Vânzările Unilever, afectate de încetinirea de pe pieţele emergente

Vânzările Unilever, al doilea mare producător de bunuri de larg consum din lume, au fost sub estimările analiştilor în 2014, fiindcă cererea pe pieţele emergente a continuat să încetinească, transmit Bloomberg şi BBC.
Economica.net - mar, 20 ian. 2015, 15:50
Vânzările Unilever, afectate de încetinirea de pe pieţele emergente

Grupul anglo-olandez Unilever a anunţat creşterea vânzărilor de bază (care exclud achiziţiile şi fluctuaţiile valutare) cu 2,9% în 2014, în timp ce analiştii se aşteptau la un avans de 3,1%. Pe pieţele emergente, unde Unilever obţine peste jumătate din venituri, vânzările de bază au încetinit anul trecut la 5,7%, pe fondul avansului mai lent al economiei chineze, al recesiunii din Brazilia şi al sancţiunilor impuse Rusiei. În 2013, vânzările de bază au crescut cu 8,7%.

În ciuda vânzărilor sub aşteptări, Unilever a raportat o creştere de 7% a profitului înainte de taxe în 2014, la 7,6 miliarde de euro.

Şeful companiei, Paul Polman, a extins divizia de produse de îngrijire personală, cea mai profitabilă şi cea mai mare din cadrul Unilever. „A fost un an dificil pentru industria noastră şi nu ne aşteptăm la o îmbunătăţire a semnificativă a condiţiilor de pe piaţă în 2015. Estimăm că anul acesta performanţa noastră va fi similară cu cea din 2014”, a afirmat Paul Polman.

Acţiunile Unilever au scăzut marţi cu 0,2%, la 34,67 euro, la bursa de la Amsterdam.

Anul trecut, Unilever a concediat 1.400 de angajaţi şi Paul Polman a avertizat că şi anul acesta vor continua disponibilizările şi vor fi reduse costurile „din cauza mediului economic dificil”.

Profitul de bază al companiei s-a ridicat anul trecut la 7,02 miliarde de euro (8,14 miliarde de dolari), peste estimarea de 6,9 miliarde de euro, datorită reducerilor de costuri.

Recent, Unilever a avertizat că va reduce numărul de produse comercializate cu 30%, pentru a-şi îmbunătăţi eficienţa şi pentru a face faţă efectelor încetinirii economiei globale. Compania este afectată de încetinirea economică de pe pieţele emergente, de unde obţine peste jumătate din vânzări în ţări, precum India şi China.

Unilever se va concentra pe cele mai mari branduri ale sale, inclusiv pe cele 15 care generează venituri anuale de peste un miliard de euro fiecare.

Compania este prezentă în peste 100 de ţări, iar pe piaţa românească din anul 1995. Unilever South Central Europe coordonează din Bucureşti operaţiunile în şapte ţări din zonă – România, Bulgaria, Serbia, Muntenegru, Albania, Macedonia şi Moldova.

Compania are 163.000 de angajaţi, iar în 2009 volumul vânzărilor a atins 40 de miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...