Vinde prea ieftin Enel afacerea din România? Grecii estimează că PPC va cumpăra clienții și business-urile din România mai ieftin decât în tranzacțiile similare din Grecia

Afacerea prin care grupul grec de utilități PPC va prelua business-ul Enel România s-ar face în termeni mai avantajoși pentru grupul elen decât în situația în care ar cumpăra un business similar în Grecia, arată presa elena, care face câteva comparații legate de valoarea tranzacțiilor.
Mihai Nicuţ - lun, 23 ian. 2023, 22:11
Vinde prea ieftin Enel afacerea din România? Grecii estimează că PPC va cumpăra clienții și business-urile din România mai ieftin decât în tranzacțiile similare din Grecia

Publicația elenă de specialitate EnergyPress face un calcul comparativ al valorii estimate a tranzacției prin care PPC va cumpăra Enel România, dar pe care nu o prezintă, și valorile tranzacțiilor din ultimul timp din piața energiei din Grecia. Concluzia ar fi că achiziția este mai bună pentru PPC comparativ cu o tranzacție de același tip din Grecia.

Indicatorul luat întâi în calcul este prețul pe client, pentru sectorul de furnizare. “Oferta PPC pentru divizia de retail a Enel România, care are aproximativ trei milioane de clienți, are ca rezultat un preț de mai puțin de 90 de euro per client, ceea ce reprezintă mai puțin de jumătate față de costul achizițiilor similare recent finalizate pe piața elenă. Achiziția de către Mytilineos a Watt+Volt, un furnizor de energie cu un portofoliu de 200.000 de clienți, a fost în valoare de 36 de milioane de euro, sau 180 de euro per client”, scriu cei de la EnergyPress.

De asemenea, valoarea tranzacției dintre PPC și Enel pentru firmele de distribuție ar fi negociată sub cea a achizițiilor similare recent finalizate în Grecia. Publicația spune că  prețul plătit de grupul Australian Macquarie pentru o participație de 49% în operatorul elen de distribuție DEDDIE/HEDNO este cu peste la 20% peste nivelul discutat între PPC și Enel pentru rețelele Enel din România.

Raționamentul ar fi valabil și pentru divizia de energie regenerabilă, Enel Green Power, din România. De exemplu, potrivit aceleiași surse, Motor Oil a achiziționat ELTECH Anemos, divizia de regenerabile a grupului Ellaktor, pentru o sumă egală cu de 12 ori EBITDA-ul,  în timp ce portofoliul de regenerabile al filialei Enel din România este negociat la un nivel de preț de sub 10 ori EBITDA. Potrivit datelor găsite de noi, cele două sunt comparabile: Anemos avea la momentul tranzacției un portofoliu de circa 500 MW, în timp ce Enel opereaza în România 534 MW.

Tranzacție așteptată chiar luna viitoare

ppc enelGrupul grec PPC ar fi finalizat în proporție de 70% procesul de due diligence al afacerii Enel din România și, dacă totul merge ca până acum, semnarea contractului de achiziție ar putea avea loc chiar în februarie, potrivit presei din Grecia.

Negocierile dintre compania greacă PPC și grupul italian Enel pentru achiziționarea Enel România sunt într-un stadiu foarte avansat, iar tranzacția s-ar putea finaliza chiar la jumătatea lunii februarie, scria acum câteva zile publicația Naftemporiki, care citează surse de nivel înalt din cadrul companiei elene.

Procesul de due diligence al PPC pentru activele Enel din România progresează rapid, fără să iasă la iveală până acum surprize neplăcute, scrie publicația elenă. Informațiile respective spun că procesul este finalizat în proporție de aproximativ 70% și, cu dacă nu apare ceva extraordinar sau neprevăzut, documentele vor fi semnate în cel mult 2-4 săptămâni.

“În cazul încheierii cu succes a negocierilor, Consiliul de Administrație al PPC, companie listată la Bursa din Atena, va decide dacă societatea va prezenta o ofertă către Enel și suma la care se va ridica această ofertă. Decizia va marca o schimbare majoră pentru PPC, deoarece se va extinde pe piața din Balcani – o extindere ce reprezintă o prioritate strategică pentru companie și servește, de asemenea, obiectivului mai larg de a îmbunătăți poziția geostrategică a Greciei în regiune – reușind totodată și un „salt” de ordinul a 623 MW în direcția dezvoltării portofoliului de surse regenerabile de energie”, mai arată jurnaliștii greci.

Cea mai mare companie de energie electrică din Grecia, Public Power Corp (PPC), a semnat la jumătatea lui decembrie 2022 un acord de exclusivitate cu compania italiană Enel pentru posibila achiziţie a activelor acesteia din România

PPC a analizat efectuarea unor posibile achiziţii selectate în România şi Bulgaria, ca parte a eforturilor sale de extindere în străinătate.

PPC cunoaște foarte bine Enel România, pentru că actualul CEO al companiei grecești, Georgios Stassis, a condus, anterior, operațiunile Enel din România.

Citește și:

Ministrul grec al Energiei explică de ce PPC vrea să cumpere Enel România: “Cine nu crește, stagnează și apoi se scufundă” 

Citește și:

Facturile la energie electrică vor fi mai puţin legate de preţurile combustibililor fosili

 

Te-ar mai putea interesa și
Erdogan: Turcia ar putea aproba candidatura Finlandei la NATO
Erdogan: Turcia ar putea aproba candidatura Finlandei la NATO
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a dat de înţeles că ţara sa ar putea aproba candidatura Finlandei la NATO, fără a face la fel şi în privinţa Suediei, într-o întâlnire televizată......
Șeful Alfa Romeo anunță dezvoltarea unui model de clasă mare menit să ajute la cucerirea pieței americane
Șeful Alfa Romeo anunță dezvoltarea unui model de clasă mare menit să ajute la cucerirea pieței americane
Jean-Philippe Imparato, directorul executiv al mărcii Alfa Romeo din grupul Stellantis, consideră că piața americană ...
Alegătorii din Liechtenstein au respins cu o largă majoritate o propunere de interzicere a cazinourilor
Alegătorii din Liechtenstein au respins cu o largă majoritate o propunere de interzicere a cazinourilor
Alegătorii din Liechtenstein au respins cu o largă majoritate duminică o propunere de interzicere a cazinourilor, într-un ...
Mai mulți stăpâni de câini, obligați să facă „RCA” pentru animal. Cât costă asigurarea și cine este obligat de lege să o cumpere
Mai mulți stăpâni de câini, obligați să facă „RCA” pentru animal. Cât costă asigurarea și cine este ...
Tragedia de pe Lacul Morii, unde un om a murit mușcat de câini, ne amintește că animalele domestice pot provoca daune ...