Valoarea tranzacţiilor imobiliare realizate în 2012 a depăşit 340 mil.euro, puţin peste cea din 2011

Valoarea tranzacţiilor imobiliare încheiate anul trecut în România s-a ridicat la circa 340 de milioane de euro, nivel peste cel înregistrat în 2011, când au fost tranzacţionate proprietăţi de aproximativ 320 de milioane de euro, potrivit datelor centralizate de MEDIAFAX.
Economica.net - mie, 09 ian. 2013, 12:27
Valoarea tranzacţiilor imobiliare realizate în 2012 a depăşit 340 mil.euro, puţin peste cea din 2011

Capitala acoperă aproape jumătate din sumă, restul tranzacţiilor vizând active din oraşe precum Timişoara, Sibiu, Braşov şi Piteşti.

Sectorul imobiliar dominant a fost cel al spaţiilor de birouri, unde au fost încheiate tranzacţii cu o valoare de aproape 160 milioane euro (echivalentul a 47% din volumul total), acesta fiind urmat de retail, cu o valoare de 116 milioane euro (34% din volumul total). Şi sectoarele industrial şi hotelier au înregistrat tranzacţii în 2012, dar de dimensiuni mai reduse.

În suma totală au fost incluse şi terenurile tranzacţionate anul trecut având ca destinaţie dezvoltări imobiliare. Valoarea celor mai importante tranzacţii cu terenuri se ridică la peste 40 de milioane de euro.

Cele mai importante tranzacţii din 2012 au fost legate de piaţa de birouri. Proiectele care au făcut obiectul unei achiziţii directe din partea fondurilor de investiţii sunt complexul de birouri City Business Center din Timişoara, achiziţionat de New Europ Property Investors (NEPI), şi clădirea HQ Victoriei din Bucureşti, preluată de fondul elen Zeus Capital Partners.

Alte tranzacţii au vizat cumpărarea clădirii Tower Center International de către oamenii de afaceri Dragoş Bîlteanu şi Ioannis Papalekas, precum şi vânzarea clădirii Litexco Stirbey Center.

Pe piaţa de retail, Auchan a achiziţionat magazinul din Piteşti, aflat în proprietatea NEPI, şi platforma Tractorul din Braşov. În aceeaşi categorie intră şi vânzarea la licitaţie a centrului comercial Liberty Center din Bucureşti.

La capitolul terenuri, NEPI şi omul de afaceri Ovidiu Şandor au cumpărat la Cluj-Napoca fosta fabrică Tricotajul Someşul, unde vor să construiască un complex de birouri.

De asemenea, gigantul suedez Skanska a plătit circa 17 milioane de euro omului de afaceri Gabriel Popoviciu pentru un teren de 15.000 de metri pătraţi, în zona Floreasca-Barbu-Văcărescu.

Lipsa finanţării pentru achiziţiile de proprietăţi imobiliare a dus la scăderea tranzacţiilor în ultimii ani. În perioada de dinaintea crizei financiare, în România erau tranzacţionate proprietăţi de circa un miliard de euro.

Pentru acest an, consultanţii imobiliari speră ca măcar stabilitatea politică să atragă mai mulţi investitori în condiţiile în care accesul la finanţare va fi în continuare limitat.

Te-ar mai putea interesa și
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea centralei Nehoiașu 2, parte a amenajării hidrotehnice Siriu-Surduc......
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
Debutul pe piață al modelului electric BMW i3 a fost unul dificil, însă acum marca și-a depășit clar rivalii din segmentul ...
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni ...