Valoarea pieţei comerţului online din România va ajunge la 3,6 miliarde de euro, în 2018, după ce numărul magazinelor s-a dublat

Piaţa comerţului online din România va ajunge, la finele anului 2018, la 3,6 miliarde de euro, după ce anul trecut valoarea acesteia a fost de 2,8 miliarde de lei, potrivit datelor prezentate de Asociaţia Română a Magazinelor Online (ARMO). De asemenea, numărul magazinelor online active s-a dublat anul trecut, la 14.000 de site-uri.
Lidia Neagu - mar, 23 oct. 2018, 12:36
Valoarea pieţei comerţului online din România va ajunge la 3,6 miliarde de euro, în 2018, după ce numărul magazinelor s-a dublat

În 2016 valoarea pieţei a fost de 2,05 miliarde de euro, iar numărul magazinelor active a fost de 5.000. Asociaţia estimează că în 2019 numărul acestora va crește cu aproximativ 7%, iar astfel vor fi 15.000 de magazine online active. Vânzările pentru categoriile fashion, home&deco, jucării, casă și grădină, produse pentru copii, au un potențial de creștere ridicat în următorii ani.

„Comerțul online din România este pe un trend ascendent, însă legislația este învechită, fapt ce poate împiedica dezvoltarea acestuia în contextul global de astăzi. De aceea, este nevoie de actualizarea legislației existente dinaintea intrării României în Uniunea Europeană conform directivelor europene în vigoare, astfel încât să existe condiţii similare pentru comercianţii români şi cei internaţionali”, a declarat Florinel Chiș, director executiv al ARMO și Chief Technology Advisor în cadrul EMOTA (European eCommerce and Omni-Channel Trade Association).

În acest an, 8,28 milioane de cumpărători vor face cel puţin o achiziţie online, faţă de 7,7 milioane de persoane în 2017. Totodată, 38% dintre români au făcut cumpărături online cel puțin o dată, în ultimele 12 luni, iar acest procent este mai mare comparativ cu cel din alte țări europene precum Grecia (36%), Portugalia (36%), Italia (34%), Croația (29%) și Bulgaria (26%).

25% dintre români preferă să plătească cumpărăturile cu cardul, iar acest procent este în creștere comparativ cu anul trecut. Conform studiului Kantar Millward Brown din 2018, citat de ARMO, cumpăratul produselor de pe dispozitive mobile a ajuns la un procent de 57,3% cu tendință de creștere.

Potrivit ARMO, e-commerceul a devenit generator de businessuri, extinderea în online fiind oportunitate de menținere a afacerii în fața marilor lanțuri comerciale. Astfel, comerţul online a generat 70 de milioane de euro pentru industria de curierat, precum şi profituri mai mari pentru companiile din domeniu.

De asemenea, potrivit celui mai recent raport al companiei de consultanţă imobiliară Colliers International, există încă mult loc de creştere pentru retailul online şi cel tradiţional, care pot coexista pe termen mediu în Europa Centrală şi de Est, cu oportunităţile cele mai bune în România şi Bulgaria.

”Într-adevăr, estimările îndrăzneţe pot pune mărimea pieţei online mai aproape de acest nivel şi în prezent. Dar, chiar şi într-un scenariu şi mai optimist în care comerţul electronic captează 10% din totalul vânzărilor de retail până în 2022, ajungând la 34 de miliarde euro, se prevede un volum mare de vânzări adiţionale care au loc prin canalele tradiţionale”, explică Mark Robinson, CEE Research Specialist în cadrul Colliers International.

Lansată în 2010, Asociaţia Română a Magazinelor Online (ARMO) reprezintă magazinele online din România şi susţine interesele membrilor săi. Asociaţia a elaborat Codul de Bune Practici ale Magazinelor Online şi un program de atestare a magazinelor online din România, în conformitate cu acest Cod. 

 

Te-ar mai putea interesa și
DNA a deschis un dosar cu privire la achiziția de vaccinuri anti-COVID-19
DNA a deschis un dosar cu privire la achiziția de vaccinuri anti-COVID-19
Direcția Națională Anticorupție a anunțat marți că a înregistrat un dosar penal având ca obiect modalitatea de achiziționare a dozelor de vaccinuri anti-COVID-19, de la declanșarea......
Premierul Poloniei sfidează UE şi anunţă că activitatea minei Turow nu va fi oprită
Premierul Poloniei sfidează UE şi anunţă că activitatea minei Turow nu va fi oprită
Exploatarea la suprafaţă a lignitului de la mina Turow şi operarea centralei energetice vor continua, în pofida deciziei ...
PayU lansează serviciul Google Pay în România
PayU lansează serviciul Google Pay în România
Datorită parteneriatului dintre PayU, liderul plăților online din România, și Google, serviciul Google Pay este disponibil ...
În Bucureşti a fost depăşită rata de acoperire vaccinală de 50% – Valeriu Gheorghiţă
În Bucureşti a fost depăşită rata de acoperire vaccinală de 50% – Valeriu Gheorghiţă
Preşedintele CNCAV, Valeriu Gheorghiţă, a precizat marţi că în Capitală se înregistrează o rată de acoperire vaccinală ...