Vânzările cu amănuntul au scăzut mai puţin în România comparativ cu media din UE, în luna februarie – Eurostat

11 04. 2023
mall afi_palace_cotroceni_75526000

Conform acestor date, în luna februarie 2023, comparativ cu luna luna ianuarie 2023, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 0,8% în zona euro şi cu 0,9% în Uniunea Europeană, scrie Agerpres.

Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau ca vânzările cu amănuntul în zona euro să înregistreze un declin de 0,8% în luna februarie, ştergând practic avansul de 0,8% în luna ianuarie. Economiştii consideră vânzările cu amănuntul ca un indicator al cererii de consum, care a avut de suferit în ultimele luni de pe urma inflaţiei accelerate, declanşate în principal de creşterea preţurilor la energie şi alimente, dar care a început să se extindă şi la alte sectoare ale economiei.

Vânzările cu amănuntul au scăzut în majoritatea statelor membre de la o lună la alta, însă în România scăderea a fost mai modestă decât media din UE, cu un declin al vânzărilor cu amănuntul de doar 0,6%. În rândul statelor membre, cele mai importante reduceri ale vânzărilor cu amănuntul au fost înregistrate în Slovenia (minus 10,5%), Ungaria şi Polonia (ambele cu o scădere de 2%) şi Suedia (minus 1,6%).

Eurostat subliniază că în luna februarie comparativ cu ianuarie vânzările cu amănuntul în UE au fost influenţate de diminuarea cu 1,8% a vânzărilor de carburanţi, precum şi de scăderea cu 0,7% a vânzărilor de produse non-alimentare.

În ritm anual, luna februarie 2023 comparativ cu luna februarie 2022, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 3% în zona euro şi cu 3,1% în Uniunea Europeană. Cele mai importante reduceri ale vânzărilor cu amănuntul au fost înregistrate în Ungaria (minus 10,1%), Suedia (minus 8,5%) şi Germania (minus 7%). La polul opus, cele mai importante creşteri anuale au fost înregistrate în Cipru (8,3%), Luxemburg (6,8%), Spania (4,7%), Bulgaria şi Malta (ambele cu 4,3%) şi România (2,9%).

În ritm anual, vânzările cu amănuntul în UE au fost influenţate de scăderea, cu 4,9%, a vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi ţigări non-alimentare, precum şi de reducerea cu 1,9% vânzărilor de produse non-alimentare. În schimb, vânzările de carburanţi au crescut uşor cu 0,1%.

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, în luna februarie, a scăzut atât ca serie brută cu 2%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,6%, comparativ cu luna precedentă.

Faţă de luna februarie 2022, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în luna februarie 2023, a crescut atât ca serie brută cu 2,8%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 3,2%.