Vânzările de telefoane pliabile s-au triplat. Cum arată acum și cum va evolua piața dominată de Samsung

Circa 7,1 milioane de telefoane pliabile au fost vândute anul trecut la nivel global, o creștere de 264% față de anul anterior și, chiar dacă, nu au acaparat o cotă semnificativă a pieței totale de smartphone-uri, acestea au reprezentat o treime din piața Android premium (cu prețuri de peste 1.000 de dolari), arată datele IDC.
Lidia Neagu - lun, 21 mart. 2022, 22:01
Vânzările de telefoane pliabile s-au triplat. Cum arată acum și cum va evolua piața dominată de Samsung

„Deși dispozitivele pliabile nu au acaparat o cotă semnificativă a pieței, cu 7,1 milioane de dispozitive livrate în 2021, acestea au reprezentat o treime din piața Android premium (peste 1.000 de dolari). Așadar, nu va trece mult timp până când dispozitivele pliabile, la fel ca și 5G, vor deveni o semnătură și o caracteristică așteptată a pieței Android premium”, a declarat Nabila Popal, director de cercetare în cadrul IDC.

„În timp ce importanța pliabilelor nu mai este pusă în discuție de niciun brand care își dorește o cotă din piața Android premium, ceea ce este interesant pentru furnizori acum este lupta dintre factorii de formă Flip și Fold. Deși Flip pare a fi mai popular, este încă prea devreme pentru a declara un câștigător clar. Furnizorii ar trebui să continue să urmărească îndeaproape piața globală a dispozitivelor pliabile, deoarece aceasta continuă să crească și să atragă noi jucători pe piață”.

Mai mult, potrivit unui studiul al ABI Research, până în 2030, 10% din toate smartphone-urile vor avea un ecran pliabil. Compania prognozează că în acest an va avea loc o schimbare semnificativă în ceea ce privește disponibilitatea pe piață și lansarea pe piață a mai multor dispozitive cu ecran flexibil.

”(…) adăugarea unor modele mai inovatoare, cum ar fi modelele pliabile și compacte, factorul de formă pliabilă, cu funcționalitatea sa îmbunătățită, și evoluția experiențelor oferite de dispozitive, vor înregistra o creștere a popularității, în ciuda faptului că au încă prețuri relativ ridicate. În consecință, se așteaptă o schimbare semnificativă în ceea ce privește disponibilitatea pe piață și lansarea pe piață a mai multor dispozitive cu ecran flexibil în 2022″, spune David McQueen, ABI Research Director.

Creșterea pieței cu 264% de anul trecut este atribuită de IDC succesului telefoanelor Flip3 și Fold3 lansate de Samsung, lider de piață în prezent. Aceste două modele au umplut spațiul lăsat de seria Galaxy Note, la care Samsung a renunțat anul trecut odată cu lansarea seriei Note 20, și a atras și clienți noi pentru brand.

IDC mai spune că Samsung a dovedit că există cerere în segmentul pliabilelor, atât timp cât prețul scade și telefoanele sunt mai bine realizate și mai rezistente. De asemenea, se așteaptă, ca tot mai multe branduri să lanseze astfel de modele și să încerce să preia din cota de piață a Samsung.

Pe de altă parte, datele Omdia, citate de Telecom Paper, arată că piața s-a ridicat anul trecut la 11,5 milioane de unități, un avans de 309%. Dintre acestea, 8 milioane sau 89% au fost vândute în al doilea semestru al anului.

Samsung domină piața, cu peste 10 milioane de unități vândute. De altfel, Samsung este singurul brand care a reușit să aibă peste 10 milioane de livrări și nouă lansări de modele de smartphone-uri pliabile. Samsung Galaxy Z-Flip 3 5G a înregistrat vânzări de 4,6 milioane de unități în 2021, cu o cotă de 52% din totalul livrărilor de smartphone-uri pliabile.

Huawei ocupă locul 2 pe piață, cu livrări de 0,9 milioane de unități în 2021, și o cotă de 10% din piață, cu livrări cumulate de smartphone-uri pliabile de 1,2 milioane.

Omdia se așteaptă ca livrările globale de smartphone-uri pliabile să ajungă la 14 milioane de unități în 2022, și la 61 de milioane de unități până în 2026, respectiv 3,6% din totalul livrărilor de smartphone-uri.

Te-ar mai putea interesa și
Dacă nu ar fi aderat la NATO, Estonia ar fi fost acum în locul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei estone
Dacă nu ar fi aderat la NATO, Estonia ar fi fost acum în locul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei estone
Conflictul actual din Ucraina arată ce s-ar fi putut întâmpla Estoniei dacă nu ar fi devenit membră a NATO acum 20 de ani, a afirmat vineri ministrul de externe eston Margus Tsahkna, relatează......
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Raportul JATO Dynamics cu privire la înmatriculările de autoturisme din februarie confirmă o nouă victorie a modelului ...
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la Timişoara, la inaugurarea unui terminal al Aeroportului Internaţional, că ...
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metrorex informează că va fi restricționată circulația în Pasajul Băneasa pentru lucrări topografice la viitoarea ...