1EUR = 4.8725 RON | Bucureşti 8 º

News

Van Rompuy refuză noi tăieri în proiectul de compromis privind bugetul UE pentru 2014-2020

Preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy le-a transmis marţi deputaţilor europeni refuzul de a introduce reduceri suplimentare în propunerea de compromis pentru bugetul perioadei 2014-2020, aşa cum cer mai multe state membre, transmite AFP.

27 noi, 2012 | Mediafax

"Acordul pentru buget va fi sub un nivel inferior propunerii Comisiei Europene, însă nu se pune problema de a merge sub reducerile pe care, din păcate, am fost nevoit să le propun deja", a afirmat el în cadrul unei dezbateri televizate asupra cauzelor eşecului summitului de vineri privind bugetul UE pe următorii ani.

Herman Van Rompuy a propus un compromis cu angajamente de 973 de miliarde de euro, însemnând cu 75 de miliarde de euro mai puţin decât cererea Comisiei Europene. Propunerea reprezintă 1,01% din produsul intern brut (PIB) al UE.

Summitul de vineri a eşuat deoarece cancelarul german Angela Merkel şi premierul David Cameron au cerut reduceri suplimentare de 30 de miliarde de euro.

Parlamentul European i-a cerut lui Van Rompuy să reziste presiunilor şi şi-a reiterat dreptul de veto în cazul unui acord neconvenabil.

"Parlamentul European are drept de veto. Nu trebuie să uităm acest lucru", a reamintit copreşedintele grupului Verzilor, Daniel Cohn-Bendit. "Sper că vom fi suficient de puternici pentru a spune nu" în cazul unui acord neconvenabil la sfârşitul viitorului summit prevăzut pentru începutul anului viitor, a spus el.

Liderul grupului socialist din PE, Hannes Swoboda, a denunţat dur, la rândul său, dorinţa liderilor din UE de a aplica tăieri în toate capitolele bugetului.

"Uniunea Europeană este laureata Premiului Nobel pentru Pace, însă liderii actuali din UE nu sunt demni de a-l primi. Ar face mai bine să stea acasă săptămâna viitoare" când va fi decernat premiul, a afirmat el.

"Trebuie oprită această mascaradă şi introduse resurse proprii, deoarece un buget european bazat pe contribuţiile naţionale omoară Europa", a declarat şi liderul liberalilor şi democraţilor din PE, Guy Verhofstadt.

Preşedintelui grupului popularilor europeni (PPE) Joseph Daul a reiterat acelaşi lucru şi a denunţat 'privirea îngustă' a şefilor de stat şi de guvern.

"Când UE avea 12 membri, în jurul mesei erau 11 lideri care vorbeau de bugetul european şi unul singur care vorbea de banii săi. Săptămâna trecută, am văzut dezbateri între 27 de 'doamne Thatcher', 27 de tăietori de lemne orbiţi care nu ţineau cont că îşi tăiau singuri craca de sub picioare", a afirmat şi eurodeputatul popular francez Alain Lamassoure, preşedintele Comisiei pentru buget a PE.

"Herman Van Rompuy trebuie să găsească un compromis şi vedeţi cât este de greu", a subliniat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Şeful executivului european le-a mulţumit eurodeputaţilor pentru sprijin şi le-a mărturisit uluirea în faţa meschinăriei anumitor lideri în cursul summitului. Scopul lor era 'de a se asigura că ceilalţi contribuie mai mult sau nu câştigă la fel de mult ca ei', a mărturisit el.

"Nu este posibil să fi încheiat un pact pentru creştere în cadrul summitului din iunie şi să avem un buget care să meargă în direcţia contrară", a afirmat la rândul său Herman Van Rompuy.

"Mi s-a reproşat aici că am fost în solda marilor state. Pot să vă spun că, astăzi, le am pe toate împotriva mea", a mai declarat el.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO