Vânzările de gaze ale Petrom, susţinute de centrala electrică de la Brazi: Producţia de electricitate a crescut cu 150%

În contextul unor prețuri în creștere la energia electrică și a unei piețe a gazelor în scădere, centrala electrică deținută de Petrom la Brazi și-a dublat producția de electricitate.
Economica.net - joi, 10 nov. 2016, 22:00
Vânzările de gaze ale Petrom, susţinute de centrala electrică de la Brazi: Producţia de electricitate a crescut cu 150%

Producția netă de electricitate a centralei de la Brazi a crescut, în al treilea trimestru al acestui an, cu 156% față de cea înregistrată în al doilea trimestru din 2016, până la 1,18 TWh, în contextul marjelor îmbunătățite, potrivit datelor publicate de companie. Petrom a vândut mai multă energie electrică atât pe piața spot, cât și prin contracte încheiate la termen.

Producția centralei de 800 MW de la Brazi a fost susținută și de prețurile mai mari de pe piața de electricitate. Potrivit Petrom, care citează date ale Operatorului pieței de electricitate OPCOM, prețul mediu al energiei electrice a crescut, în al treilea trimestru, până la 146 de lei/MWh, față de 128 lei MWh, cât a fost în trimestrul precedent, pentru energia electrică livrată în bandă. Deci o creștere cu 14%. A crescut și prețul energiei electrice livrate în vârf, de la 137 la 158 lei/MWh, deci cu 15%.

Cei de la Petrom spun că, în această perioadă, energia produsă în România și-a găsit clienți în afara țării, deși nu dau date despre eventualele exporturi ale centralei de la Brazi.
„Conform datelor disponibile în prezent din partea operatorului de sistem, producția națională brută de electricitate a crescut cu 13% față de T2/16, în timp ce cererea internă de electricitate a crescut cu 7%, ceea ce a condus la o creștere de circa doua ori a exporturilor nete”, se arată în raportul Petrom.

Situația mai bună de pe piața de electricitate a permis companiei petroliere să compenseze,chiar dacă doar parțial, o piață a gazelor caracterizată de un consum în scădere și de prețuri mai mici. Parctic, Petrom a reușit să crească producția de gaze, fără să le vândă însă pe o piață mai puțin favrorabilă, și le-a ars în centrala de la Brazi, producând energie electrică, pe care a putut să o vândă mai bine.
Potrivit raportului companiei, „cererea națională de gaze naturale a scăzut cu circa 2% față de trimestrul 2 din 2016, în timp de vânzările de gaze ale OMV Petrom au crescut cu 6%, în principal datorită consumului mai mare al centralei electrice Brazi”.

Pe segmentul Downstream Gas, care grupează vânzările de gaze și electricitate, Petrom a înregistrat pierdere operațională, dar aceasta a fost de doar 10 milioane de lei în trimestrul trei, de trei ori mai mică decât cea înregistrată în al doilea trimestru, când a fost de 31 de milioane de lei.

OMV Petrom a raportat, după primele nouă luni ale acestui an, un profit net de 878 de milioane de lei, în scădere cu 11 față de perioada similară din anul 2015. Mai mult de jumătate din profit, 473 de milioane de lei, a fost obținut în trimestrul trei.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...