Vânzările cu amănuntul din România au crescut în luna mai cu 0,9%, în timp ce creșterea medie din zona euro a fost de 0,2% – raport Eurostat

Consumatorii din zona euro şi-au redus în mai cheltuielile cu alimentele, băuturile şi tutunul pentru a doua lună consecutiv, din cauza creşterii preţurilor, arată datele publicate miercuri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), transmite Reuters, relatează Agerpres.
AGERPRES - mie, 06 iul. 2022, 16:25
Vânzările cu amănuntul din România au crescut în luna mai cu 0,9%, în timp ce creșterea medie din zona euro a fost de 0,2% - raport Eurostat

Conform acestor date, vânzările cu amănuntul au urcat în mai cu 0,2% în zona euro, în timp ce în Uniunea Europeană s-a înregistrat o creştere zero, comparativ cu luna precedentă. Economiştii intervievaţi de Reuters mizau pe o creştere de 0,4% a vânzărilor cu amănuntul în zona euro în ritm lunar.

Sursa foto: ec.europa.eu

În aprilie, comparativ cu luna precedentă, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 1,4% în zona euro şi cu 1,3% în Uniunea Europeană.

Eurostat subliniază că vânzările cu amănuntul în UE au fost influenţate de scăderea cu 0,4% a vânzărilor de combustibili şi cu 0,6% a vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi ţigări, în timp ce au crescut cu 1% vânzările de produse non-alimentare.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cele mai importante creşteri au fost înregistrate în Cipru (9%), Croaţia (1,7%) şi Portugalia (1,5%), iar cele mai semnificative scăderi în Irlanda (minus 6,5%), Finlanda (minus 2,8%) şi Austria (minus 2,2%). În România, vânzările cu amănuntul au crescut cu 0,9% în mai, comparativ cu luna precedentă, după un avans de 3,1% în aprilie.

În ritm anual, vânzările cu amănuntul au crescut în mai cu 0,2% în zona euro şi cu 0,8% în Uniunea Europeană. Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la o scădere de 0,4% a vânzărilor cu amănuntul în zona euro în ritm anual.

În mai, comparativ cu perioada similară din 2021, vânzările cu amănuntul în România au înregistrat o creştere peste media din UE, cu 6,6%, după ce în aprilie au crescut cu 4,5%. În rândul statelor membre, cele mai importante creşteri ale vânzărilor cu amănuntul au fost înregistrate în Slovenia (25%), Polonia (11,2%) şi Ungaria (11,1%), iar cele mai semnificative scăderi în Austria (minus 6,4%), Danemarca (minus 5,6%), Luxemburg şi Finlanda (ambele cu minus 5,2%).

În Uniunea Europeană, creşterea în ritm anual a vânzărilor cu amănuntul se datorează în principal unui avans de 6,8% al vânzărilor de combustibili, precum şi cu 2% al vânzărilor de produse non-alimentare. În schimb, vânzările de produse alimentare, băuturi şi ţigări au scăzut cu 2,6%.

Scăderea achiziţiilor de bunuri esenţiale coincide cu creşterea record a preţurilor, rata inflaţiei în zona euro atingând nivelul record de 8,1% în mai, iar Eurostat estimează că în iunie a ajuns la 8,6%.

Te-ar mai putea interesa și
Datoria guvernamentală a crescut până la 50% din PIB, în luna mai
Datoria guvernamentală a crescut până la 50% din PIB, în luna mai
Datoria administraţiei publice (datoria guvernamentală) a crescut, în mai 2022, la 614,338 miliarde de lei, de la 602,871 miliarde de lei, în luna precedentă, conform datelor centralizate de......
Prioritatea Rusiei în războiul din Ucraina este să reorienteze unităţi pentru a consolida frontul din sud – Londra
Prioritatea Rusiei în războiul din Ucraina este să reorienteze unităţi pentru a consolida frontul din sud – Londra
Prioritatea Rusiei a fost probabil săptămâna trecută să reorienteze unităţi pentru a-şi consolida campania în sudul ...
Cum răspunde Europa la inflaţia galopantă şi la criza alimentară mondială
Cum răspunde Europa la inflaţia galopantă şi la criza alimentară mondială
În mijlocul unei crize alimentare mondiale, în care preţurile au atins valori record, Uniunea Europeană încearcă să ...
Profit net record pentru Aramco, după scumpirea petrolului. 48,4 miliarde de dolari în trimestrul al doilea
Profit net record pentru Aramco, după scumpirea petrolului. 48,4 miliarde de dolari în trimestrul al doilea
Grupul petrolier saudit Aramco a raportat duminică un profit net record de 48,4 miliarde de dolari în al doilea trimestru ...