Vântul, principala sursă de energie electrică a României, la această oră

Turbinele eoliene asigurau, azi dimineaţă, o treime din consuumul naţional de energie electrică, potrivit datelor Transelectrica.
Economica.net - mar, 15 aug. 2017, 08:13
Vântul, principala sursă de energie electrică a României, la această oră

La ora 10.50, producţia de energie eoliană era de 2.457 MW, adică aproape 34% din producţia naţională de energie electrică. Turbinele eoliene erau, aşadar, la acea oră, principalul producător de energie electrică din România. Ele produceau mai mult decât toate hidrocentralele Hidroelectrica şi decât ambele reactoare ale centralei de la Cernavodă luate la un loc.

Producţia de energie electrică din surse eoliene este însă incontrolabilă, putând ajunge de la zero (sau chiar minus, când vântul nu bate deloc iar echipamentele ajung să consume energie din sistem), la aproape 3.000 MW, cât este acum puterea instalată totală.

Comentând situaţia pe pagina sa de facebook, fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu spune că regulile pieţei de la noi trebuie schimbate.

„Energia regenerabila a schimbat fundamental sistemul energetic romanesc. La aceasta ora o treime din energia produsa in Romania provine din energie eoliana. Preturile la energie s-au calmat insa sunt absolut convins ca ne vom lovi de o volatilitate a lor tot mai mare in lunile si anii care urmeaza. Este nevoie sa ne adaptam la aceasta noua realitate. Care ar putea fi lectiile ultimelor saptamani?”, se întreabă Nicolescu.

„Romania are nevoie de o piata de derivate care sa ajute la gestionarea mai buna a riscurilor de volatilitate. Este important ca OPCOM sau BRM sa creeze rapid o astfel de piata!
Trebuie sa incepem sa ne uitam mai cu atentie la stocarea energiei in baterii in conditiile in care costurile cu aceste tehnologii au scazut dramatic. Aici vad cel mai mare potential de colaborare intre Romania si China in domeniul energetic. Este nevoie insa mai intai de un cadru national de reglementare.
Este bine sa renuntam la transparenta extrema de piata noastra mai ales in conditiile in care au aparut programe IT de prognoza a preturilor foarte sofisticate care permit unor jucatori din piata sa isi consolideze interesele si sa foloseasca transparenta extrema pe care noi o avem si care a fost utila la un moment dar care a devenit din ce in ce mai riscanta” a spus Nicolescu.

La momentul transmiterii acestei ştiri, România era exportator net de energie electrică, cu circa 1.300 MW trimişi în afara ţării.

Te-ar mai putea interesa și
De la 1 octombrie, automatele de sucuri și cafea au obligația să fie dotate cu aparate de marcat fiscale. Amenzi între 8.000 și 10.000 de lei
De la 1 octombrie, automatele de sucuri și cafea au obligația să fie dotate cu aparate de marcat fiscale. Amenzi între ...
Printr-un ordin dat de Autoritatea Națională de Administrare Fiscală se atrage atenția asupra faptului că automatele cu sucuri, sandvisuri saau cafea sunt obligate să fie dotate cu AMEF.......
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Noul terminal RO-RO (roll-on/roll-off) din Portul Constanţa va fi inaugurat pe data de 15 mai, a anunţat, vineri, ministrul ...
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
Agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings a coborât, vineri, ratingul Israelului, de la "AA minus" până la "A ...
CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta, fără un nou ajutor militar
CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta, fără un nou ajutor militar
Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), William Burns, a avertizat joi că Ucraina ar putea pierde războiul ...