Vânzările de produse Apple în Iran cresc puternic, în pofida embargoului

În pofida sancţiunilor dure impuse de mai mulţi ani Iranului din cauza programului nuclear, vânzările de produse Apple pe această piaţă sunt în creştere puternică, numai în capitala Teheran fiind active circa 100 de magazine care comercializează deschis produse ale gigantului IT american.
Economica.net - vin, 13 iul. 2012, 13:32
Vânzările de produse Apple în Iran cresc puternic, în pofida embargoului

Noile iPad-uri, iPhone-uri, iPod-uri, laptopuri şi PC-uri au în foarte multe cazuri preţuri doar uşor mai mari decât cele din Statele Unite şi mai mici decât în Europa, potrivit CNBC.

„Afacerile au avut o creştere explozivă în ultimii trei ani”, a declarat Majid Tavassoli, proprietarul magazinului RadanMac din Teheran. Firma, care asigură şi service, distribuie produse Apple încă din 1995, iar printre clienţi s-au numărat banca centrală a Iranului, posturi ale televiziunii de stat şi publicaţii locale.

Dezvoltarea afacerilor cu produse Apple în Iran subliniază limitele sancţiunilor economice impuse de SUA şi alte ţări. Sancţiunile ar trebui să descurajeze programul nuclear al Iranului, despre care oficialii de la Teheran afirmă că este paşnic, în timp ce ţările occidentale suspectează că are obiective militare. Companiilor americane le este interzis să vândă bunuri sau servicii în Iran fără o autorizaţie specială.

În timp ce sancţiunile s-au concentrat asupra industriei petroliere şi bancare din Iran, precum şi asupra companiilor şi persoanelor asociate cu programul nuclear, produsele de consum şi echipamentele IT din SUA se află într-o cu totul altă situaţie. Chiar dacă sunt interzise, descurcăreţii comercianţi iranieni continuă să le importe folosind canale comerciale alternative din Orientul Mijlociu şi chiar din regiuni mai îndepărtate.

În timp ce la un moment dat iPhone-urile şi iPad-urile erau rare şi foarte căutate în Iran, în prezent reprezintă ceva normal pentru cei care şi le permit.

Unul dintre competitorii mai mici ai RadanMac se numeşte chiar Apple Iran, iar site-ul firmei este o copie aproape fidelă a celui al grupului american, cu menţiunea „Acest site nu este în niciun fel afialiat Apple Inc”.

Grupul american a încercat să închidă site-ul, potrivit unei surse apropiate situaţiei.

„Suntem foarte mândri de site. Sunt cunoscut ca «tipul de la Apple» în rândul prietenilor şi familiei”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Apple Iran, Ali Afghah. Afghah este un admirator al mărcii americane, a scris un studiu în farsi despre istoria Apple, iar primul computer Apple l-a cumpărat în 2002.

„Era altfel atunci. Produsele aveau preţuri de circa două ori mai mari”, a spus el.

În pofida sancţiunilor, afacerile merg bine, întrucât iranienii iubesc tehnologia, a spus şeful RadanMac. Totuşi, importul produselor Apple este dificil şi riscant. Ca majoritatea comercianţilor de produse Apple din Iran, RadanMac ar prefera să se aprovizioneze de la distribuitorii grupului din Hong Kong, Singapore şi Malaezia. Sancţiunile tot mai stricte asupra sectorului financiar fac însă problematice livrările directe, mai ales în cazul cantităţilor mari.

Pot fi folosite rute alternative, cu puncte de tranzit în Dubai sau Turcia, însă cresc şi costurile. Vămile iraniene taxează, de asemenea: 4% pentru dispozitivele portabile şi 60% pentru componente mai mari.

Chiar şi aşa, preţurile rămân competitive cu cele ale dealerilor Apple din afara Iranului. Un MacBook Pro cu cea mai simplă configuraţie costă în iulie circa 1.250 de dolari în Teheran, faţă de 1.200 pentru modelul uşor îmbunătăţit la New York. Preţul este mult mai mic decât în multe din capitalele europene, potrivit CNBC. Cursul volatil al monedei iraniene faţă de dolar înseamnă, însă, că preţurile se pot schimba în fiecare zi.

Te-ar mai putea interesa și
Industria auto din Rusia e în colaps. În luna mai au fost produse doar 3.720 de mașini
Industria auto din Rusia e în colaps. În luna mai au fost produse doar 3.720 de mașini
Industria auto din Rusia a suferit un declin record în mai, fiind produse doar 3.720 de maşini, faţă de aproximativ 112.000 în perioada similară din 2021, arată datele publicate miercuri de......
H&M raportează un profit cu mult peste așteptări pentru perioada martie – mai 2022
H&M raportează un profit cu mult peste așteptări pentru perioada martie – mai 2022
Hennes & Mauritz AB (H&M), al doilea cel mai mare retailer de îmbrăcăminte din lume, a raportat o creştere peste aşteptări ...
Grindeanu anunță că a covenit cu vicepreşedintele Comisiei Europene Margrethe Vestager cea mai bună soluție pentru restructurarea TAROM
Grindeanu anunță că a covenit cu vicepreşedintele Comisiei Europene Margrethe Vestager cea mai bună soluție pentru ...
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a avut la Bruxelles "discuţii constructive despre soarta ...
Compania Municipală Parking a primit peste 26 de milioane de lei de la CGMB, pentru amenajarea a 17.000 de locuri de parcare
Compania Municipală Parking a primit peste 26 de milioane de lei de la CGMB, pentru amenajarea a 17.000 de locuri de parcare
Consiliul General al Capitalei a aprobat, miercuri, un program de investiţii în valoare totală de 26,3 milioane de lei ...