Vânzările din SUA în campania Black Friday au crescut cu 13%, la 59 miliarde de dolari

Cheltuielile totale ale americanilor în cele patru zile ale campaniei Black Friday, care marcheză startul sezonului de vânzări de iarnă, au crescut cu 13% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 59,1 miliarde dolari, iar vânzările online au depăşit vineri pentru prima dată 1 miliard de dolari.
Economica.net - lun, 26 nov. 2012, 10:14
Vânzările din SUA în campania Black Friday au crescut cu 13%, la 59 miliarde de dolari

Retailerii au raportat un avans consistent al vânzărilor în weekend-ul Black Friday, care începe joi seara de Ziua Recunoştinţei şi se încheie duminică, cu mai mulţi clienţi în magazine, dar şi un interes mai ridicat pentru discount-urile oferite online, scrie cotidianul Wall Street Journal.

Avansul cheltuielilor nu a fost însă la fel de robust ca în anul anterior, iar unii indicatori au arătat declinul vânzărilor în magazine în ziua de vineri, Black Friday, ridicând semne de întrebare dacă nu cumva strategiile retailerilor atrag în aceast interval cheltuieli care ar fi avut loc în următoarea perioadă.

Retailerii cu prezenţă online solidă au fost cei mai bine poziţionaţi pentru a câştiga: pentru prima dată, mai mult de jumătate din consumatori au afirmat că au cumpărat de pe internet în cele patru zile. Doar vineri, cheltuielile online au trecut, pentru prima dată, de 1 miliard de dolari, potrivit datelor firmei de analiză comScore Inc.

Cheltuielile totale pentru cele patru zile s-au ridicat la 59,1 miliarde de dolari, cu 13% mai mult faţă de acelaşi interval anul trecut, a anunţat Federaţia Naţională a Retailerilor. Anul trecut, vânzările au crescut cu 16%.

Un sondaj realizat pentru organizaţia retailerilor de firma BIGinsight a arătat cheltuieli medii de 423 dolari pe parcursul weekend-ului pentru fiecare consumator, în urcare cu 6% raportat la 398 dolari anul trecut.

Un debut în forţă al sezonului de vânzări de iarnă nu înseamnă neapărat o creştere a cheltuielilor în acest interval, notează Wall Street Journal. Unii retaileri sunt preocupaţi că sezonul de iarnă va avea rezultate slabe.

„Mă tem că educăm consumatorul să cumpere doar în acest weekend”, a declarat John Abt, coproprietar al retailerului american Abt Electronics. Vânzările companiei de Black Friday au crescut cu 22%, iar cele online cu 64% de Ziua Recunoştinţei.

Anul trecut, vânzările de retail au început în forţă în noiembrie, cu un avans de 6,7% faţă de anul anterior, ritm care a încetinit în decembrie, potrivit datelor Departamentului Comerţului. În ultima lună a anului, vânzările au fost cu 6% mai mari faţă de decembrie 2010.

Retailerii se aşteaptă în acest an la o creştere a vânzărilor mai lentă faţă de anul trecut. Federaţia Naţională a Retailerilor estimează un avans de 4,1% al vânzărilor de iarnă, la 596,1 miliarde de dolari, faţă de o creştere de 5,6% anul anterior.

Estimarea ar putea fi îmbunătăţită dacă Congresul SUA adoptă rapid legislaţia necesară pentru reducerea deficitului bugetar, astfel încât să evite activarea, la începutul anului următor a unui set de reduceri de cheltuieli şi majorări de taxe.

„Dacă se ajunge până în Ajunul Crăciunului, ar putea avea consecinţe negative pentru restul sezonului de vânzări”, a declarat preşedintele organizaaţiei retailerilor, Matt Shay.

Vânzările online din SUA au crescut cu 21% de Black Friday, faţă de anul trecut, potrivit diviziei IBM Smarter Commerce. Estimările firmei iau în calcul date de la 500 de retaileri, inclusiv 50 din cei mai mari 100 de comercianţi online.

Totuşi, în timp ce numărul de clienţi pe online a crescut, valoarea medie a comenzilor a scăzut cu 4,7%, la 181 dolari. Numărul mediu de produse incluse într-o singură comandă a coborât cu 12%, la 5,6 produse, reflectând condiţiile de livrare gratuită oferite de comercianţi.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...