Van Rompuy va propune alocarea mai multor miliarde de euro pentru tinerii şomeri din UE

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a anunţat marţi că la negocierile pe bugetul UE 2014-2020, care vor avea loc în reuniunea Consiliului de joi şi vineri, va propune alocarea "mai multor miliarde de euro" pentru o nouă iniţiativă privind combaterea şomajului în rândul tinerilor.
Economica.net - mar, 05 feb. 2013, 20:14
Van Rompuy va propune alocarea mai multor miliarde de euro pentru tinerii şomeri din UE

„Negocierile pe buget sunt întotdeauna dificile, de durată şi pot părea dure din afară şi uneori chiar şi din interior. În aceste negocieri am devenit prea absorbiţi de micile detalii încât se pierde imaginea de ansamblu (…) Pentru mine, imaginea de ansamblu este aceasta: în primul rând bugetul trebuie să ne ajute să rezolvăm cele mai urgente probleme. Şomajul în rândul tinerilor este acum cea mai mare provocare în Europa. De aceea, joi, voi propune o nouă iniţiativă privind locuri de muncă pentru tineri în valoare de mai multe miliarde de euro”, a afirmat Van Rompuy, într-un comunicat transmis miercuri.

El a adăugat că aceşti bani vor fi îndreptaţi spre regiunile cele mai afectate de şomajul în rândul tinerilor.

Preşedintele Consiliului a arătat că în al doilea rând trebuie prioritizate cheltuielile pentru cercetare, inovare şi educaţie, care reprezintă motorul creşterii economice şi crearea de noi locuri de muncă.

„Şi trebuie să maximizăm potenţialul de creştere economică şi creare de locuri de muncă din toate instrumentele noastre, de la Coeziune până la Agricultură. Avem nevoie de mai multă valoare adăugată pentru banii alocaţi”, a arătat Van Rompuy.

De asemenea, el a subliniat că pentru a se ajunge la un compromis la Consiliul din această săptămână, toţi liderii europeni trebuie să fie pregătiţi să cedeze şi să facă alegeri în acest sens.

„După ce vom avea un acord la Consiliul European, trebuie să obţinem o înţelegere finală şi cu Parlamentul European. Şi aici trebuie să fim cu toţii pregătiţi să facem compromisuri. Pentru că aşa funcţionează Europa”, a mai punctat Van Rompuy.

La precedentul Consiliu European din noiembrie dedicat negocierilor pe cadrul financiar multianual 2014-2020, Van Rompuy a obţinut o reducere de 75 de miliarde euro faţă de propunerea iniţială a Comisiei Europene, bugetul total fiind de 973 de miliarde de euro, echivalentul a 1.01% din PIB-ul european.

Preşedintele Traian Băsescu declara, la finalul acelei reuniuni, că s-a stabilit că vor trebui obţinute la următorul Consiliu alte soluţii de compromis pentru o reducere de încă 30 de miliarde de euro faţă de această cifră.

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că la întâlnirea pe care o va avea cu preşedintele Traian Băsescu înaintea şedinţei CSAT va discuta despre bugetul UE în ceea ce priveşte România, precizând că obiectivul României e să piardă cât mai puţin din suma convenită iniţial de 48 de miliarde euro.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova amenință că va expulza corespondenții de presă americani, dacă platforma YouTube va continua să blocheze conferințele de presă ale MAE rus
Moscova amenință că va expulza corespondenții de presă americani, dacă platforma YouTube va continua să blocheze conferințele ...
Rusia a ameninţat joi că va expulza corespondenţi de presă americani dacă platforma video YouTube va bloca din nou briefingurile de presă ale purtătoarei de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova,......
100 de experți internaționali și locali, la cea de-a VI-a ediție Bucharest Tech Week
100 de experți internaționali și locali, la cea de-a VI-a ediție Bucharest Tech Week
În săptămâna 14-19 iunie, Bucureștiul se transformă în capitala internațională a tehnologiei. Cea de-a șasea ediție ...
Termoenergetica va efectua în intervalul 26 mai – 3 iunie lucrări de reparații în zona Vergului din Sectorul 2. 43 de blocuri și Spitalul Malaxa rămân fără apă caldă
Termoenergetica va efectua în intervalul 26 mai – 3 iunie lucrări de reparații în zona Vergului din Sectorul 2. ...
Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB) S.A. a anunțat că, începând de joi, 26 mai 2022, începe mai ...
Producătorul american de cipuri Broadcom cumpără firma de cloud-computing VMware pentru 61 de miliarde de dolari
Producătorul american de cipuri Broadcom cumpără firma de cloud-computing VMware pentru 61 de miliarde de dolari
Producătorul de cipuri Broadcom Inc a anunţat joi că a ajuns la un acord de preluare a firmei de cloud-computing VMware ...