Vânzările Coca-Cola HBC au scăzut pe plan mondial, în urma declinului din România, Rusia, Polonia şi Italia

Coca-Cola HBC, al doilea producător de băuturi Coca Cola din afara SUA, a avertizat că tensiunile dintre Rusia şi Ucraina vor crea dificultăţi în acest an, în condiţiile în care volumul vânzărilor a scăzut cu trei puncte procentuale în primul semestru, transmite Dow Jones Newswires.
Economica.net - joi, 07 aug. 2014, 09:14
Vânzările Coca-Cola HBC au scăzut pe plan mondial, în urma declinului din România, Rusia, Polonia şi Italia

Tensiunile geopolitice dintre Rusia şi Ucraina au afectat vânzările din aceste state, dar livrările au scăzut şi în Polonia, România, Cehia şi Italia, aceasta din urmă intrând în recesiune în trimestrul doi din 2014. În schimb, vânzările au urcat pe piaţa nigeriană. ‘În timp ce Nigeria a revenit pe creştere în trimestrul doi din 2014, după un start lent la începutul anului, am înregistrat un declin al volumului vânzărilor în Rusia şi o continuare a nivelului mai slab al vânzărilor în Ucraina şi România’, se arată în comunicatul Coca-Cola HBC.

În trimestrul doi din 2014, profitul net a urcat cu 6%, la 135 milioane de euro (180 milioane de dolari), în timp ce veniturile au scăzut cu 5%, la 1,8 miliarde de euro.

Coca-Cola HBC, prezentă în 28 de state, a avertizat joi că ‘sunt din ce în ce mai multe dovezi că este puţin probabilă o îmbunătăţire a condiţiilor de tranzacţionare în 2014’.

‘Deşi estimările privind mediul macroeconomic au fost revizuite în creştere în unele state în care operează compania, nivelul şomajului rămâne ridicat şi venitul disponibil rămâne redus. Mai mult, escaladarea situaţiei geopolitice în Rusia şi Ucraina afectează cheltuielile de consum în regiune’, se arată în declaraţia companiei. Rusia este cea mai mare piaţă a Coca-Cola HBC în funcţie de volumul vânzărilor.

În 2013, Coca-Cola HBC, fosta Coca-Cola Hellenic, şi-a mutat sediul fiscal din Grecia în Elveţia şi, de asemenea, a decis ca listarea principală a acţiunilor să se realizeze la Bursa de la Londra în ideea de a-şi îmbunătăţi accesul la pieţele de capital.

În trimestrul doi din 2014, profitul operaţional a urcat cu 8%, la 194 milioane de euro, în timp ce câştigul pe acţiune a crescut cu 9%, la 0,37 euro pe titlu.

‘Continuăm să adoptăm măsuri pentru a compensa condiţiile comerciale dificile provocate de scăderea încrederii consumatorilor şi fluctuaţiile de curs valutar’, a arătat directorul general Dimitris Lois.

La Bursa de la Londra acţiunile Coca-Cola HBC au scăzut joi cu 3,6% la 1.325 penny.

Coca-Cola HBC se aşteaptă ca fluctuaţiile de curs valutar să anuleze între 80 şi 90 milioane de euro din profitul înregistrat în anul fiscal 2014, dar cu zece milioane de euro mai puţin decât estima compania în mai, în urma măsurilor de reducere a costurilor.

Operaţiunile Coca-Cola HBC acoperă 28 de ţări, majoritatea din Europa, deservind peste 560 de milioane de oameni. Coca-Cola HBC România, membră a Grupului Coca-Cola Hellenic, este cea mai mare companie din industria băuturilor non-alcoolice din România. Coca-Cola HBC România are sediul social în Voluntari şi deţine trei fabrici de îmbuteliere pe teritoriul ţării, localizate în Ploieşti, Timişoara şi Vatra Dornei.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Nicolae Ciucă va discuta, luni, cu reprezentanţii USR despre Programul de guvernare
Nicolae Ciucă va discuta, luni, cu reprezentanţii USR despre Programul de guvernare
Premierul desemnat Nicolae Ciucă va discuta, luni, cu reprezentanţii conducerii Uniunii Salvaţi România pe marginea Programului ...
Provocările legate de aprovizionare frânează creșterea pe piața PC-urilor în T3
Provocările legate de aprovizionare frânează creșterea pe piața PC-urilor în T3
Livrările globale de PC-uri tradiționale, inclusiv desktop-uri, notebook-uri și stații de lucru, au ajuns la 86,7 milioane ...
Începe Bucharest Gaming Week 2021, cel mai mare eveniment din România al jocurilor video
Începe Bucharest Gaming Week 2021, cel mai mare eveniment din România al jocurilor video
Bucharest Gaming Week 2021, cel mai mare eveniment din România al jocurilor video, debutează luni, iar timp de o săptămână ...