Valoarea totală a listărilor realizate la BVB a depăşit un miliard de euro în primele patru luni

Valoarea totală a listărilor realizate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a depăşit un miliard de euro în primele patru luni ale acestui an, o perioadă marcată de volatilitate în pieţele de capital internaţionale.
AGERPRES - lun, 22 mai 2023, 10:28
Valoarea totală a listărilor realizate la BVB a depăşit un miliard de euro în primele patru luni

Conform unui comunicat al bursei, de la începutul anului, 13 runde de finanţare, care au totalizat 1,1 miliarde euro, au fost derulate prin intermediul BVB. Defalcat, pe segmentul de venit fix, au fost listate 6 emisiuni de obligaţiuni corporative, în valoare cumulată de 427 milioane euro, 5 emisiuni de titluri de stat Fidelis, în valoare de 618 milioane euro, şi o emisiune de obligaţiuni municipale, în valoare de 112 milioane euro.

Pe segmentul de acţiuni a avut loc o listare în valoare de 1 milion de euro. Instrumentele de venit fix au contribuit în mod semnificativ la valoarea totală de tranzacţionare consemnată în primele patru luni la BVB, impulsionate în special de continuarea periodică a programului de emisiuni de titluri de stat Fidelis.

În interiorul pieţei de acţiuni, la finalul primelor patru luni, cele mai tranzacţionate cinci titluri de pe Piaţa Reglementată la vedere a BVB au fost cele ale Fondului Proprietatea, OMV Petrom, Banca Transilvania, Romgaz şi BRD – Groupe Societe Generale.

„La nivel general, piaţa de capital din România a crescut cu 5,2% la finalul perioadei ianuarie-aprilie din acest an, luând în calcul evoluţia companiilor din componenţa indicelui BET-TR, care include şi dividendele. Se observă, astfel, o temperare a avansului care depăşise 5,5% la finalul primelor două luni din acest an. Deşi creşterea înregistrată la finalul lunii aprilie a avut loc pe fondul unei lichidităţi în scădere, toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) se aflau în teritoriu pozitiv la finalul primelor 4 luni ale acestui an. Prin comparaţie cu indicele BET-TR, cel mai mare avans a fost înregistrat de indicele companiilor din energie şi utilităţi, BET-NG, care a avut o creştere dublă, de 10,5%”, se menţionează în comunicat.

Per ansamblu, valoarea totală de tranzacţionare cu toate tipurile de instrumente financiare a ajuns la 6,74 miliarde lei, însă această cifră este în scădere faţă de primele patru luni ale anului trecut, pe fondul aşteptărilor investitorilor privind viitoarele IPO-uri anunţate la BVB.

„Oportunităţile investiţionale generate de anunţurile publice privind intenţiile de listare ale mai multor companii româneşti la Bursă au creat entuziasm şi o stare de expectativă în rândul investitorilor. Piaţa de capital românească a crescut în acest an, pe fondul unor tranzacţii cu mai puţină adâncime decât anul trecut, semn că investitorii îşi recalibrează portofoliile. Încurajăm companiile româneşti să fie prezente la Bursă, pentru că ne aflăm într-un context care prezintă oportunităţi specifice care pot fi fructificate prin listarea de instrumente financiare pe piaţa de capital. BVB are un istoric de succes în acest sens: 163 de runde de finanţare a căror valoare depăşeşte 7,2 miliarde euro au fost derulate în ultimii cinci ani prin intermediul pieţei de capital”, a declarat Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

La rândul său, Adrian Tănase, directorul general al BVB a subliniat că există potenţial de îmbunătăţire în ceea ce priveşte lichiditatea pieţei, indicator care este sub nivelul de anul trecut.

„Deşi în 2022 am avut un record de lichiditate pe toate palierele, considerăm că există un culoar semnificativ de creştere. Continuarea programului Fidelis pentru titlurile de stat emise de Ministerul Finanţelor şi anunţurile publice în ceea ce priveşte listările de noi companii la Bursă sunt elemente care pot impulsiona în mod pozitiv evoluţia pieţei de capital locale. Ne aşteptăm ca IPO-urile din acest an să deschidă şi mai mult apetitul românilor către investiţiile bursiere. Facilitatea oferită de brokerii autorizaţi din România de a deschide conturi de tranzacţionare online, dar şi simplificarea procedurilor fiscale aplicabile de la 1 ianuarie 2023 vor contribui semnificativ la atingerea unui nou record în ceea ce priveşte numărul investitorilor în piaţa de capital”, a spus Tănase.

Numărul investitorilor de pe piaţa de capital din România a continuat să crească şi a ajuns la finalul lui 2022 la 133.000 de investitori, potrivit datelor Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI). Prin comparaţie, la finalul anului 2019 erau aproape 54.000 de investitori, ceea ce înseamnă o creştere de 246% realizată în ultimii 5 ani.

Totodată, cifra de 133.000 de investitori reprezintă un maxim istoric pentru piaţa de capital din România. Anul trecut, la BVB au fost realizate 42 de runde de finanţare, iar valoarea totală a rundelor de finanţare a ajuns la 1,9 miliarde euro, fiind foarte aproape de maximul din 2021, de 2 miliarde euro. Piaţa de capital din România a supraperformat prin comparaţie cu o serie de indici reprezentativi după ce, în ultimii 5 ani, companiile din indicele BET-TR au oferit investitorilor creşteri de peste 100%, exprimate în moneda unică europeană, precizează sursa citată.

Evoluţia pozitivă a pieţei de capital din primele patru luni din 2023 an vine după un an 2022 marcat de volatilitate şi incertitudini. La nivelul pieţei de capital româneşti s-au înregistrat anul trecut noi maxime la capitolul valoare totală de tranzacţionare, lichiditate medie zilnică şi număr de tranzacţii. Astfel, BVB a atins un nou record în 2022 în ceea ce priveşte valoarea totală de tranzacţionare realizată pe toate pieţele cu toate tipurile de instrumente financiare, după ce tranzacţiile totale au depăşit 24 miliarde lei, în creştere cu 11% faţă de nivelul din 2021.

Tot la nivelul anului trecut, lichiditatea medie zilnică de tranzacţionare pentru toate tipurile de instrumente financiare listate pe Piaţa Reglementată (PR) şi Sistemul Multilateral de Tranzacţionare (SMT) a crescut cu 11% şi a ajuns la 95,6 milioane lei. Investitorii au realizat în 2022 un nou record în ceea ce priveşte numărul de tranzacţii cu toate tipurile de instrumente financiare realizate pe toate pieţele: peste 1,67 milioane de tranzacţii. În acelaşi timp, incertitudinile internaţionale au condus la scăderi ale pieţei, de 1,9% pentru indicele BET-TR, la finalul anului trecut.

Te-ar mai putea interesa și
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Fratele geamăn al SUV-ului Dacia produs în România și comercializat în Uniunea Europeană, Renault Duster tocmai a fost lansat pe piața turcă, țară în care va fi și asamblat....
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală ...
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...