Vânzarea de active urcă pe agenda companiilor globale

O treime (33%) dintre companiile la nivel global intenţionează să deruleze o vânzare de active în următorii doi ani, conform raportului anual EY - Global Corporate Divestment Survey, la care au răspuns peste 700 de executivi la nivel global.
Economica.net - mie, 22 ian. 2014, 11:13
Vânzarea de active urcă pe agenda companiilor globale

‘Vânzările de active avute în vedere de executivii de la nivel global vor juca un rol vital în dezvoltarea pieţei de fuziuni şi achiziţii în 2014. În luna ianuarie 2014, am putea asista la atingerea celei mai mari valori înregistrate în prima lună a anului, din anul 2000 încoace. Valoarea pieţei de M&A (fuziuni şi achiziţii – n.r.) se situează la peste 150% comparativ cu cea înregistrată în 2013 şi 2012. În ceea ce priveşte tranzacţiile mai mari de un miliard de dolari, creşterea este de 400%. Cu 15 tranzacţii din segmentul de peste un miliard de dolari şi trei mega-tranzacţii de peste 10 miliarde de dolari, deja anunţate, anul 2014 pare să demareze în forţă’, arată raportul EY, remis, miercuri, AGERPRES.

80% dintre respondenţi se declară deschişi la oferte pentru active de valoare, iar o primă de 30% i-ar atrage pe majoritatea executivilor la masa negocierilor. În ceea ce priveşte opţiunile, 55% dintre executivii de la nivel global ar putea lua în considerare o vânzare completă a afacerii lor, comparativ cu 34% care ar opta pentru vânzarea unei unităţi de business din afacere şi 14% pentru iniţierea unei oferte publice iniţiale (IPO). Vânzările de active sunt acum o parte esenţială a strategiei de afaceri, vânzarea începând să devină la fel de importantă pentru mulţi CEO ca şi cumpărarea. Ritmul de inovare, schimbarea modelelor de achiziţie şi revenirea modestă a creşterii economiei globale îi obligă pe liderii de business să-şi reevalueze periodic portofoliile şi obiectivele strategice pentru a maximiza creşterea companiilor lor. Vânzarea – deşi duce adesea la o scădere pe termen scurt, poate genera creştere pe termen lung, câtă vreme capitalul este redistribuit în dezvoltarea activităţilor de bază ale companiei, în extinderea pe noi pieţe sau în dezvoltarea de noi produse, arată EY.

În cazul celor 80% dintre directorii executivi deschişi la oferte de cumpărare, o primă de 30% la preţul ‘just’ i-ar putea determina pe mai mult de jumătate dintre ei să se aşeze la masa negocierilor. Pe de altă parte, restul de 20% dintre executivi au declarat că nu ar vinde un activ valoros pentru nicio primă.

‘Cumpărătorii şi vânzătorii stabilesc preţurile pe baza unor seturi specifice de aşteptări, rezultând astfel nişte intervale de valori pentru afacerea pusă în vânzare, iar preţul final va fi dat întotdeauna de intersecţia dintre aceste intervale. Deşi un vânzător poate percepe că face o vânzare premium, potenţialul cumpărător poate considera că face o afacere norocoasă din perspectiva sa. Intervalele de preţ s-au îngustat în ultima perioadă şi am remarcat o creştere a interesului pentru tranzacţii, după mai mulţi ani de minim istoric în activitatea de fuziuni şi achiziţii. În acest context, informaţiile despre aşteptările pe care le au vânzătorii în privinţa preţurilor de vânzare vor fi extrem de utile pentru potenţialii cumpărători pentru a reuşi să încheie tranzacţia la nivelul de jos al intervalului de preţ’, precizează Lars Wiechen, Director Executiv, Asistenţă în Tranzacţii, EY România.

Potrivit analizei, companiile din biotehnologie ar trebui să fie cele mai active în privinţa vânzărilor de active, în măsura în care 41% dintre respondenţii din acest sector au afirmat că se aşteaptă să realizeze dezinvestiri în următorii doi ani – principala raţiune fiind schimbările care au loc în zona de reglementare. În sectorul de produse de consum, principala motivaţie pentru dezinvestire, invocată de 58% dintre respondenţi, este reprezentată de produsele depăşite în raport cu noile tendinţe. Totodată, 44% dintre respondenţii din acest sector afirmă că iau în considerare posibilitatea vânzării de active din cauza scăderii cererii sau a cotei lor de piaţă.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 175.000 de angajaţi în 728 de birouri din 150 de ţări şi venituri de aproximativ 25,8 miliarde dolari, în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2013.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...