Van Rompuy: Zona euro deschide calea recapitalizării directe a băncilor

Zona euro vrea să creeze până la sfârşitul lui 2012 un mecanism care va permite recapitalizarea băncilor în mod direct prin fonduri de salvare, dar în anumite condiţii, a anunţat vineri preşedintele Uniunii Europene (UE) Herman Van Rompuy, relatează AFP.
Economica.net - vin, 29 iun. 2012, 04:48
Van Rompuy: Zona euro deschide calea recapitalizării directe a băncilor

„Atunci când va fi finalizat, Mecanismul European de Stabilitate (MES) va putea avea posibilitatea să recapitalizeze în mod direct băncile”, a anunţat Van Rompuy într-o conferinţă de presă la Bruxelles, la finalul unui summit al zonei euro.

Un mecanism unic de supervizare financiară va fi creat, în cadrul căruia „Banca Centrală Europeană (BCE) îşi va juca deplin rolul”, a anunţat, la rândul său, preşedintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso.

Zona euro este de asemenea pregătită ca fondurile de salvare să intervină pentru a da asigurări pieţelor, a adăugat Van Rompuy, fără să spună în mod clar dacă FESF şi MES ar putea cumpăra în mod direct titluri de datorie pe piaţă.
În opinia sa, zona euro va utiliza într-un mod mai „suplu” fondurile de salvare, pentru a „asigura pieţele şi a obţine stabilitatea asupra obligaţiunilor suverane ale membrilor săi”.

Aceasta a fost una dintre solicitările Italiei şi Spaniei, care se confruntă cu dobânzi tot mai mari, dar căreia, până în prezent, Germania i s-a opus cu fermitate.

Aceste două ţări şi-au condiţionat acordul faţă de un pact de creştere european în valoare de 120 de miliarde de euro de adoptarea de către zona euro a unor măsuri imediate prin care să le vină în ajutor.

Preşedintele Eurogrup Jean-Claude Juncker a anunţat, la rândul său, că Spania şi Italia au „renunţat la rezervele” exprimate şi şi-au dat acordul pentru pactul de creştere economică.

Cele două ţări au exercitat presiuni dure asupra partenerilor lor europeni cu scopul de a obţine un ajutor rapid, condiţionând acordul lor asupra acestui pact.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea mai mare sumă investită dintre toate cele 16 ediţii, cel mai mare număr de......
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit ...
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...