Valoarea tranzacţiilor cu acţiunile listate la BVB s-a dublat în primele trei luni, la peste 1 miliard de euro

Valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni a crescut în primul trimestru al acestui an cu 105% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi s-a cifrat la 5,03 miliarde lei, echivalentul a 1,02 miliarde euro, potrivit unui comunicat la Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
AGERPRES - mar, 12 apr. 2022, 10:26
Valoarea tranzacţiilor cu acţiunile listate la BVB s-a dublat în primele trei luni, la peste 1 miliard de euro

Conform sursei citate, această valoare este peste nivelul de 4,85 miliarde lei realizat în primele şase luni ale anului trecut pe segmentul de acţiuni de pe Piaţa Reglementată a BVB.

„Primul trimestru a fost marcat de intensificarea activităţii de tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) pe fondul unei volatilităţi crescute care a cuprins pieţele de capital internaţionale. În acest sens, valoarea totală a tranzacţiilor realizate în primele 3 luni ale acestui an cu acţiunile companiilor listate pe Piaţa Reglementată a BVB a depăşit valoarea cumulată la nivelul primelor 6 luni ale anului trecut”, se menţionează în comunicat.

Lichiditatea medie zilnică pe segmentul de acţiuni a fost de 80 milioane lei, echivalentul a 16,2 milioane euro, la nivelul primului trimestru. În ceea ce priveşte toate tipurile de instrumente financiare, lichiditatea medie zilnică din primele 3 luni a fost de 95,4 milioane lei, echivalentul a 19,3 milioane euro, în urcare cu 29% faţă de primul trimestru al anului trecut.

Reprezentanţii BVB susţin că, la fel ca pieţele internaţionale, piaţa de capital românească nu a fost ocolită de turbulenţe. La finalul lunii martie, indicele BET afişa o scădere de 2,7%, şi un nivel de 12.712 puncte. Indicele BET-TR, care include şi dividendele, a încheiat primul trimestru cu o depreciere uşoară, de 0,7%, până la un nivel de 22.949 puncte.

„Piaţa de capital din România se află într-o poziţie solidă după un an 2021 excepţional şi continuă expansiunea cu un prim trimestru în care au avut loc 11 listări de emisiuni de acţiuni şi obligaţiuni. Mai multe companii, mai multe domenii de activitate, mai multe oportunităţi de investiţii. Finanţarea prin intermediul pieţei de capital a devenit opţiunea standard pentru companiile care vor să beneficieze pe deplin de avantajele listării la bursă. Monitorizăm ceea ce se întâmplă în jurul nostru şi suntem foarte atenţi la context. Războiul din Ucraina generează foarte multă îngrijorare în spaţiul public, însă celelalte riscuri care au trecut în plan secund sunt în continuare prezente şi sunt legate de efectele pandemiei de coronavirus, perturbările din lanţurile de aprovizionare, creşterea preţurilor la energie, creşterea dobânzilor şi rata ridicată a inflaţiei,” a declarat Radu Hanga, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti.

La rândul său, Adrian Tănase, Directorul General al BVB, susţine că a fost un prim trimestru foarte activ atât din punct de vedere al numărului de listări de instrumente financiare, cât şi din perspectiva tranzacţiilor realizate prin sistemele bursei.

„Am extins indicele BET pentru prima dată la 20 de companii, ceea ce oferă investitorilor un grad de diversificare sectorială fără precedent, şi tot în primul trimestru reprezentativitatea României în indicii pieţelor emergente a crescut substanţial. În acelaşi timp, este important să ne calibrăm şi aşteptările. Traversăm o perioadă plină de turbulenţe şi cu multe incertitudini, ceea ce înseamnă că investitorii trebuie să fie pregătiţi pentru episoade de volatilitate crescută. Evenimentele recente au demonstrat că BVB şi-a îndeplinit, în condiţii de volatilitate accentuată, rolul economic şi social,” a afirmat Adrian Tănase, directorul general al BVB.

Primul trimestru s-a remarcat la BVB prin 11 noi listări de emisiuni de acţiuni şi obligaţiuni. Pe segmentul de acţiuni, 7 companii au venit la cota bursei: Holdingrock1, DN Agrar, ABN Systems, Dr. Fischer Dental, Grup Şerban, Bento, Brikston Construction Solutions. Pe segmentul de obligaţiuni, au emis bonduri 4 companii: Elefant Online, Stanleybet Capital, Life is Hard, Inox.

Indicele BET a ajuns la 20 de companii, începând cu 21 martie. Este pentru prima dată în istoria indicelui BET când este atins acest număr. BET (Bucharest Exchange Trading index), primul indice dezvoltat de BVB, a fost lansat în septembrie 1997 şi include cele mai tranzacţionate companii listate pe bursa locală. Cele 20 de companii din componenţa indicelui BET sunt: Aquila Part Prod Com (AQ), Alro (ALR), Banca Transilvania (TLV), BRD – Groupe Societe Generale (BRD), Bursa de Valori Bucuresti (BVB), Conpet (COTE), DIGI Communications (DIGI), Electrica (EL), Fondul Proprietatea (FP), MedLife (M), OMV Petrom (SNP), Nuclearelectrica (SNN), One United Properties (ONE), Purcari Wineries (WINE), Romgaz (SNG), Sphera Franchise Group (SFG), TeraPlast (TRP), Transgaz (TGN), Transelectrica (TEL) ş Transport Trade Services (TTS).

Potrivit sursei citate, România a devenit tot mai vizibilă pe plan internaţional şi este prezentă, din 21 martie, cu 11 companii în indicii FTSE Russell dedicaţi pieţelor emergente. Cele 11 companii sunt: Banca Transilvania, Nuclearelectrica, OMV Petrom, TeraPlast, One United Properties, MedLife, Transport Trade Services, Purcari Wineries, Conpet, IMPACT Developer & Contractor şi Sphera Franchise Group.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...