Vânzările Volkswagen în 2012 au depăşit pentru prima dată pragul de 9 milioane de unităţi

Profitul net al Volkswagen (VW), cel mai mare producător auto din Europa, a crescut anul trecut cu peste 40%, datorită vânzărilor record de vehicule, care au depăşit pentru prima dată pragul de nouă milioane de unităţi, transmit Bloomberg, Reuters şi AP.
Economica.net - vin, 22 feb. 2013, 19:07
Vânzările Volkswagen în 2012 au depăşit pentru prima dată pragul de 9 milioane de unităţi

În 2012 compania germană a înregistrat o creştere a profitului de 40,9%, la nivelul record de 21,7 miliarde de euro (28,6 miliarde de dolari), iar veniturile au urcat cu 20,9% la 192,7 miliarde de euro, deoarece livrările către clienţi pe plan mondial au crescut cu 12,2%, la 9,276 vehicule.

Pentru 2013 Volkswagen are ca obiectiv să obţină acelaşi profit operaţional record, de 11,5 miliarde de euro (15,21 miliarde de dolari) înregistrat în 2012.

Compania a anunţat că va acorda pentru 2012 dividende de 3,56 euro pentru o acţiune preferenţială, în timp ce analiştii se aşteptau la 3,85 euro. În 2011 VW a acordat dividende de 3,06 euro pentru o acţiune preferenţială. În urma acestui anunţ, acţiunile Volkswagen au scăzut vineri la bursa de la Frankfurt cu 6,96%, la 163,8 de euro, în timp ce indicele principal DAX 30 a urcat cu 1,03%, ajungând la valoarea de 7.661,91 puncte.

‘Volkswagen nu este complet imun la concurenţa intensă şi criza profundă de pe piaţa auto europeană. Mai mult, incertitudinile din mediul economic continuă’, a avertizat directorul general al grupului german, Martin Winterkorn.

VW se bazează pe creşterea din China şi SUA, precum şi pe câştigurile obţinute pe segmentul maşinilor de lux, cu brandul Audi, pentru a compensa declinul cererii în Europa.

Cota de piaţă a Volkswagen în Europa a crescut anul trecut cu 1,6%, la 24,8%.

Recent, compania a anunţat că va cheltui 5 miliarde de dolari în următorii trei ani, în America de Nord. Creşterea în această regiune este extrem de importantă pentru strategia şefului companiei, Martin Winterkorn, de a transforma Volkswagen în cel mai mare producător auto din lume până în 2018.

Volkswagen, care şi-a majorat în ultimii ani vânzările în ţări ca China, Brazilia şi Rusia şi şi-a majorat cota de piaţă în Europa, este în urma companiilor General Motors şi Toyota Motor la vânzările în SUA. Pentru a recupera acest dezavantaj, luna trecută VW a inaugurat o fabrică de motoare de 550 de milioane de dolari în Silao, Mexic, pentru cele două fabrici auto pe care le deţine în America de Nord.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Președintele Bolsonaro continuă să sfideze justiția din Brazilia și refuză să se prezinte în fata poliției
Președintele Bolsonaro continuă să sfideze justiția din Brazilia și refuză să se prezinte în fata poliției
Preşedintele brazilian, Jair Bolsonaro, nu s-a prezentat vineri în faţa poliţiei în faţa căreia un judecător de la ...
Liderii mai multor partide de extremă dreapta și conservatoare se întâlnesc la Madrid pentru negocierea formării unui grup comun în Parlamentul European
Liderii mai multor partide de extremă dreapta și conservatoare se întâlnesc la Madrid pentru negocierea formării unui ...
În jur de 10 lideri suveranişti ai extremei drepte şi conservatorilor, între care premierii Ungariei şi Poloniei, s-au ...
Erdogan l-a demis pe șeful Institutului de statistică din Turcia, după publicarea datelor privind inflația
Erdogan l-a demis pe șeful Institutului de statistică din Turcia, după publicarea datelor privind inflația
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, l-a demis pe şeful agenţiei naţionale de statistică, potrivit unui decret publicat ...