Vânzarea Enel – Grecii de la PPC au semnat acord de exclusivitate pentru preluarea activelor din România

Cea mai mare companie de energie electrică din Grecia, Public Power Corp (PPC), a semnat un acord de exclusivitate cu compania italiană Enel pentru posibila achiziţie a activelor acesteia din România, a anunţat miercuri PPC, transmite Reuters.
News.ro - joi, 15 dec. 2022, 04:41
Vânzarea Enel - Grecii de la PPC au semnat acord de exclusivitate pentru preluarea activelor din România

În timpul discuţiilor exclusive care vor avea loc până la sfârşitul lunii ianuarie a anului viitor, PPC va efectua un audit financiar al activelor, se arată într-un comunicat, scrie News.ro.

PPC, companie controlată de statul elen, ar urma să ofere 1,3 miliarde de euro pe active ale Enel din România, potrivit informaţiilor apărute în presa internaţională la sfârşitul lunii octombrie.

Odată ce auditul va fi finalizat, consiliul de administraţie al PPC va decide dacă va depune o ofertă angajantă către Enel, a adăugat compania elenă, scrie News.ro.

PPC a analizat efectuarea unor posibile achiziţii selectate în România şi Bulgaria, ca parte a eforturilor sale de extindere în străinătate.

Enel a declarat luna trecută că plănuieşte vânzări de active în valoare de 21 de miliarde de euro (22,4 miliarde de dolari) pentru a-şi reduce datoriile, cea mai mare parte a planului urmând să fie realizată până la sfârşitul anului viitor.

Grupul Enel şi-a prezentat în noiembrie Planul strategic 2023-2025, scrie News.ro.

Anul viitor, activităţile din Europa ale Enel se vor concentra în jurul Italiei şi Spaniei, cu vânzarea activelor din România, iar în America Latină, grupul se aşteaptă să se retragă din Peru şi Argentina şi estimează că va vinde activele din Ceará (Brazilia) pentru a se concentra mai mult pe reţelele de distribuţie din mega-oraşe (Rio şi São Paulo).

”Am decis să ieşim din România pentru ca am ajuns într-un punct în care este dificil să mai obţinem o creştere suplimentară în viitor. Am ”saturat” spaţiul pentru investiţii în reţele si am ajuns – mai mult sau mai puţin – într-o poziţie pe segmentul de clienţi şi de producţie care nu mai oferă multe posibilităţi de creştere. Deci motivul pentru care plecăm nu este pentru că nu ne place cadrul legal şi de reglementare din România, care nu este mai bun sau mai răi decât multe altele. Am văzut că toate guvernele europene au luat măsuri în contextul preţurilor mari la gaze din toată Europa. Nu cred că România s-a descurcat mai bine sau mai rău decât alţii. Trebuie să ne descurcăm în această situaţie cât de bine putem. Dar nu este o judecată în această privinţă, ci doar faptul că spaţiul de creştere potenţială suplimentară în ţară este foarte limitat. S-ar putea spune că este mai degrabă o recunoaştere a faptului că am făcut o treabă bună, că România are o bază bună, iar o vânzare monetizează, într-un mod bun, valoarea pe care am creat-o. Este o judecată pozitivă a României, o recunoaştere a muncii bune făcute acolo”, a spus atunci Francesco Starace, CEO şi director general al Enel.

Ce are Enel în România

Enel are aproximativ 3.100 de angajați în România și oferă servicii unui număr de circa 3 milioane de clienți. Companiile E-Distribuție operează rețele cu o lungime totală de aproximativ 130.000 de kilometri în trei zone importante ale țării: Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție.

Enel Energie și Enel Energie Muntenia sunt printre principalii furnizori de energie din țară, iar oferta lor include atât electricitate și gaze naturale, cât și servicii de asistență pentru casă.

Enel Green Power România este unul dintre cei mai mari producători de energie regenerabilă din țară, cu o capacitate instalată de 534 MW prin cele 12 instalații eoliene și fotovoltaice situate în Dobrogea, Banat, Oltenia și Muntenia.

Enel X România este parte din Enel X, linia de afaceri globală a Enel dedicată dezvoltării de produse inovatoare și soluții digitale.

Cu cât ar urma să crească profitul Enel

Profitul înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA) ar urma să crească la 22,8 – 22,9 miliarde de euro în 2025, de la un nivel de 19 – 19,6 miliarde de euro estimat în 2022.

