Vânzările Terapia Ranbaxy au crescut cu circa 10% în primul trimestru, la 111 milioane lei

Vânzările Terapia Ranbaxy, cel mai mare producător de medicamente generice din România, au crescut cu circa 10% în primul trimestru faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 111 milioane lei, ca urmare a lansării de produse noi şi orientării pe comercializarea medicamentelor fără prescripţie.
Economica.net - joi, 09 mai 2013, 08:17
Vânzările Terapia Ranbaxy au crescut cu circa 10% în primul trimestru, la 111 milioane lei

„Motorul creşterii îl reprezintă lansarea de produse noi şi concentrarea pe medicamentele fără prescripţie medicală, pentru care nu se plăteşte clawback şi unde încasările sunt la 250 zile faţă de 360 de zile în rest (produse pe bază de reţetă – n.r.)”, a declarat pentru MEDIAFAX, directorul general al companiei, Dragoş Damian.

În ceea ce priveşte piaţa farmaceutică, şeful Terapia Ranbaxy spune că evoluţia din primele trei luni confirmă previziunile unei contracţii a acestui sector în 2013.

„Piaţa a crescut în primul trimestru cu mai puţin de 5%, confirmând proiecţiile analiştilor că anul ăsta ea va suferi o contracţie. Riscul dat de termenele de plată incredibil de lungi, de o taxă claw-back imposibil de susţinut şi cu cele mai mici preţuri din Europa, din ce în ce mai mulţi producători evaluează reducerea operaţiunilor din România”, a adăugat Damian.

Pentru acest an, Terapia Ranbaxy are în plan investiţii de circa 10 milioane euro şi o creştere cu 10% a cifrei de afaceri şi exporturilor, comparativ cu 2012. Anul trecut, compania a avut afaceri de 450 milioane lei (100 milioane euro), cu 7% mai mari decât în 2011, când s-au situat la 421,2 milioane lei.

În prezent, exporturile reprezintă circa 20% din cifra de afaceri a companiei, respectiv 90 milioane lei (20 milioane euro), principalele pieţe fiind Rusia, Ucraina, CIS (Comunitatea Statelor Independente – n.r.) şi UE.

Terapia a lansat anul trecut 15 produse noi şi are în plan 12 lansări în acest an. Fabrica din Cluj-Napoca produce 200 de tipuri de medicamente orale şi injectabile.

La sfârşitul lui 2012, producătorul avea 850 de angajaţi şi intenţionează să facă noi angajări în acest an.

Potrivit datelor companiei de analiză şi studii de piaţă Cegedim Romania, Ranbaxy ocupă locul nouă pe piaţa farmaceutică locală, cu o cotă de 3,7%.

Vânzările de medicamente din România s-au situat anul trecut la 2,63 miliarde euro, în creştere cu 3,1% faţă de 2011, potrivit Cegedim. În lei, creşterea pentru anul trecut a fost de 8,3%.

Ranbaxy Laboratories, cel mai mare producător de medicamente din India, a preluat în luna martie 2006, de la fondul de investiţii Advent International, un pachet de acţiuni reprezentând 96,7% din acţiunile Terapia Cluj-Napoca, pentru 324 milioane de dolari.

Ulterior, în 2008, grupul japonez farmaceutic Daiichi Sankyo a devenit acţionarul majoritar al Ranbaxy Laboratories.

Te-ar mai putea interesa și
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Compania germană de componente pentru industria auto Draexlmaier va primi un împrumut de 75 de milioane de euro de la BERD pentru a extinde capacitățile din România, potrivit unei informații......
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Capacitățile de generare de energie regenerabilă sunt aproape de pragul de 4.000 GW, adică 4.000.000 MW iar jumătate ...
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
În condiţiile în care sărbătorile din luna mai marchează debutul turismului la Marea Neagră, bulgarii şi turiştii ...
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au la dipoziție 12,5 miliarde de lei
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au ...
Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională şi se pot demara procedurile pentru ca de la începutul lunii ...