Varianta Omicron a coronavirusului se răspândeşte mai repede şi vaccinurile sunt probabil mai puţin eficiente. Simptomele sunt mai puţin severe – OMS

Varianta Omicron a noului coronavirus pare să se răspândească mai repede decât varianta Delta, provocând simptome mai puţin severe şi făcând vaccinurile mai puţin eficiente, a anunţat duminică Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care subliniază totuşi că datele ştiinţifice sunt în continuare extrem de fragmentate, informează AFP.
AGERPRES - lun, 13 dec. 2021, 10:03
Varianta Omicron a coronavirusului se răspândeşte mai repede şi vaccinurile sunt probabil mai puţin eficiente. Simptomele sunt mai puţin severe - OMS

Varianta Omicron este de acum prezentă în 63 de ţări, a explicat OMS într-o şedinţă tehnică, ale cărei concluzii confirmă declaraţiile făcute de reprezentanţii organizaţiei în ultimele zile, scrie Agerpres.

Potrivit OMS, varianta Omicron pare să se răspândească mai repede decât varianta Delta, care continuă să provoace majoritatea cazurilor de infectare pe plan mondial. Acea răspândire mai rapidă a variantei Omicron a fost constatată nu doar în Africa de Sud, unde Delta este mai puţin prevalentă, ci şi în Marea Britanie, unde această variantă este dominantă.

Experţii de la OMS nu ştiu pentru moment – din cauza lipsei de date suficiente – dacă rata mare de răspândire în populaţii cu imunitate ridicată provine din faptul că Omicron „evită imunitatea, profită de o transmisibilitate mai mare inerentă sau este vorba despre o combinaţie între cei doi factori”.

OMS prevede că este „probabil ca Omicron să depăşească Delta în zonele în care există transmitere comunitară”.

Datele ştiinţifice nu sunt încă suficiente pentru a stabili gradul de gravitate al bolii provocate de Omicron, deşi, pentru moment, simptomele par să fie „uşoare şi moderate” atât în Africa australă, unde această variantă a fost detectată pentru prima dată, cât şi în Europa.

În ceea ce priveşte vaccinurile anti-COVID-19, puţinele date disponibile, precum şi profilul genetic al variantei Omicron, îi fac pe oamenii de ştiinţă să bănuiască „o scădere a eficienţei” în privinţa protecţiei oferite împotriva „infectării şi transmiterii” virusului.

Companiile Pfizer şi BioNTech – care au dezvoltat vaccinul Comirnaty, unul dintre cele mai eficiente seruri anti-COVID-19 până în prezent – au dat asigurări la sfârşitul săptămânii trecute că vaccinul lor este „în continuare eficient” după trei doze împotriva variantei Omicron.

Ţările cu venituri mari îşi încurajează deja, în majoritatea lor, populaţiile să se programeze pentru a primi doze de supra-rapel („booster”) ale unor vaccinuri anti-COVID-19. Acest lucru se întâmplă în special în Europa, confruntată cu un nou val de infectări, provocate de varianta Delta, în urma renunţării premature la restricţiile sanitare, dar şi a unor rate de vaccinare care sunt în anumite ţări insuficiente.

Te-ar mai putea interesa și
5 stiluri de pantofi bărbaţi pe care trebuie să îi aveţi pentru a fi mereu la modă
5 stiluri de pantofi bărbaţi pe care trebuie să îi aveţi pentru a fi mereu la modă
Se spune adesea că, la prima întâlnire cu cineva, ești judecat în funcție de mai mulți factori, trei dintre lucrurile principale fiind părul, strângerea de mână și, poate cel mai......
ROBOR la trei luni scade şi coboară sub pragul de 8% – 12.08.2022
ROBOR la trei luni scade şi coboară sub pragul de 8% – 12.08.2022
ROBOR scade şi revine sub pragul de 8% pentru indicele la trei luni. Şi ROBOR 6M coboară şi ajunge la 8,13%.
Nuclearelectrica – Profitul net s-a triplat în primele șase luni ale anului 2022
Nuclearelectrica – Profitul net s-a triplat în primele șase luni ale anului 2022
Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a raportat pentru primele șase luni un profit net de 1,2 ...
Profitul net al grupului BVB a crescut de şase ori, până la 3,32 milioane de lei, în trimestrul 2 din 2022
Profitul net al grupului BVB a crescut de şase ori, până la 3,32 milioane de lei, în trimestrul 2 din 2022
Grupul BVB a obţinut un profit net de 3,32 milioane de lei în trimestrul II, în creştere de 6 ori comparativ cu T2 2021, ...