Probleme pentru Apple: Vânzările, mai slabe decât anticipau analiştii

Apple a vândut în primul trimestru al anului fiscal, perioada octombrie-decembrie, un număr de smartphone-uri mai mic decât anticipau analiştii şi estimează venituri sub aşteptări pentru primele trei luni din acest an, rezultatele cauzând scăderea preţului acţiunilor pe bursă cu până la 9,1%.
Economica.net - mar, 28 ian. 2014, 08:32
Probleme pentru Apple: Vânzările, mai slabe decât anticipau analiştii

Grupul a anunţat că a livrat 51 de milioane de smartphone-uri iPhone în primul trimestru al anului fiscal, în timp ce analiştii estimau 54,7 milioane de unităţi, potrivit Bloomberg. Chiar şi după ce a lansat în ianuarie iPhone prin intermediul celui mai mare operator telecom din lume, China Mobile, Apple a anunţat că se aşteaptă la venituri de 42-44 miliarde de dolari pentru trimestrul în curs, în timp ce analiştii aşteptau o prognoză de 46,1 miliarde de dolari.

Dacă Apple va raporta venituri mai mici decât 43,6 miliarde de dolari, rezultatul din ianuarie-martie anul trecut, va înregistra prima scădere trimestrială a veniturilor începând din 2003.

Veniturile şi profitul Apple pentru trimestrul octombrie-decembrie, primul al anului fiscal în curs, au depăşit, însă, aşteptările analiştilor. Câştigul grupului american a stagnat faţă de anul trecut la 13,1 miliarde de dolari, 14, 5 dolari pe acţiune, în timp ce veniturile au avansat cu 5,7%, la 57,6 miliarde de dolari. Analiştii consultaţi de Bloomberg anticipau profit pe acţiune de 14,07 dolari şi venituri de 57,5 miliarde de dolari.

Anul trecut, producătorul iPhone şi iPad a raportat prima scădere a profitului din peste un deceniu.

Acţiunile Apple au scăzut cu până la 9,1% în tranzacţiile realizate pe platformele electronice după închiderea şedinţei de luni a bursei din SUA. Cotaţia a închis şedinţa obişnuită de tranzacţionare în urcare cu mai puţin de 1%, la 550,5 de dolari.

Gama de produse a Apple atinge un plafon în privinţa vânzărilor şi evidenţiază cât de important este ca directorul general, Tim Cook, să lanseze un nou produs, primul pentru grup începând din 2010, notează Bloomberg.

Rezultatele financiare indică posibila atingere a limitei pentru actualele produse, în urma concurenţei smartphone-urilor şi tabletelor lansate de rivali. Cook a declarat că vânzările din SUA au fost mai slabe decât aşteptările, în parte din cauza popularităţii mai reduse a iPhone 5C, mai ieftin, care nu s-a dovedit la fel de popular precum modelul mai scump iPhone 5S.

Stagnarea vânzărilor sporeşte presiunea asupra companiei pentru noi lansări, care să repornească creşterea.

„Am văzut în ultimul an produse impresionante, dar sunt doar îmbunătăţiri ale unor produse existente şi nu neapărat o inovaţie semnificativă. Investitorii Apple vor noua chestie de succes – asta aşteaptă oamenii”, a declarat Jack Ablin, director de investiţii la BMO Private Bank.

Apple nu a mai lansat un produs complet nou de la debutul iPad în 2010. Prima versiune a iPhone a fost introdusă în 2007. În lipsa unor noi lansări, Apple a mizat pe îmbunătăţiri ale gamei actuale pentru a stimula cererea. Grupul a prezentat smartphone-urile iPhone 5s şi iPhone 5c, precum şi iPad Air şi iPad mini la timp pentru a prinde anul trecut perioada de vânzări de dinaintea sărbătorilor, importantă pentru rezultatele financiare.

Grupul a vândut de asemenea, 26 de milioane de iPad-uri şi 4,8 milioane de computere Mac în primul trimestru.

Vânzările iPhone, cea mai importantă sursă de venit pentru Apple, înregistrează o evoluţie mai slabă decât piaţa la nivel global. Livrările iPhone au crescut anul trecut cu 13% la nivel global, iar piaţa a avansat cu 41%. Cota de piaţă a Apple a scăzut de la 19% la 15%, în timp ce rivalul Samsung a ajuns la 32%, potrivit datelor firmei de cercetare Strategy Analytics.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...