Van Rompuy: Gazul de şist poate deveni parte a mixului energetic pentru unele state UE

Statele membre UE trebuie să dezvolte metode sigure şi sustenabile de a exploata resurse energetice convenţionale sau neconvenţionale, cum ar fi gazul de şist, care ar putea deveni parte a mixului energetic pentru unele state UE, dacă vor opta pentru acest lucru, a declarat miercuri preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy.
Economica.net - mie, 22 mai 2013, 18:57
Van Rompuy: Gazul de şist poate deveni parte a mixului energetic pentru unele state UE

După încheierea summitului UE dedicat problemelor din energie, Van Rompuy a afirmat că unul dintre punctele asupra căruia au convenit şefii de stat şi de guvern este diversificarea surselor, care să garanteze că nicio ţară nu se bazează pe o unică sursă de energie sau o singură rută de furnizare.

‘Se poate face atât de mult în domeniul energiilor regenerabile, inclusiv în termeni de locuri de muncă. De asemenea, ţările pot să dezvolte căi sigure şi sustenabile de a exploata resursele convenţionale şi neconvenţionale. Da, asta include gazul de şist, care ar putea deveni parte a mixului energetic pentru unele state membre, poate mai puţin pentru altele. Depinde, bineînţeles, de fiecare ţară, să decidă asupra mixului său energetic’, a spus preşedintele Consiliului European.

Franţa este unul dintre statele care refuză exploatarea gazului de şist pe teritoriul său, iar preşedintele francez François Hollande a fost categoric în acest sens după încheierea summitului. ‘Nu putem însă să-i împiedicăm pe alţii să exploateze gazul de şist, după cum nu-i putem împiedica nici să recurgă la energia nucleară’, a spus Hollande.

‘Alegerea mixului energetic este de competenţa statelor’, menţionează în acest sens concluziile summitului.

De asemenea, a precizat Herman van Rompuy, liderii UE au convenit asupra necesităţii de a se coordona mai bine asupra deciziilor energetice naţionale majore cu impact asupra altor ţări.

În ceea ce priveşte finanţarea construirii de infrastructuri pentru energie, capitol bugetar diminuat la Consiliul European din februarie în care s-a convenit asupra bugetului multianual al UE, preşedintele Van Rompuy a spus că ‘concluziile prevăd să se recurgă pe larg la fondurile private’. La rândul său, preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, a spus că şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) ar putea fi o sursă de finanţare pentru astfel de proiecte de infrastructuri, ca şi fondurile regionale.

Conform estimării preşedintelui Consiliului European, UE va avea nevoie de 1.000 de miliarde de investiţii în dezvoltarea şi interconectarea reţelelor până în 2020.

Te-ar mai putea interesa și
Drum Expres Arad – Oradea: CNAIR solicită emiterea acordului de mediu
Drum Expres Arad – Oradea: CNAIR solicită emiterea acordului de mediu
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) solicită emiterea acordului de mediu necesar construirii Drumului Expres Arad - Oradea. Noua șosea de mare viteză din Vestul......
Dyson lansează o pereche de căști audio care purifică aerul. Cum arată și de unde le poți cumpăra
Dyson lansează o pereche de căști audio care purifică aerul. Cum arată și de unde le poți cumpăra
Dyson a anunțat joi specificațiile complete ale căștilor cu funcție de purificare a aerului Dyson Zone, care vor fi ...
Rareş Bogdan îndeamnă la boicot după ce Austria a votat împotriva aderării României la Schengen: Toate companiile de stat şi toate firmele care au conturi la Erste şi la Raiffeisen să le închidă de urgenţă
Rareş Bogdan îndeamnă la boicot după ce Austria a votat împotriva aderării României la Schengen: Toate companiile ...
Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan îndeamnă la boicot după ce Austria a votat împotriva aderării României la spaţiul ...
IULIUS deschide al doilea Family Market din acest an, concept în care a investit 24 de milioane de euro
IULIUS deschide al doilea Family Market din acest an, concept în care a investit 24 de milioane de euro
Compania IULIUS a inaugurat cel de-al doilea proiect Family Market, în cartierul ieșean Bucium. Proiectul de retail de ...