Vânzările Brico Depôt se contractă pentru prima dată în ultimii patru ani. Minus 3% în trimestrul trei, până la 77 de milioane de lire sterline

Vânzările din România ale retailerul de bricolaj Brico Depôt, parte a grupului britanic Kingfisher, au totalizat în trimestrul trei al anului 77 de milioane de lire sterline, cu 3% mai puțin decât în perioada similară a anului trecut în termeni comparabili sau cu 6,6% în total. Este prima scădere like for like din 2019 încoace.
Alina Stanciu - mie, 22 nov. 2023, 10:12
Vânzările Brico Depôt se contractă pentru prima dată în ultimii patru ani.  Minus 3% în trimestrul trei, până la 77 de milioane de lire sterline

Cele 33 de magazine Brico Depôt din România au vândut în trimestrul trei al anului ( până pe 31 octombrie 2023) în valoare de 77 de milioane de lire sterline, ajungînd la un nivel similar cu cel din 2021 când vânzările au totalizat 78 de milioane de lire sterline, potrivit ultimului raport financiar al companiei.

Față de Q3 2022, vânzările s-au contractat cu 3% în termeni comparabili, 5,8% dacă se ia în calcul un curs valutar constant și cu 6,6% în total. Este astfel prima scădere în termeni de vânzări din 2019 până acum.

Luând în calcul evoluția like for like ( în termeni comparabili) față de perioada similară a anului anterior, vânzările britanicilor în România au crescut cu 6,1% în Q3 2019, cu 10,6% în Q3 2020, cu 17,2% în Q3 2021 și cu 4,2% în Q3 2022.

” Vânzările din România reflectă o performanță rezistentă față de rezultatele anterioare extraordinare (plus 4,2% în Q3 2022 vs Q3 2021)). O creștere anuală pozitivă a fost obținută în categoriile  instalații sanitare, încălzire și răcire, baie și depozitare și outdoor”, explică retailerul.

Vânzări mai mici pe aproape toate piețele. În România scăderea a fost cea mai redusă

La nivel de grup, vânzările Kingfisher s-au cifrat la 3,2 miliarde de lire sterline, cu 2,1% sub cele din perioada similară a aanului trecut sau cu 3,9% în termeni comparabili.

Retailerul a raportat contractări ale vânzărilor în Polonia ( minus 9% în termeni comparabili), Franța (8,6%), Iberia (3,9%), alte țări ( 7,6%).

În schimb, au vândut mai mult magazinele din UK și Irlanda ( plus 1,1%)

„Magazinele noastre din Marea Britanie au înregistrat performanțe bune în trimestrul al treilea, cu vânzări și cotă de piață crescute în cazul  B&Q, TradePoint și Screwfix. În Franța, performanța noastră a fost afectată de o piață de retail slabă, precum și de un început întârziat al vânzărilor de izolații, instalații sanitare și de încălzire  din cauza vremii neobișnuit de călduroase din toamnă, precum și a rezultatelor puternice din anul precedent în aceste categorii. În Polonia, observăm primele semne de redresare a tendinței comerciale, pe fondul unui context economic și de consum din ce în ce mai pozitiv. Reflectând slăbiciune a pieței franceze și în pofida acțiunilor noastre proactive în materie de costuri, am redus previziunile privind profitul Grupului pentru întregul an”, a declarat Thierry Garnier, Chief Executive Officer Kingfisher.

Cât despre planurile pentru 2024, managerul spune că grupul se va  concentra în primul rând asupra creșterii cotei de piață în Marea Britanie, Franța și Polonia.

În al doilea rând, retailerul vrea să îmbunătățească productivitatea pentru a compensa inflația salarială și se așteaptă la o creștere a prețurilor produselor pe care le vinde.

” Ne așteptăm să vedem inflație la unele produse, deși la un nivel semnificativ mai scăzut, și ne așteptăm la prețuri de vânzare raționale și la indici de preț competitivi în toate magazinele noastre. În ceea ce privește perspectivele pe termen mediu și lung, rămânem foarte pozitivi în ceea ce privește creșterea pe piețele unde activăm  și capacitatea noastră de a crește peste piață”.

Brico Depôt România, parte din grupul Kingfisher, a intrat pe piața din România în 2013, după achiziția lanțului de magazine Bricostore. În urma achiziției Praktiker din 2017, Brico Depôt devine al doilea jucător de pe piața DIY din România, după Dedeman, cu 33 de magazine.

Kingfisher este o companie internațională de îmbunătățire a locuințelor, cu aproximativ 1.380 de magazine și  o echipă de 79.000 de angajați.  Operează în opt țări din Europa, sub mărcile: B&Q, Castorama, Brico Dépôt, Screwfix, TradePoint și Koçtaș.

T

 

Te-ar mai putea interesa și
Carl Al Khawand este noul Chief Financial Officer al Orange România
Carl Al Khawand este noul Chief Financial Officer al Orange România
Orange anunță numirea lui Carl Al Khawand în funcția de Chief Financial Officer (CFO) al Grupului Orange România, începând cu 1 iulie 2024. Acesta va prelua responsabilitățile Adelei......
Wizz Air vinde bilete la muzee, spectacole și evenimente sportive. Cât costă turul locațiilor serialului Wednesday sau turul piețelor din București
Wizz Air vinde bilete la muzee, spectacole și evenimente sportive. Cât costă turul locațiilor serialului Wednesday sau ...
Wizz Air a lansat WIZZ Experiences, un nou serviciu auxiliar, în parteneriat cu Coras, cel mai mare furnizor online de bilete ...
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat că TAROM a primit undă verde pentru ajutorul de restructurare.
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Prim-ministrul Scoţiei, Humza Yousaf, a demisionat luni după ce nu a reuşit să obţină suficient sprijin pentru a supravieţui ...