Vânzările Dacia au crescut cu 4,3%, în T1 din 2015. Veniturile Renault au urcat cu 14%, peste estimări

Veniturile Renault SA, al treilea mare producător auto european, au crescut în primul trimestru din 2015 cu 14%, depăşind estimările analiştilor, deşi livrările modelelor low-cost Dacia au încetinit, transmit MarketWatch, Bloomberg şi Reuters.
Economica.net - vin, 24 apr. 2015, 07:52
Vânzările Dacia au crescut cu 4,3%, în T1 din 2015. Veniturile Renault au urcat cu 14%, peste estimări

Vânzările brandului Renault au urcat în primele trei luni din acest an cu 11,8%, în timp ce livrările Dacia au înregistrat un avans de 4,3%, scrie Agerpres.

În perioada ianuarie-martie 2015, vânzările au urcat la 9,39 miliarde euro (10,1 miliarde de dolari) de la 8,26 miliarde de euro în primele trei luni din 2014, în timp ce analiştii se aşteptau la 8,46 miliarde de euro. Aproape jumătate din majorarea veniturilor s-a datorat vânzării de vehicule şi componente pe care Renault le produce pentru alte companii auto, cum ar fi Daimler AG şi Nissan Motor Co. Majorarea vânzărilor în Europa compensat evoluţia mai slabă din Rusia şi Brazilia.

Renault se aşteaptă la o evoluţie mai bună a pieţei auto europene în acest an, când vânzările ar urma să crească cu 5%, faţă de un avans de 2% estimat anterior.

Compania şi-a confirmat obiectivele din acest an, inclusiv o marjă operaţională mai ridicată decât în 2014.

Anul acesta Renault, care deţine 43% din producătorul auto nipon Nissan, va introduce cinci noi vehicule în acest an, începând cu noul minivan Renault Espace şi SUV-ul Kadjar. Compania nu va renunţa la planurile de expansiune pe pieţele emergente şi intenţionează să introducă un vehicul ultra low-cost în India anul acesta şi să înceapă să construiască maşini în China de anul viitor.

Guvernul francez a finalizat săptămâna aceasta controversata operaţiune de majorare a participaţiei deţinute la Renault, de la 15,01% la 19,74%, pentru a-şi asigura dublarea drepturilor de vot la Adunarea Generală a Acţionarilor din 30 aprilie.

Holdingul de investiţii APE a achiziţionat de pe pe piaţă acţiuni Renault, tranzacţia fiind estimată la peste un miliard de euro.

Legislaţia adoptată în timpul mandatului preşedintelui Francois Hollande prevede dublarea drepturilor de vot ale acţionarilor care deţin de peste doi ani acţiuni în companii franceze. Companiile pot anunţa că nu optează pentru aşa-numita lege Florange, dar demersul trebuie sprijinit de două treimi din acţionari.

‘Această operaţiune indică angajamentul Guvernului de a-şi apăra interesele ca acţionar, asigurându-şi dublarea drepturilor de vot, şi natura strategică a acţiunilor deţinute în această mare companie industrială’, se arată în comunicatul APE.

Săptămâna trecută, Consiliul de Administraţie al producătorului auto francez i-a cerut directorului general Carlos Ghosn să păstreze actualul sistem de guvernanţă care acordă un vot pentru fiecare acţiune, opunându-se planurilor statului francez, principalul acţionar de la Renault, de a-şi majora drepturile de vot.

Într-un comunicat de presă, boardul Renault a avertizat că supravieţuirea şi succesul alianţei Renault-Nissan depinde de restabilirea balanţei de putere dintre cele două companii.

‘Soliditatea parteneriatului dintre Renault şi Nissan explică succesul alianţei care a fost benefică pentru ambii parteneri’, se arată în comunicatul companiei.

În virtutea unui acord, care datează din 1999, Renault deţine 40% din Nissan, care, la rândul său, deţine 15% din Renault. Însă, în perioada care a trecut din 1999 şi până în prezent, raporturile de forţă între Renault şi Nissan s-au schimbat, astfel că grupul japonez ar dori o reechilibrare a alianţei care să includă fie o majorare a participaţiei deţinută de Nissan la Renault fie o reducere a participaţiei deţinută de Renault la Nissan.

Ministerul francez de Finanţe a refuzat să facă orice comentarii cu privire la reuniunea Consiliului de Administraţie de la Renault, dar oficiali francezi au spus că Guvernul de la Paris vrea să păstreze alianţa dintre Renault şi Nissan.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rusia a început manevre navale în Marea Neagră, la care participă peste 20 de nave
Rusia a început manevre navale în Marea Neagră, la care participă peste 20 de nave
Rusia a început miercuri manevre navale de anvergură în Marea Neagră, la care participă peste 20 de nave, exerciţii ...
Depozitele la bănci ale firmelor şi populaţiei au crescut cu 3,6% în decembrie
Depozitele la bănci ale firmelor şi populaţiei au crescut cu 3,6% în decembrie
Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna decembrie 2021 cu 3,6% faţă de luna anterioară, ...
Rata şomajului la nivel naţional a scăzut la 2,69% la sfârşitul lunii decembrie. Numărul şomerilor indemnizaţi a crescut cu 2.994 persoane, iar numărul şomerilor neindemnizaţi a scăzut cu 6.124 persoane faţă de luna precedentă
Rata şomajului la nivel naţional a scăzut la 2,69% la sfârşitul lunii decembrie. Numărul şomerilor indemnizaţi a ...
Rata şomajului înregistrat la nivel naţional era, la finele lui decembrie, de 2,69%, mai mică decât cea din luna anterioară ...