Van Rompuy: Participarea României la Pactul fiscal este foarte apreciată

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a subliniat miercuri, la Bucureşti, că Pactul fiscal este "crucial" pentru UE iar participarea României este foarte apreciată, punctând că ratificarea lui "rapidă" este "de maximă importanţă".
Economica.net - mie, 25 apr. 2012, 09:02
Van Rompuy: Participarea României la Pactul fiscal este foarte apreciată

„Europa îşi va continua strategia de readucere a creşterii şi creare de locuri de muncă. Problema şomajului în rândul tinerilor este o prioritate, de aceea Uniunea îşi mobilizează instrumentele. Încurajăm, de asemenea, ca bugetele naţionale şi europene să acorde prioritate motoarelor de creştere, precum investiţiile în energie şi infrastructura de transport, inovaţie şi educaţie. De asemenea, avem nevoie de o continuare a cooperării economice din Europa.

Luna trecută am semnat un tratat pentru disciplină fiscală mai mare. Este crucial pentru Uniune iar participarea României este foarte apreciată, ca semn de încredere şi un vot de încredere pentru viitor. Acum este de maximă importanţă ratificarea lui rapidă de către toţi semnatarii”, a spus preşedintele Consiliului European, în declaraţia comună susţinută cu preşedintele Băsescu, la Palatul Cotroceni.

El a punctat că a discutat cu preşedintele Băsescu despre situaţia din zona euro, adăugând că în momentul de faţă trecem printr-o „uşoară recesiune” iar provocările din unele ţări sunt foarte importante, scrie Agerpres.

Herman Van Rompuy a abordat în discuţiile cu şeful statului şi „provocările” din domeniul energiei.

„Pe fondul creşterii costurilor la energie, securitatea energetică este mai importantă decât oricând. Salutăm implicarea României pentru dezvoltarea coridorului sudic, este crucial pentru Europa şi România, domnule preşedinte.

În final, am discutat bugetul european viitor, am luat act de priorităţile României, pe care preşedintele Băsescu mi le-a prezentat. Agricultura şi politica de coeziune rămân importante pentru o Uniune competitivă şi integrată. Bugetul trebuie să fie un instrument de creştere în toată Uniunea.

La următorul Consiliu European din iunie vom continua discuţiile. Îi mulţumesc preşedintelui Băsescu, din nou, pentru curajul dumnealui pe care l-a arătat anul trecut şi pentru cooperarea sa pozitivă în Consiliul European”, a afirmat preşedintele Consiliului European.

El a felicitat România pentru faptul că s-au împlinit şapte ani de la aderarea la UE.

„Vă mulţumesc, domnule preşedinte, pentru ospitalitate şi pentru discuţia bună pe care am avut-o astăzi. Mai întâi, doresc să felicit guvernul şi cetăţenii români. Exact cu şapte ani în urmă, pe 25 aprilie 2005, s-a semnat Tratatul de aderare la UE, la Luxemburg.

A fost un moment important pentru România, dar şi pentru UE. Ţara dumneavoastră a aderat numai acum cinci ani de zile, dar deja nu ne putem imagina Uniunea noastră fără România. Salut rolul important pe care preşedintele Băsescu îl joacă în Consiliul European”, a subliniat Van Rompuy.

Te-ar mai putea interesa și
CET Vest, modernizată de japonezii de la Yokogava. Proiect de peste 1 milion de euro
CET Vest, modernizată de japonezii de la Yokogava. Proiect de peste 1 milion de euro
Centrala termo-electrică Bucureşti Vest a fost modernizată printr-un proiect de peste 1 milion de euro, implementat de Yokogawa România, durata de viaţă a sistemului de automatizare al......
Proiect MAI: Reglementări importante pentru pietoni și utilizatori de trotinete electrice
Proiect MAI: Reglementări importante pentru pietoni și utilizatori de trotinete electrice
Ministerul Afacerilor Interne a publicat ieri pe site-ul său un proiect de hotărâre care prevede noi reglementări pentru ...
România, la jumătatea lunii aprilie – situaţia din criza Coronavirus, joi dimineaţă – 15.04.2021
România, la jumătatea lunii aprilie – situaţia din criza Coronavirus, joi dimineaţă – 15.04.2021
Criza Coronavirus 15 aprilie 2021 (cea mai recentă raportare - 14 aprilie, ora 13) - Rata de infectare din Bucureşti şi ...
Ce se întâmplă cu leul în această dimineaţă – curs valutar interbancar 15.04.2021
Ce se întâmplă cu leul în această dimineaţă – curs valutar interbancar 15.04.2021
Euro a început ziua pe piaţa interbancară la 4,9260 lei, peste maximul istoric înregistrat în faţa leului la cursul ...