Vara 2022 – cea mai călduroasă înregistrată în Europa de la începutul măsurătorilor meteorologice (serviciul Copernicus)

Vara anului 2022 (iunie-august), marcată de mai multe episoade de caniculă şi de o secetă severă asociată încălzirii climei de pe Terra, a fost cea mai călduroasă vară înregistrată vreodată în Europa de la începutul măsurătorilor meteorologice, au anunţat joi coordonatorii serviciului european de monitorizare a schimbărilor climatice Copernicus, informează AFP.
AGERPRES - joi, 08 sept. 2022, 14:28
Vara 2022 - cea mai călduroasă înregistrată în Europa de la începutul măsurătorilor meteorologice (serviciul Copernicus)

Temperaturile medii au fost „cele mai ridicate, atât pentru luna august, cât şi pentru întreaga vară”, depăşind în perioada celor trei luni estivale cu 0,4 grade Celsius valoarea medie din 2021, care reprezenta precedentul record în materie, au precizat specialiştii din programul Copernicus într-un comunicat, scrie Agerpres.

Temperaturile medii au fost „cu aproximativ 1,34 grade Celsius peste media din 1991-2020 pentru sezonul estival”, au adăugat ei.

Pentru luna august 2022, valorile de temperatură au fost „de departe cele mai mari” înregistrate de la debutul măsurătorilor, fiind „cu 1,72 grade Celsius peste media din 1991-2020”.

„O serie intensă de canicule în toată Europa, însoţită de condiţii neobişnuite de secetă, a dus la o vară a extremelor, cu recorduri de temperatură, de secetă şi de incendii”, a subliniat în acelaşi comunicat Freja Vamborg, coordonatoare ştiinţifică la Centrul European pentru Prognoze Meteo pe termen Mediu (ECMWF).

„Seceta şi incendiile din numeroase regiuni ale Europei au afectat societatea şi natura în diverse feluri”, a adăugat Freja Vamborg. Ea a reamintit totodată că „precedentul record data doar de un an”.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...