Vânzările Flanco Retail au crescut anul trecut într-un ritm dublu faţă de media pieţei: 2019 a fost cel mai bun an al nostru

Flanco Retail, compania românească prezentă pe piața autohtonă din 1994, a înregistrat vânzări de 1,21 miliarde de lei în 2019, în creştere cu 13,1% faţă de anul precedent și cu mult peste media de creștere a pieței, care a fost de aproximativ 6,5%, conform studiilor independente. Profitul net al companiei a crescut cu 87%, de la 21,4 milioane lei în 2018 la 40 milioane lei în 2019.
Lidia Neagu - mar, 10 mart. 2020, 10:24
Vânzările Flanco Retail au crescut anul trecut într-un ritm dublu faţă de media pieţei: 2019 a fost cel mai bun an al nostru

„2019 a fost anul în care am împlinit un sfert de secol de activitate, dar și anul în care ne-am reconfirmat strategia de creştere în condiţii de eficienţă”, spune Dragoș Sîrbu, CEO Flanco Retail. „Ceea ce părea, iniţial, o decizie foarte riscantă sau, eufemistic vorbind, curajoasă, anume retragerea din mari centre comerciale şi reorientarea către oraşele medii şi mici din ţară, a fost, în fapt, o mutare foarte bună, şi la propriu, şi la figurat. Magazinele de dimensiuni mai reduse, cu vaduri bune, în oraşe în care retailul modern de tip electro-IT încă nu ajunsese, au dat şi dau rezultate foarte bune, reflectate în rata noastră curentă de profitabilitate.”

În 2019 compania şi-a extins numărul de magazine din rețeaua naţională, concentrându-se în continuare pe prezența din orașele mici și medii. La finalul lui 2019, rețeaua de magazine Flanco număra 156 de unități deschise în 116 orașe. Acest număr a fost atins în urma a 30 de deschideri de magazine și a 7 închideri, desfășurate pe parcursul anului, completate cu reamenajarea a 4 magazine potrivit conceptului lansat în 2018, și anume Simplu-Ușor-Sigur.

În paralel cu rețeaua offline, oferta online a Flanco a crescut şi ea – retailerul urmărind să mențină un echilibru între vânzările online şi cele offline, în ideea acoperirii optime a cerinţelor pieţei. Site-ul flanco.ro a pus la dispoziţia clienţilor nu numai un portofoliu de produse, dar şi o gamă de servicii financiare care până nu demult erau rezervate numai mediului offline, cum ar fi, de exemplu, creditul cu aprobare imediată.

Pe segmentul online, vânzările Flanco au înregistrat o creștere de 24,9%. Peste 75% din trafic este generat de pe telefoane şi alte dispozitive mobile, iar peste 60% din valoarea vânzărilor este generată, şi ea, tot de pe dispozitivele mobile. Aproximativ 25% din tranzacții sunt plătite cu cardul, însă peste 30% din clienți aleg să își rezerve produsul online și să îl ridice personal din magazine.

Tot în rețeaua de magazine, compania este, începând cu acest an, în măsură să acorde credite de consum de două ori mai repede. Acest lucru este posibil datorită unui parteneriat încheiat cu cu FintechOS, companie de tehnologie pentru servicii financiare.

„Ne-am axat de ceva vreme pe acordarea de servicii financiare care să susţină achiziţiile bunurilor de folosinţă îndelungată – credite şi facilităţi financiare – atât direct, cât şi prin intermediul partenerilor bancari şi non bancari” explică Dragoş Sîrbu.

„Astfel, cu ajutorul FintechOS, am lansat o platformă de creditare de tip marketplace, prin care solicitările de finanțare ale clienților noștri se trimit concomitent la mai mulți parteneri finanțatori. Beneficiile sunt importante, pe lângă economia mare de timp, clientul poate să-și aleagă soluția de creditare optimă, în câteva minute.”

Ce segmente de produse au avut cele mai bune vânzări

Anul trecut, Flanco a înregistrat cea mai mare creștere procentuală pe segmentul de electrocasnice mici. Astfel, dacă piața a crescut cu aproximativ 14% în această categorie, vânzările Flanco Retail au fost mai mari cu peste 27%.

Cele mai importante categorii de produse care au adus această creștere pentru Flanco au fost aspiratoarele de tipul HandStick (124%).

