Conform acestor date, volumul operaţiunilor de bunkeraj (furnizarea şi transportul de combustibil pentru alimentarea navelor, n.r.) în portul Singapore au atins un nou maxim istoric de 54,92 de milioane de tone în 2024, sau aproximativ 955.000 de barili pe zi, iar vânzările de combustibil maritim la portul Fujairah din Emiratele Arabe Unite au înregistrat prima creştere anuală, după mai mulţi ani de scădere.
În portul Rotterdam, vânzările de combustibil maritim au crescut cu 12% în primul trimestru din 2024, până la 2,16 milioane de tone, sau aproximativ 38.000 de barili pe zi, şi s-au menţinut peste acest nivel pentru restul anului 2024, arată datele autorităţii portuare.
„Redirecţionarea a dus la creşterea consumului de combustibil din cauza rutelor mai lungi”, susţine Aldo Spanjer, analist la BNP Paribas.
Luna trecută, rebelii Houthi au anunţat că, după acordul de încetare a focului în Gaza, vor ataca doar navele care au legătură cu Israelul, ceea ce a dat naştere la speranţa că traficul maritim se va relua prin Marea Roşie şi Canalul Suez.
Revenirea tranzitului navelor prin Canalul Suez va duce la reducerea consumului de combustibil maritim, susţin Aldo Spanjer, analist la BNP Paribas, şi Stephen Brennock, analist la FGE, însă directorii companiilor de shipping rămân prudenţi cu privire la revenirea navigaţiei prin Marea Roşie şi Canalul Suez.