Petrom poate creşte cu 30% la Bursă, în pofida preţului actual al petrolului – brokerii

Preţul ţintă pentru acţiunile OMV Petrom (SNP) indică un potenţial de creştere de aproape 30% în următoarele 12 luni, potrivit unui raport al analiştilor casei de brokeraj Prime Transaction, primit la redacţia ECONOMICA.NET. Analiştii de la Prime se aşteaptă la revenirea pe creştere a preţului ţiţeiului, poate chiar începând din a doua jumătate a acestui an.
Adrian N. Ionescu - lun, 23 mart. 2015, 22:01
Valoarea OMV Petrom poate creşte cu 30% la Bursă, în pofida preţului actual al petrolului - brokerii

Preţul ţintă pentru următoarele 12 luni al acţiunilor OMV Petrom (SNP) este de 0,4654 de lei / titlu, potrivit unui raport al casei de brokeraj Prime Transaction, primit la redacţia ECONOMICA.NET

Ca urmare, Prime Transaction a emis „recomandarea de cumpărare (BUY)”. Potenţialul de creştere este de 30,5% faţă de preţul curent de luni după amiază, de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Cele mai importante riscuri care ar putea împiedica confirmarea estimării de mai sus sunt „o continuare a scăderii preţului petrolului şi un exit parţial al Fondului Proprietatea (FP) din acţionariat, ambele cu impact pe termen scurt asupra preţului acţiunilor”.

Un alt risc pentru SNP este o eventuală creştere a redevenţelor datorate Statului Român, încă posibilă începând cu anul viitor.

Altfel, perspectivele preţului SNP sunt favorabile, pentru că preţul petrolului este „la un nivel nesustenabil pe termen lung pentru marii producători”.

Preţul petrolului este „menţinut la un nivel redus mai degrabă ca parte a unui efort al ţărilor OPEC (cu precădere al Arabiei Saudite) de a-şi păstra cota de piaţă, ameninţată de producătorii de petrol de şist din SUA. Prin urmare, este de aşteptat ca anii următori, şi posibil chiar a doua jumătate a acestui an, să aducă o revenire a preţului, pe măsura ce o parte a producătorilor vor fi forţaţi să scadă producţia, sub presiunea marjelor de profit apropiate de zero sau chiar negative”.

Pe de altă parte, pierderile din 2014 ale OMV Petrom „din elemente speciale, de circa 1,5 miliarde de lei”,  nu se vor mai repeta în 2015. „Lipsa acestor elemente nerecurente va compensa parţial, în acest an, efectele scăderii preţului petrolului”, scrie Marius Pandele în raportul Prime Transaction.

Raportul nu ia în seamă aşa numitele considerente politice, legate de presupusele interese americane de a menţine sub presiune bugetele Rusiei.

„Ne aşteptăm ca profitul net al companiei să revină pe trend pozitiv anul viitor, susţinut de creşterea cifrei de afaceri şi de îmbunătăţirea marjei operaţionale. Pe termen scurt, reducerea investiţiilor cu 20-35% în acest an, anunţată de companie, ar putea duce la o creştere a ratei de distribuţie a profitului către dividende, concretizată într-un randament mai mare şi posibil într-o creştere a preţului acţiunilor”, se mai spune în raportul Prime Transaction.

OMV Petrom

OMV Petrom (SNP) este cea mai mare companie din Romania şi una dintre cele mai mari companii petroliere din Europa Centrală şi de Est, cu o valoare de piaţă de aproape cinci  miliarde de euro, şi cu peste 17.000 de angajaţi.

Rezervele de petrol şi gaze dovedite ale Petrom sunt de 775 milioane de barili echivalent petrol (dintre care 750 în Romania şi 25 în Kazahstan; o tonă are circa şapte barili), capacitatea anuală de rafinare este de 4,2 milioane de tone, iar reţeaua de benzinării este formată din aproximativ 800 de staţii, incluzând atât benzinariile Petrom cât şi pe cele OMV în România şi în regiune. Compania are la Brazi şi o centrală electrică pe gaze de 860 MW.

Acţionarul majoritar este grupul austriac OMV, cu 51% din acţiuni. Ministerul Economiei mai are 20,6%, în timp ce Fondul Proprietatea are 19% din titluri. În circulaţie liberă (free float) sunt  9,36%din acţiuni, cea mai mare parte fiind a persoanelor juridice (7,59%).

Profitul OMV Petrom a scăzut cu 56%, în 2014, la 2,1 miliarde de lei.

AVERTISMENT

Nu este în intenţia analiştilor citaţi şi cu atât mai puţin a ECONOMICA.NET să sugereze luarea unor decizii ca urmare a publicării celor de mai sus.

Estimările publicate de ECONOMICA.NET au un rost exclusiv informativ. Vondiţiile în care au fost realizate analizele invocate se pot schimba şi chiar şi analiştii îşi pot schimba perspectivele.

Nici ECONOMICA.NET şi nici analiştii citaţi nu sunt responsabili pentru deciziile luate de cititori. Singurii responsabili pentru asumarea unor riscuri sunt aceia care iau deciziile.

Te-ar mai putea interesa și
Mark Mobius: Bitcoin s-ar putea prăbuși sub 10.000 de dolari în 2023
Mark Mobius: Bitcoin s-ar putea prăbuși sub 10.000 de dolari în 2023
Bitcoin s-ar putea prăbuşi la 10.000 de dolari, o scădere de peste 40% faţă de preţurile actuale, a declarat joi investitorul veteran Mark Mobius pentru CNBC....
Uniunea Europeană a adoptat plafonul de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc
Uniunea Europeană a adoptat plafonul de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc
Uniunea Europeană a fost de acord cu impunerea unui plafon de preț al petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, deschizând ...
Xi Jinping este de acord că varianta Omicron a coronavirusului este mai puțin letală, ceea ce permite mai multă flexibilitate în privința restricțiilor
Xi Jinping este de acord că varianta Omicron a coronavirusului este mai puțin letală, ceea ce permite mai multă flexibilitate ...
Varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 este mai puţin letală, prin urmare ea permite ''mai multă flexibilitate'' ...
Activiștii Last Generation din Germania anunță că își vor intensifica protestele începând de luni
Activiștii Last Generation din Germania anunță că își vor intensifica protestele începând de luni
Activiştii pentru climă Last Generation din Germania plănuiesc să reia şi să intensifice protestele începând de luni ...