1EUR = 4.8721 RON | Bucureşti 4 º

Extern

Van Rompuy: Gazul de şist poate deveni parte a mixului energetic pentru unele state UE

Statele membre UE trebuie să dezvolte metode sigure şi sustenabile de a exploata resurse energetice convenţionale sau neconvenţionale, cum ar fi gazul de şist, care ar putea deveni parte a mixului energetic pentru unele state UE, dacă vor opta pentru acest lucru, a declarat miercuri preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy.

22 mai, 2013 | Mediafax

După încheierea summitului UE dedicat problemelor din energie, Van Rompuy a afirmat că unul dintre punctele asupra căruia au convenit şefii de stat şi de guvern este diversificarea surselor, care să garanteze că nicio ţară nu se bazează pe o unică sursă de energie sau o singură rută de furnizare.

'Se poate face atât de mult în domeniul energiilor regenerabile, inclusiv în termeni de locuri de muncă. De asemenea, ţările pot să dezvolte căi sigure şi sustenabile de a exploata resursele convenţionale şi neconvenţionale. Da, asta include gazul de şist, care ar putea deveni parte a mixului energetic pentru unele state membre, poate mai puţin pentru altele. Depinde, bineînţeles, de fiecare ţară, să decidă asupra mixului său energetic', a spus preşedintele Consiliului European.

Franţa este unul dintre statele care refuză exploatarea gazului de şist pe teritoriul său, iar preşedintele francez François Hollande a fost categoric în acest sens după încheierea summitului. 'Nu putem însă să-i împiedicăm pe alţii să exploateze gazul de şist, după cum nu-i putem împiedica nici să recurgă la energia nucleară', a spus Hollande.

'Alegerea mixului energetic este de competenţa statelor', menţionează în acest sens concluziile summitului.

De asemenea, a precizat Herman van Rompuy, liderii UE au convenit asupra necesităţii de a se coordona mai bine asupra deciziilor energetice naţionale majore cu impact asupra altor ţări.

În ceea ce priveşte finanţarea construirii de infrastructuri pentru energie, capitol bugetar diminuat la Consiliul European din februarie în care s-a convenit asupra bugetului multianual al UE, preşedintele Van Rompuy a spus că 'concluziile prevăd să se recurgă pe larg la fondurile private'. La rândul său, preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, a spus că şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) ar putea fi o sursă de finanţare pentru astfel de proiecte de infrastructuri, ca şi fondurile regionale.

Conform estimării preşedintelui Consiliului European, UE va avea nevoie de 1.000 de miliarde de investiţii în dezvoltarea şi interconectarea reţelelor până în 2020.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO