Vânzarea ATE Bank este întârziată de SIF Oltenia, care cere recuperarea investiţiei de 300.000 euro

Vânzarea ATE Bank România este întârziată de cererea SIF Oltenia de a se retrage din bancă şi a-şi recupera investiţia de 300.000 de euro, odată cu divizarea instituţieide credit, preşedintele societăţii de investiţii, Tudor Ciurezu, afirmând că îşi asumă şi o pierdere totală dacă afacerea eşuează.
Economica.net - mar, 02 apr. 2013, 12:46
Vânzarea ATE Bank este întârziată de SIF Oltenia, care cere recuperarea investiţiei de 300.000 euro

„Este o situaţie mai critică cu banca. Eu am promisiunea că vor fi cumpărate tilturile SIF. La discuţiile de ultima dată cu persoanele din anturajul afacerii spuneau că sunt interesaţi în preluarea participaţiei SIF. Aşteptăm să vedem”, a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele SIF Oltenia, Tudor Ciurezu.

Întrebat dacă prin blocarea tranzacţiei SIF nu riscă să piardă întreaga participaţie la ATE Bank, Ciurezu a răspuns că în afaceri „se pierde şi se câştigă”.

În varianta în care SIF Oltenia se va adresa în instanţă, se va dispune, potrivit legii societăţilor comerciale, plata acţiunilor la valoarea nominală rezultată din evaluarea băncii, care în prezent are patrimoniu negativ. În cazul în care tranzacţia eşuează, Piraeus Bank are varianta de a prelua doar o parte din activele ATE Bank şi să ceară lichidarea instituţiei de credit.

La mijlocul anului trecut, Piraeus Bank Grecia a preluat ATE Bank Grecia, inclusiv toate sucursalele din regiune, adică şi 93,27% din acţiunile ATE Bank România. Uniunea Naţională a Cooperaţiei Meşteşugăreşti UCECOM deţine 3,83% din acţiunile ATE, în valoare nominală de 8,45 milioane lei, iar restul titlurilor sunt împărţite între 2.330 de persoane fizice şi juridice (2,07% din acţionariat – 4,57 milioane lei şi 105 firme cu 0,84%, respectiv acţiuni de 1,84 milioane lei), dintre care o participaţie de 0,6% aparţine SIF Oltenia.

Agenţia MEDIAFAX a relatat în luna octombrie a anului trecut că ATE Bank România va fi cumpărată parţial de câţiva investitori români şi capitalizată iniţial până la 60 de milioane de euro, urmând ca în 2013 să fie atraşi mai mulţi investitori, inclusiv SIF-urile.

„Avem o investiţie de 300.000 de euro pe care vreau s-o recuperez. Aş investi într-o bancă sănătoasă, dar deocamdată vreau să ies (…) Oricum, este acelaşi lucru. De ce nu ar da 300.000 de euro pentru o tranzaţie care valoreză mai mult de 1 milion de euro? Pentru că a lichida o bancă se fac cheltuieli şi timpul necesar lichidării costă”, a mai spus Ciurezu.

Potrivit situaţiei detaliate privind investiţiile publicate de SIF Oltenia pentru finele anului trecut, participaţia la ATE Bank este înregistrată cu o valoare de 354.000 de lei şi nu de 300.000 de euro.

SIF Oltenia are în prezent cele mai mari participaţii în sistemul bancar românesc, în condiţiile în care a rămas singura societate de investiţii financiare care nu şi-a lichidat deţinerile de la BCR, unde mai are o cotă de 6,2973% din acţiunile băncii. SIF Oltenia mai deţinea la finele anului trecut 4,16% din titlurile BRD – Group Societe Generale.

Raportul privind investiţiile arată că cele mai multe plasamente ale SIF Oltenia în depozite erau constituite la Banca Transilvania, respectiv 32 milioane de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru şi-a anunţat vineri intenţia de a revoca cetăţenia pentru 45 de rezidenţi străini, care au beneficiat de mecanismul "paşapoartelor de aur", un program controversat de acordare a......
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Compania Restart Energy, furnizor independent de energie electrică și gaze naturale, cu capital majoritar românesc, a ...
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Premierul desemnat Dacian Cioloş va depune luni la Parlament programul de guvernare şi lista de miniştri.
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
Perioada de eligibilitate a proiectelor pentru managementul deşeurilor este 31 decembrie 2023 iar depunerea efectivă a ...