Carrefour în 2012: Profitul net a crescut de peste trei ori anul trecut, la 1,2 miliarde euro

Profitul net al grupului francez de retail Carrefour a crescut de peste trei ori anul trecut, de la 371 milioane de euro la 1,23 miliarde de euro, incluzând câştigurile înregistrate din vânzarea mai multor active.
Economica.net - joi, 07 mart. 2013, 07:52
Carrefour în 2012:  Profitul net a crescut de peste trei ori anul trecut, la 1,2 miliarde euro

Grupul francez Carrefour, numărul doi pe piaţa mondială de retail, a raportat pentru anul trecut vânzări totale de 76,8 miliarde de euro, cu 0,9% mai mult faţă de anul anterior, potrivit unui comunicat oficial al ompaniei. Creşterea a fost generată de evoluţia pozitivă a magazinelor din ţările emergente. 

Profitul operaţional a scăzut cu 2,6%, la 2,14 miliarde de euro, din cauza evoluţiei slabe a pieţelor din sudul Europei, precum Spania şi Italia, dar s-a situat peste aşteptările analiştilor consultaţi de Bloomberg, de 2,07 miliarde de euro.

Veniturile nete ale grupului s-au majorat totodată la 1,233 milioane de euro de la 371 milioane de euro în 2011, incluzând capitalul câştigat de pe urma exiturilor, în timp ce datoria netă a ajuns la 4,3 miliarde de euro, o înbunătăţire cu 2,6 miliarde de euro faţă de anul anterior. 

Cash flow-ul companiei s-a majorat şi el la 279 milioane de euro faţă de 215 milioane de euro cu un an în urmă. Cheltuielile  generale aferente vânzării sunt şi ele sub control fiind cu 10 puncte procentuale peste nivelul din 2011, ajungând la 1,3% din valoarea vânzărilor.

În Franţa, vânzările s-ai majorat cu 0,5%, mai ales ca urmare a unui plus pe segmentul produselor alimentare. Pentru a avea aceste rezultate, Carrefour a redus din preţuri, însă marjele de profit s-au diminuat nesemnificativ ca urma a unui mix bine gândit între preţurile zilnice, promoţii şi campaniile de fidelitate. EBIT (marja operaţională) a crecsut cu 3,5% până la 929 de milioane de euro.

În Europa însă (exceptând Franţa) vânzările Carrefour au scăzut cu 2,7% (luând în calcul o rata de schimb constantă) şi cu 3,1% (luând în calcul rata curentă de schimb valutar). Cele mai afectate au fost operaţiunile din sudul Europei. În regiune, EBIT a fost de numai 509 milioane de euro, cu 20,6% sub nivelul anului anterior, ca urmare a situaţiei dificile din Spania şi Italia.

În America Latină, Carrefour a terminat anul tercut pe plus (12,1%), ca urmare a performanţelor din Brazilia şi Argentina. EBIT în zonă a fost de 608 milioane de euro, cu 14,1% mai mult decât în 2011. În China şi Taiwan creşterea a fost de 0,5%.

Cât au câştigat din vânzări

Operaţiunile pe care le-au vândut a adus Carrefour un aflux de capital net în valoare de 2 miliarde de euro în 2012. Astfel, exitul din Columbia şi Malaezia au generat venituri de 1,96 de milioane de euro, vânzareaAltis au adus companiei 153 de milioane de euro, în timp ce pentru  achiziţionarea părţii deţinute de francizatul Guyenne & Gascogne compania a cheltuit 96 de milioane de dolari.

Ce planuri au pentru 2013

Pentru anul acesta Carrefour are în plan dezvoltarea reţelei de magazine pe toate formatele. Astfel, în Franţa , retailerul îşi va continua expansiunea cu toate formatele de magazine, concetrându-se totodată pe îmbunătăţirea ofertei de produse, a percepţiei consumatorului asupra preţurilor practicate în magazinele Carrefour, remodelarea magazinelor şi serviciile drive.
În Europa, retailerul francez se va axa pe adaptarea ofertei şi a costurilor la contextul economic nefavorabil , în timp ce în Asia şi America Latină îşi va continua expansiunea.Nu în ultimul rând, Carrefour anunţă şi „un nou avânt” în dezvoltarea pe segmentul de real estate.
Grupul va face ceva schimbări şi în ceea ce priveşte managementul magazineor. Astfel, vor să simplifice procesul decizional oferiind managerilor de magazine mai multe autoritate. În raportarea financiară aferentă anului trecut, compania nu face însă nicio referire la un potenţial alt exit.

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Execuţia bugetară a Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului în primele 11 luni a fost de 85%
Execuţia bugetară a Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului în primele 11 luni a fost de 85%
Execuţia bugetară a Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului (MAT), în primele 11 luni, a fost de 85%, procent raportat la totalul creditelor bugetare acordate instituţiei pentru anul 2022,......
FAO a publicat primul raport privind situația la nivel mondial a solurilor negre
FAO a publicat primul raport privind situația la nivel mondial a solurilor negre
Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a lansat primul său raport global privind solurile ...
Autostrada Focșani – Bacău: Umbrărescu, necontestat pe toate cele trei loturi. Contractele pot fi semnate în două săptămâni UPDATE
Autostrada Focșani – Bacău: Umbrărescu, necontestat pe toate cele trei loturi. Contractele pot fi semnate în două ...
Firmele din grupul UMB pot semna contractele pentru execuția celor trei loturi din Autostrada Focșani - Bacău, după ce ...
Slovacia impune o nouă taxă producătorilor de energie electrică
Slovacia impune o nouă taxă producătorilor de energie electrică
Parlamentul Slovaciei a aprobat marţi o taxă specială de 90% asupra unor venituri din electricitate, pentru a acoperi ...