Vânzarea Astra a eşuat din cauza lăcomiei acţionarilor, afirmă preşedintele ASF

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, a declarat miercuri că acţionarii principali ai Astra Asigurări au avut o atitudine necooperantă în procesul de redresare financiară a societăţii, iar vânzarea acesteia a eşuat din cauza 'lăcomiei' acţionarilor, potrivit Agerpres.
Economica.net - mie, 26 aug. 2015, 14:47
Vânzarea Astra a eşuat din cauza lăcomiei acţionarilor, afirmă preşedintele ASF

‘Am avut cel puţin cinci investitori în ultima fază. (…) Am ajuns la un acord cu acţionarii să vândă la pachet. În proces, însă, au fost extrem de lacomi, drept pentru care intenţiile de majorare a capitalului social prin infuzie de capital şi preluare a societăţii de către un investitor strategic au eşuat. Catalogăm atitudinea necooperantă a acţionarilor principali în procesul de redresare financiară’, a menţionat preşedintele ASF.

Acesta a adăugat că, de la eşuarea procesului de majorare a capitalului social, ‘creditorii s-au năpustit asupra societăţii ca să-şi onoreze obligaţiile de plată, în timp ce debitori din cadrul grupului care duceau datoria la 140 milioane lei nu s-au grăbit deloc să plătească’.

‘Interpretăm că resursele acţionarului grupului puteau fi canalizate, dacă aveau bunăvoinţa să salveze societatea, măcar prin societăţile datoare la Astra, din cadrul grupului. (…) Orice aport pe care acţionarii l-au propus anul acesta sau anul viitor era legat de ieşirea din stare de supraveghere specială. Legea 503 nu ne dă voie să aprobăm o ieşire dintr-o stare de supraveghere specială, fără refacerea indicatorilor financiari şi de prudenţialitate. Până la sfârşitul anului, nu avem nevoie de 150 de milioane, ci de un miliard. Dacă acţionarii ar fi luat-o în serios, ar fi pus măcar un leu în ultima etapă de majorare a capitalului social. În aceste condiţii, am înţeles că acţionarul s-a plâns că nu a fost invitat la discuţii şi că nu a primit un răspuns. O să primească un răspuns’, a mai spus Negriţoiu.

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a solicitat, miercuri, intrarea în faliment a societăţii Astra Asigurări, care se află în administrare specială, şi a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare a companiei.

Solicitarea vine după analiza situaţiei în care se află asigurătorul, efectuată pe baza unui raport înaintat de administratorul special KPMG Advisory. Potrivit concluziilor raportului, sunt întrunite toate cele trei condiţii legale (conform art. 5, pct. 31 din Legea nr. 85/2014) care definesc starea de insolvenţă: incapacitatea vădită de plată a datoriilor exigibile cu disponibilităţile băneşti; scăderea valorii marjei de solvabilitate disponibile sub jumătate din limita minimă prevăzută de reglementările legale în vigoare pentru fondul de siguranţă; imposibilitatea restabilirii situaţiei financiare a societăţii de asigurare-reasigurare în cadrul procedurii de redresare financiară.

Potrivit şefului ASF, la 30 iunie 2015, Astra înregistra o marjă de solvabilitate disponibilă negativă de circa 871 milioane lei, un coeficient de lichiditate de 0,03 şi un necesar de capital de aproximativ 968 de milioane lei.

În aceste condiţii, Consiliul ASF a decis închiderea procedurii de redresare financiară a societăţii Astra, revocarea şi încetarea atribuţiilor de administrator special ale KPMG Advisory şi retragerea autorizaţiei de funcţionare a societăţii. Totodată, instituţia a constatat stării de insolvenţă a asigurătorului şi a solicitat intrarea acestuia în procedura de faliment.

ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială a societăţii Astra în februarie 2014, numind firma de consultanţă KPMG Advisory în calitate de administrator special. Planul de redresare a asigurătorului întocmit de KPMG Advisory SRL a fost aprobat de ASF pe 7 aprilie 2014 şi prevedea ca măsură principală pentru restabilirea indicatorilor de prudenţialitate majorarea capitalului social cu o sumă de până la 490 milioane lei pe o perioadă estimată iniţial la aproximativ un an.

A doua etapă de majorare a capitalului social prevăzută de planul de redresare a Astra Asigurări s-a încheiat în 19 august însă, potrivit KPMG, nu au fost înregistrate subscrieri de capital semnificative şi nici nu au fost adresate solicitări de prelungire a procesului de majorare a capitalului social al societăţii de către investitorii interesaţi.

Astra Asigurări este deţinută de The Nova Group Investments România şi Epsilon Estate Provider (99% din acţiuni), firme controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.

Te-ar mai putea interesa și
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi......
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
 Salariul minim lunar în Grecia va fi majorat cu 50 de euro, sau 6,4%, până la 830 de euro, a anunţat vineri Guvernul ...
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, cheltuielile de bază sunt principala preocupare când vine vorba de situaţia personală, iar printre ...
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO a anunțat rezultatele pentru anul fiscal 2023. Veniturile LEGO au crescut cu 2%, la 65,9 miliarde de coroane ...