De asemenea, compania controlată de stat intenţionează să investească aproximativ 37 de miliarde de euro în următorii trei ani, din care 60% va fi în capacitatea de generare a energiei, clienţi şi servicii, iar 40% în dezvoltarea reţelei.

Enel s-a angajat să recompenseze investitorii cu dividende de 0,43 euro pentru perioada 2023 – 2025, în creştere de la 0,40 euro în 2022.

Ce spune şeful Concurenţei despre exitul ENEL

Plecarea Enel din România nu ar trebui privită ca o tragedie, iar clienţii nu vor fi afectaţi, a afirmat, marţi, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, scrie Agerpres.

Aceasta după ce anterior, tot marţi, Enel a anunţat că şi-a planificat pentru anul viitor plecarea din România.

Chiriţoiu a participat la conferinţa „Concurenţa în sectoare inovative” şi a fost întrebat de jurnalişti care vor fi efectele ieşirii Enel de pe piaţa din România.

„Piaţa de energie trece printr-o perioadă dificilă. Este o criză care afectează şi companiile şi clienţii. Guvernul a luat măsuri, în decurs de un an au fost patru ordonanţe de urgenţă. Când e criză şi faci lucrurile în viteză, evident că nu totul iese perfect. S-au adus tot felul de corecţii şi sunt convins că putem discuta alte măsuri de corecţie a cadrului legal şi de a asigura cât se poate predictibilitatea operatorilor. Dar, din nou, e criză, nu ai cum să prevezi totul. Aceasta este provocarea momentului, să ajungem la o reglementare inteligentă în energie”, a spus Chiriţoiu.

El a arătat că, pe partea de furnizare, concurenţa are o importanţă redusă în această perioadă de criză.

„Enel era un operator în expansiune şi am apreciat poziţia lor în piaţă. Se schimbă proprietarul, nu dispare compania. Vă dau exemplul CEZ, care se numeşte în continuare CEZ, deşi proprietarul nu mai este compania din Cehia, ci un fond de investiţii australian localizat la Londra. Dar clienţii au contract cu compania CEZ şi primesc serviciile CEZ. Nu există niciun motiv pentru care vânzarea ar afecta clienţii. Ieşirea unei companii nu este o tragedie în sine, companiile vin şi ies. Repet, la CEZ, schimbarea mi s-a părut că a decurs bine, nu am văzut nicio schimbare în piaţă. Nu văd de ce ieşirea Enel ar trebui privită altfel decât ieşirea CEZ”, a completat Chiriţoiu.

Grupul Enel, controlat de stat, intenţionează să investească aproximativ 37 de miliarde de euro în următorii trei ani pe pieţele sale principale din Italia, Spania, Statele Unite, Brazilia, Chile şi Columbia.

Datoria Enel urcase la 69 de miliarde de euro la sfârşitul lunii septembrie, iar grupul îşi propune să o coboare la 51-52 de miliarde de euro până la sfârşitul anului viitor.

Te-ar mai putea interesa și
PIB a crescut cu 0,3% în trimestrul al doilea din 2024 – date INS
PIB a crescut cu 0,3% în trimestrul al doilea din 2024 – date INS
Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul II din 2024 a fost de 442,094 miliarde lei preţuri curente, în creştere - în termeni reali - cu 0.3% faţă de trimestrul......
Fostul ministru al Sănătăţii Nelu Tătaru – vizat de DNA într-un dosar de luare mită
Fostul ministru al Sănătăţii Nelu Tătaru – vizat de DNA într-un dosar de luare mită
Fostul ministru al Sănătăţii Nelu Tătaru este vizat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar ...
Germania – Guvernul se aşteaptă la al doilea declin anual consecutiv al economiei
Germania – Guvernul se aşteaptă la al doilea declin anual consecutiv al economiei
Germania, cea mai mare economie europeană, este pe cale de a se contracta pentru al doilea an consecutiv, a anunţat miercuri ...
Israel – Atacul împotriva Iranului va fi „mortal, precis şi surprinzător”, spune ministrul Apărării
Israel – Atacul împotriva Iranului va fi „mortal, precis şi surprinzător”, spune ministrul Apărării
Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a promis miercuri că riposta ţării sale la recentul atac iranian cu rachete ...