Vânzările din comerţ au scăzut în martie, în special la carburanţi. Rămân peste nivelul din T1 2012

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a scăzut ca volum în martie atât faţă de februarie, cât şi faţă de luna corespunzătoare a anului trecut, în special la carburanţi, dar vânzările pe primul trimestru se menţin uşor peste primele trei luni din 2012, cu un plus de 0,8%, potrivit INS.
Economica.net - mie, 08 mai 2013, 07:22
Vânzările din comerţ au scăzut în martie, în special la carburanţi. Rămân peste nivelul din T1 2012

În luna martie 2013, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut faţă de luna precedentă ca serie brută cu 13,6%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a scǎzut cu 0,6%.

Evoluţia brută s-a datorat creşterii comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+18,1%), vânzărilor de produse nealimentare (+13,6%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+10,8%).

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna martie 2013, comparativ cu luna precedentă, a scăzut pe ansamblu cu 0,6%, din cauza scăderii vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (-1,1%). Creşteri s-au înregistrat la vânzările de produse nealimentare (+1,9%) şi în comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+0,5%).

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scǎzut atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 3,6 %, respectiv cu 0,8%.

Scăderea este explicată prin reducerea vânzărilor în comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-10,8%) şi vânzărilor de produse nealimentare (-3,0%). Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au crescut cu 0,8%.

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna martie 2013, comparativ cu luna martie 2012 a înregistrat o scǎdere cu 0,8% datorată scǎderii comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-5,9%). Creşteri s-au înregistrat la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+1,1%) şi la vânzările de produse nealimentare (+0,1%).

În trimestrul I 2013, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut faţă de trimestrul I 2012, atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,1% şi respectiv, cu 0,8%.

Avansul de volum din primele trei luni (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, este datorat creşterii vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+2,0%) şi vânzărilor de produse nealimentare (+0,8%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scǎzut cu 4,0%.

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în trimestrul I 2013, comparativ cu trimestrul I 2012 a înregistrat o creştere cu 0,8% datorată creşterii vânzărilor de produse nealimentare (+2,5%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+2,0%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 2,3%.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...