1EUR = 4.8721 RON | Bucureşti 4 º

Companii

Vânzările de maşini germane pe piaţa din China au scăzut pentru prima dată în 2015

Vânzările producătorilor auto germani în China - cea mai mare piaţă auto din lume - au scăzut pentru prima dată în 2015, se arată într-o analiză publicată duminică de firma de audit Ernst & Young (EY), transmite DPA, potrivit Agerpres.

14 feb, 2016 | Agerpres

BMW, Daimler şi Volkswagen au vândut anul trecut 4,4 milioane de vehicule pe piaţa chineză, cu 1% mai puţin decât în 2014. Pe ansamblu, vânzările de autovehicule în China au înregistrat în 2015 cel mai lent ritm de creştere din ultimii trei ani, conform datelor publicate recent de Asociaţia Constructorilor Chinezi de Automobile (CAAM), pe măsură ce încetinirea creşterii economice şi volatilitatea de pe pieţele bursiere au afectat cererea de autovehicule. Potrivit datelor CAAM, un număr de 24,59 milioane autovehicule au fost vândute anul trecut pe piaţa chineză, ceea ce reprezintă o creştere anuală de 4,7%.

Şi cota de piaţă a producătorilor auto germani în China a scăzut la 22% în 2015, de la 24% în 2014, arată datele publicate de EY. Tendinţa negativă a fost determinată de scandalul emisiilor de la Volkswagen care a provocat anul trecut scăderea cotei de piaţă a grupului auto german în China cu 2,3 puncte procentuale, la 17,7%, cel mai redus nivel din 2010.

Anul trecut, livrările Volkswagen pe piaţa chineză au scăzut cu 3,4%, în timp ce BMW a raportat creşterea vânzărilor şi o scădere uşoară a cotei de piaţă iar Mercedes-Benz, divizia de lux a Daimler, a raportat creşterea livrărilor şi a cotei de piaţă.

Directorul general al Volkswagen, Matthias Muller, şi-a exprimat recent angajamentul de a păstra cele 12 branduri ale grupului german, sugerând că producătorul auto are mijloacele financiare pentru a depăşi scandalul emisiilor fără a vinde active.

Volkswagen face obiectul unor investigaţii în mai multe ţări, după ce a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

Piaţa auto din China este una crucială pentru producătorii auto străini, unii dintre aceştia înregistrând vânzări solide anul trecut în pofida încetinirii generale a pieţei. De exemplu, grupul auto american General Motors a vândut pe piaţa chineză un număr record de 3,61 milioane vehicule în 2015, în creştere cu 5,2% faţă de 2014. Aceste cifre conferă GM titlul de cel mai mare producător auto străin de pe piaţa chineză, devansând rivalul german Volkswagen, care a livrat 3,55 milioane de autovehicule în China. Un alt grup american, Ford, a înregistrat şi el anul trecut un record de vânzări pe piaţa din China, cu 1,12 milioane unităţi livrate, în creştere cu 3% faţă de 2014.

Industria auto chineză a suferit de pe urma încetinirii ritmului de creştere a celei de a doua economii a lumii. În 2014, China a înregistrat o creştere a PIB de 7,3%, cea mai slabă din ultimii 24 de ani, iar tendinţa de încetinire a continuat şi anul trecut când în trimestrul iulie-septembrie s-a înregistrat o creştere economică de 6,9%. În plus, vânzările de autovehicule au fost afectate şi de măsurile adoptate de Beijing, Shanghai şi alte mari oraşe pentru reducerea poluării şi blocajelor în trafic prin limitarea înmatriculărilor de noi vehicule.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO