Vânătoarea în Delta Dunării, interzisă. Care vor fi excepţiile?

Vânătoarea în Delta Dunării va fi interzisă, excepţie făcând animalele dăunătoare, care prin înmulţire excesivă pot duce la dezechilibre ecologice majore, ordinul de ministru urmând să fie trimis luni la Monitorul Oficial, a anunţat ministrul Mediului, Rovana Plumb.
Economica.net - sâm, 30 iun. 2012, 16:32
Vânătoarea în Delta Dunării, interzisă. Care vor fi excepţiile?

Ordin care prevede interzicerea vânătorii în Delta Dunării a fost semnat vineri de ministrul Rovana Plumb.

„Dunărea şi Delta sunt mai mult decât spaţii geografice sau preocupări de mediu, sunt spaţii ale tradiţiei, adevărate comori culturale. Pentru a proteja biodiversitatea extraordinară a Deltei am pregătit un Ordin de ministru, care va pleca luni la Monitorul Oficial pentru publicare, care prevede interzicerea vânătorii în Delta Dunării, cu excepţia acelor animale dăunătoare, care prin înmulţire excesivă pot duce la dezechilibre ecologice majore. Şi mă refer la speciile şacal, lup, vulpe etc., care vor putea fi vânate doar prin vânătoarea de extracţie, în cantităţile stabilite prin ordin al ministrului Mediului şi Pădurilor”, a declarat Rovana Plumb, la masa rotundă cu tema „Dunărea: Rinul Europei Centrale şi de Est sau Coridorul Verde al Europei?”, organizată de Ministerul Mediului şi Pădurilor şi Asociaţia „Salvaţi Dunărea şi Delta”.

Rovana Plumb a mai spus că Dunărea are o valoare deosebită pentru fiecare dintre statele riverane, atât pentru biodiversitate, cât şi pentru rolul în dezvoltarea economică şi socială a întregii regiuni.

Ministrul a subliniat importanţa implementării Directivei Cadru pentru Apă a Uniunii Europene la nivelul întregului bazin al Dunării. În acest context, Rovana Plumb a vorbit despre „Proiectul româno-bulgar de cooperare în zona comună de graniţă a Dunării: Danube WATER”, care vizează calitatea apei.

„Încercăm să îmbunătăţim mecanismele de monitorizare a calităţii apei pentru a avea date cât mai corecte şi pentru a putea acţiona cât mai prompt şi cât mai bine acolo unde este cazul. În acest fel vom fi mai bine pregătiţi pentru intervenţii rapide în cazul unor poluări masive”, a spus Rovana Plumb.

Rovana Plumb şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Eduard Hellvig, au semnat, vineri, contractul de finanţare pentru acest proiect, derulat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013, Axa Prioritară 2 „Utilizarea durabilă şi protecţia resurselor naturale şi a mediului şi promovarea unui management eficient al riscului în regiunea transfrontalieră”.

Proiectul se derulează pe o perioadă de 24 de luni, are o valoarea totală de 13.751.025 euro, din care 9.675.328 euro îi revin României, şi este încadrat în categoria proiectelor strategice, atât pentru implementarea Strategiei Dunării, cât şi a Programului de dezvoltare transfrontalieră România-Bulgaria.

La sărbătorirea Zilei Internaţionale a Dunării au mai participat Liviu Mihaiu, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta, Mihaela Popovici, expert al Comisiei Internaţionale pentru Protecţia fluviului Dunărea (ICPDR) şi Dorin Palaghiciuc din partea Ministerului Afacerilor Externe.

Premierul Victor Ponta i-a spus, miercuri, ministrului Mediului că vrea ca Guvernul să aibă o poziţie foarte clară în privinţa proiectului de lege prin care vânătoarea pe teritoriul Rezervaţiei Delta Dunării este din nou permisă, precizând că el nu va fi niciodată de acord cu o astfel de măsură.

„Eu personal nu voi fi niciodată de acord să reînceapă vânătoarea în Delta Dunării. Respect decizia Parlamentului, înţeleg că nu e o decizie formală în acest sens, şi vreau să precizăm poziţia Guvernului şi mecanismele prin care vom proteja ceea ce este o bogăţie a României care nu poate fi afectată nici de Parlament, nici de Guvern, nici de interese private”, a spus Ponta.

În dezbaterea Camerei Deputaţilor se află o lege care reintroduce, printr-un amendament iniţiat de către deputatul PDL Vasile Gherasim, vânătoarea pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

În baza Legii 136/2011, vânătoarea în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării este interzisă.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...