Vânzările de șampanie franțuzească vor scădea în 2023, după doi ani de rezultate record

Vânzările şi exporturile de şampanie franţuzească sunt aşteptate să scadă în acest an, afectate de inflaţie şi revenirea la o situaţie mai apropiată de cea normală, după vânzările record din ultimii doi ani generate de ridicarea restricţiilor din timpul pandemiei, au anunţat miercuri producătorii francezi ai renumitei băuturi, transmite Reuters, relatează Agerpres.
AGERPRES - mie, 19 iul. 2023, 18:39
Vânzările de șampanie franțuzească vor scădea în 2023, după doi ani de rezultate record

Potrivit asociaţiei profesionale Comite Champagne, un număr de aproximativ 314 milioane de sticle de şampanie franţuzească ar urma să fie vândute în 2023, comparativ cu un record de 326 de milioane de sticle vândute în 2022.

În primele şase luni ale anului au fost livrate un număr total de 125,8 milioane de sticle şampanie, în scădere cu 4,7% faţă de perioada similară a anului trecut, a precizat Comite Champagne. Exporturile s-au cifrat la 77,7 milioane de sticle, în scădere cu 3,7% în ritm anual, în timp ce pe piaţa din Franţa au fost livrate 48,1 milioane de sticle de şampanie, în scădere cu 6,3% în ritm anual.

„În cazul Franţei, scăderea livrărilor se datorează inflaţiei”, a precizat un purtător de cuvânt de la Comite Champagne. „În ceea ce priveşte exporturile, este dificil de spus pentru că baza de comparaţie este anul 2022, care a fost unul în care exporturile au fost deosebit de mari în prima jumătate a anului. Credem că după „petrecerea” post-pandemie, situaţia începe să revină la normalitate”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Producătorii de şampanie franţuzească se aşteaptă ca vânzările să rămână la un nivel similar în următorii trei ani, cu o medie de 315 milioane de sticle vândute în fiecare an.

Recolta de struguri din acest an în regiunea Champagne pare să fie una bună, cu pagube mici provocate de îngheţ sau grindină, însă nivelul de apă din sol ar putea să fie un motiv de îngrijorare. Culesul strugurilor este aşteptat să înceapă în primele zece zile din luna septembrie.

Comite Champagne a stabilit o cantitate maximă de 11.400 de kilograme de struguri per hectar, în scădere faţă de una de 12.000 kilograme per hectar în 2022, care poate fi recoltată de pe suprafaţa totală de 33.700 de hectare cultivate cu viţă de vie şi alocate producţiei de şampanie. Plafonarea cantităţi de struguri care poate fi recoltată este destinată limitării ofertei de şampanie de pe piaţă.

În fiecare an, aproximativ 310 milioane sticle de şampanie franţuzească, care beneficiază de o indicaţie geografică strict controlată, sunt vândute în întreaga lume în timp ce alte peste un miliard sunt stocate în pivniţe, în aşteptarea momentului adecvat pentru a fi savurate.

Sursa foto: Pixabay.com

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...