De asemenea, aspiratoarele robot au avut o creștere valorică solidă de patru ori față de anul trecut, în timp ce la nivel de piață, creșterea a fost de 145%, ponderea lor în segment ajungând la 15%, față de 7,6% anul precedent. Automatele de cafea, și ele aflate în topul celor mai vândute obiecte de uz casnic, și-au păstrat ritmul de creștere în piață cu 33%, ajungând la 57%, în timp ce la Flanco au crescut cu 103%.

„În ceea ce privește categoria electrocasnicelor mici, cele mai mari creșteri se înregistrează în zona produselor care sunt un factor de îmbunătățire a calității vieții”, afirmă Dragoș Sîrbu. „Toate sunt produse care, acum câţiva ani, ar fi fost considerate produse sofisticate. În 2019 am depăşit, în fine, cadrul produselor de strictă necesitate.”
Piața de telecom a crescut în anul 2019 cu 5,6%, în timp ce avansul Flanco a fost de 16,4%, în acest segment. „La smartphone-uri, tendința de creștere arată, în continuare, preferinţele către un ecran mai mare, dar aici totul ține foarte mult și de ofertele producătorilor.

În această categorie intră și secțiunea de Core Wearables (smartwatch-uri și smartbrand-uri), care a crescut în piață cu peste 70%, pe când la Flanco valoarea creşterii a fost de 126%.

„Am crescut foarte mult pe tehnologie, pentru că ne-am dorit să atragem în magazinele noastre și segmentul tânăr, care urmăreşte trendurile internaţionale şi pune accent mare pe mobilitate şi conectivitate”, explică Dragoș Sîrbu. „O dată cu dezvoltarea platformelor de streaming audio-video, care au prins foarte bine și la noi în țară, era firesc să investim în tehnologia de vârf, mai ales în ceea ce privește Smart TV-urile. Calitatea echipamentelor ţine acum foarte bine pasul cu cea a conţinutului.”

În 2019, Flanco a continuat proiectele dedicate retenției angajaților, cu ajutorul propriei platforme de e-learning, dezvoltând traininguri interne cu un conținut adaptat pentru această platformă, cu scopul de a crește calitatea serviciilor oferite de angajați, în special pentru cei care oferă consultanță în magazine. De asemenea, peste 80% din funcțiile de conducere din organigrama companiei sunt ocupate de oameni promovați din interiorul organizației.

„Suntem conștienți că investiția cea mai mare pe care trebuie să o facem – și aici nu mă refer doar la entitatea Flanco Retail, ci la intreaga industrie – este în angajați. Colegii noștri sunt cei care determină, de fapt, creșterile financiare sau percepția asupra brandului nostru, ambele fiind în egală măsură importante”, declară Dragoș Sîrbu. „Am înțeles acest aspect și ne dorim să investim continuu în îmbunătățirea serviciilor pentru clienți, dar și calitatea vieţii pentru angajați, iar acest lucru se observă și din faptul că, în 2019, venitul mediu al angajaților Flanco a crescut cu 20%, cea mai mare rată de creștere din istoria noastră recentă”, adaugă Dragoș Sîrbu.

Te-ar mai putea interesa și
Previo, jucător important din domeniul managementului hotelier din Europa Centrală și de Est, intră pe piața românească
Previo, jucător important din domeniul managementului hotelier din Europa Centrală și de Est, intră pe piața românească
Furnizorul ceh de software pentru management hotelier Previo intră pe piața din România și deschide un birou la București. Compania mai are birouri în Polonia, Slovacia și Ungaria....
Patronul Superbet, Sacha Dragic, vrea să schimbe regulile RCA în România. Când va debuta Eazy Asigurări, firma sa cu o formulă unică de vânzări, ce șoferi vor primi cele mai mici tarife RCA
Patronul Superbet, Sacha Dragic, vrea să schimbe regulile RCA în România. Când va debuta Eazy Asigurări, firma sa cu ...
Eazy Asigurări, societate controlată de familia lui Sacha Dragic, fondatorul Superbet, ar fi trebuit deja să debuteze ...
Cum ar putea impacta piața locală tranzacția Ahold Delhaize-Profi. Sunt între 45 și 59 de regiuni posibil afectate 
Cum ar putea impacta piața locală tranzacția Ahold Delhaize-Profi. Sunt între 45 și 59 de regiuni posibil afectate 
În decizia prin care a însărcinat Consiliul Concurenței din România să analizeze tranzacția dintre Ahold Delhaize, ...
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a susţinut decizia actualului cancelar Olaf Scholz de a nu livra Ucrainei rachete ...