Van Rompuy va propune alocarea mai multor miliarde de euro pentru tinerii şomeri din UE

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a anunţat marţi că la negocierile pe bugetul UE 2014-2020, care vor avea loc în reuniunea Consiliului de joi şi vineri, va propune alocarea "mai multor miliarde de euro" pentru o nouă iniţiativă privind combaterea şomajului în rândul tinerilor.
Economica.net - mar, 05 feb. 2013, 20:14
Van Rompuy va propune alocarea mai multor miliarde de euro pentru tinerii şomeri din UE

„Negocierile pe buget sunt întotdeauna dificile, de durată şi pot părea dure din afară şi uneori chiar şi din interior. În aceste negocieri am devenit prea absorbiţi de micile detalii încât se pierde imaginea de ansamblu (…) Pentru mine, imaginea de ansamblu este aceasta: în primul rând bugetul trebuie să ne ajute să rezolvăm cele mai urgente probleme. Şomajul în rândul tinerilor este acum cea mai mare provocare în Europa. De aceea, joi, voi propune o nouă iniţiativă privind locuri de muncă pentru tineri în valoare de mai multe miliarde de euro”, a afirmat Van Rompuy, într-un comunicat transmis miercuri.

El a adăugat că aceşti bani vor fi îndreptaţi spre regiunile cele mai afectate de şomajul în rândul tinerilor.

Preşedintele Consiliului a arătat că în al doilea rând trebuie prioritizate cheltuielile pentru cercetare, inovare şi educaţie, care reprezintă motorul creşterii economice şi crearea de noi locuri de muncă.

„Şi trebuie să maximizăm potenţialul de creştere economică şi creare de locuri de muncă din toate instrumentele noastre, de la Coeziune până la Agricultură. Avem nevoie de mai multă valoare adăugată pentru banii alocaţi”, a arătat Van Rompuy.

De asemenea, el a subliniat că pentru a se ajunge la un compromis la Consiliul din această săptămână, toţi liderii europeni trebuie să fie pregătiţi să cedeze şi să facă alegeri în acest sens.

„După ce vom avea un acord la Consiliul European, trebuie să obţinem o înţelegere finală şi cu Parlamentul European. Şi aici trebuie să fim cu toţii pregătiţi să facem compromisuri. Pentru că aşa funcţionează Europa”, a mai punctat Van Rompuy.

La precedentul Consiliu European din noiembrie dedicat negocierilor pe cadrul financiar multianual 2014-2020, Van Rompuy a obţinut o reducere de 75 de miliarde euro faţă de propunerea iniţială a Comisiei Europene, bugetul total fiind de 973 de miliarde de euro, echivalentul a 1.01% din PIB-ul european.

Preşedintele Traian Băsescu declara, la finalul acelei reuniuni, că s-a stabilit că vor trebui obţinute la următorul Consiliu alte soluţii de compromis pentru o reducere de încă 30 de miliarde de euro faţă de această cifră.

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că la întâlnirea pe care o va avea cu preşedintele Traian Băsescu înaintea şedinţei CSAT va discuta despre bugetul UE în ceea ce priveşte România, precizând că obiectivul României e să piardă cât mai puţin din suma convenită iniţial de 48 de miliarde euro.

Te-ar mai putea interesa și
Pepco angajează. Sunt mii de locuri de muncă disponibile, în toată Europa
Pepco angajează. Sunt mii de locuri de muncă disponibile, în toată Europa
Pepco Group, proprietarul lanţurilor de magazine cu discount Pepco, Poundland şi Dealz, va crea circa 13.000 de locuri de muncă în Europa, în următorii trei ani, în cadrul unei campanii......
Prefectul Bucureștiului despre primarul Nicușor Dan: Aveam așteptări mai mari. Lucrurile puteau să arate mult mai bine
Prefectul Bucureștiului despre primarul Nicușor Dan: Aveam așteptări mai mari. Lucrurile puteau să arate mult mai bine
Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a afirmat, vineri seară, că avea aşteptări mai mari în legătură cu activitatea lui ...
Anunț oficial de la Ministerul Sănătății: Cazurile de COVID 19 sunt în creștere. Când ajungem iar la peste 1.500 de bolnavi pe zi și ce se întâmplă cu relaxarea
Anunț oficial de la Ministerul Sănătății: Cazurile de COVID 19 sunt în creștere. Când ajungem iar la peste 1.500 ...
Anunț oficial de la Ministerul Sănătății. Ministrul Ioana Mihăilă(foto) spune că se poate observa deja o creștere ...
Netflix înregistrează o încetinire dramatică a numărului de abonați, după un an record în pandemie
Netflix înregistrează o încetinire dramatică a numărului de abonați, după un an record în pandemie
După un an record în care Netflix a adăugat 36 de milioane de abonați în 2020, cel mai popular serviciu de streaming ...