Vânzările Nokia au scăzut cu 20% în trimestrul doi. Smartphone-ul Lumia 900 a depăşit estimările

Vânzările Nokia au scăzut cu 20% în trimestrul al doilea, la 7,5 miliarde euro, iar pierderile companiei au urcat de trei ori, la 1,41 miliarde euro, însă livrările smartphone-ului vârf de gamă au depăşit estimările analiştilor, a anunţat joi compania.
Economica.net - joi, 19 iul. 2012, 11:18
Vânzările Nokia au scăzut cu 20% în trimestrul doi. Smartphone-ul Lumia 900 a depăşit estimările

Vânzările Nokia au coborât de la 9,2 miliarde euro în perioada similară a anului trecut, potrivit unui comunicat al producătorului finlandez de telefoane mobile.

Compania a consumat în cele trei luni aproape 700 milioane euro din rezervele de lichidităţi, care au scăzut cu 14% faţă de primul trimestru, la 4,2 miliarde euro, în urcare cu 8% din iunie 2011.

Lumia 900, vârful de gamă al Nokia, s-a vândut în 4 milioane de exemplare în trimestrul al doilea.

Ratingul de credit al Nokia a fost retrogradat la „junk” – categoria inveestiţiilor cu caracter speculativ – de către cele trei mari agenţii de evaluare financiară.

Compania notează că pierderile vor continua în acelaşi ritm şi în trimestrul al treilea.

Directorul general, Stephen Elop, aflat în funcţie din 2010, a anunţat peste 20.000 de concedieri şi a închis mai multe fabrici şi centre de cercetare-dezvoltare.

Nokia pariază pe smartphone-urile Lumia, cu sistem de operare Windows Phone, care concurează cu iPhone-ul Apple şi cu multitudinea de modele bazate pe Google Android, în frunte cu gama Galaxy a grupului sud-coreean Samsung Electronics.

Acţiunile Nokia au crescut joi la Helsinki cu 8,2%, potrivit Bloomberg. Capitalizarea companiei a coborât cu 64% de la începutul anului şi a atins miercuri cel mai redus nivel din 1994. Valoarea de piaţă a companiei a scăzut cu 95 miliarde euro de la lansarea primului model iPhone, în 2007, şi se plasează acum la mai puţin de 6 miliarde euro.

Producătorul de telefoane a avut o pierdere de 1,41 miliarde euro în trimestrul al doilea, faţă de un rezultat negativ de 368 milioane euro în perioada corespunzătoare a anului trecut. Media estimărilor analiştilor contactaţi de Bloomberg indica o pierdere de 641,1 milioane euro.

Volumul vânzărilor de smartphone-uri a scăzut cu 39% în perioada analizată, la 10,2 milioane unităţi, iar livrările de telefoane clasice au urcat cu 2,4%, la 73,5 milioane.

După 14 ani de dominaţie a pieţei telefoanelor mobile, Nokia a fost depăşită în acest an de Samsung Electronics, care a vândut în primul trimestru 93,5 milioane de telefoane, potrivit Strategy Analytics.

Un nou semnal negativ pentru companie a venit săptămâna trecută, când operatorul american de telecomunicaţii AT&T a înjumătăţit preţul de ofertă al Lumia 900, la 50 de dolari, sugerând că modelul nu este suficient de atractiv pentru a atrage clienţii în concurenţă cu iPhone şi telefoanele Android.

Totodată, actualele modele Lumia riscă să devină tot mai puţin atractive pe măsură ce se apropie lansarea sistemului de operare Windows 8, după ce Microsoft a anunţat că smartphone-urile nu vor primi upgrade la noua versiune. Windows 8 va fi disponibil din 26 octombrie.

Te-ar mai putea interesa și
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 de tone echivalent petrol (tep), cu 18,2% mai mare (+31.900) faţă de cea din perioada......
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Numărul total de persoane cu dizabilităţi era, la 31 decembrie 2023, de 923.578 de persoane, dintre care 98,28% (907.715 ...
Tesla a deschis primul pop-up store din România la Timișoara
Tesla a deschis primul pop-up store din România la Timișoara
La doar un an după ce a deschis primul său show-room din România, la București, Tesla a inaugurat la Timișoara primul ...
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor de mașini electrice
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor ...
Pentru prima dată în mai mult de un an, valoarea de piaţă a grupului petrolier american ExxonMobil Corp. a depăşit-o ...