Variantele Guvernului pentru Sanevit: privatizare, asociere în participațiune sau fonduri externe

Economica.net
18 12. 2012
sanevit_06011700

Guvernul a aprobat, marţi, un memorandum în care se arată că este necesar să se clarifice situația patrimoniului Sanevit și să fie analizate posibilitățile de continuare a activității societății, fie prin privatizare, fie prin asociere în participațiune, fie prin atragerea unor surse financiare externe.

Memorandumul prevede constituirea unui grup de lucru interministerial pentru analiza situației și propunerea de soluții de relansare a societății, grup de lucru care să aibă în componență reprezentanți din Ministerul Economiei, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii şi Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a declarat recent că fabrica Sanevit va fi „resuscitată”, urmând ca Guvernul să aprobe un memorandum privitor la preluarea societăţii de un investitor interesat.

În 2 octombrie, angajaţii Sanevit Arad au protestat în faţa fabricii, nemulţumiţi că nu şi-au primit integral salariile de peste un an, iar pentru câteva luni nu au primit deloc bani

Sanevit Arad a fost transferat de Guvern din portofoliul Ministerului Sănătăţii în administrarea Ministerului Economiei, în vederea privatizării şi/sau reorganizării judiciare, decizie argumentată prin prelungirea şi „agravarea” efectelor crizei financiare a companiei.

Ministerul Economiei va gestiona pachetul de acţiuni deţinut la stat la compania farmaceutică, de 84,7% din capitalul social.

Guvernul arată că Sanevit trebuie eficientizată cât mai urgent, în acord cu recomandările Fondului Monetar Internaţional (FMI) de privatizare sau vânzare a unor pachete de acţiuni la companii de stat.

Deschisă în 1995, Sanevit a fost prima fabrică din ţară producătoare de seringi şi ace medicale de unică folosinţă. Fabrica are o capacitate de producţie anuală de 200 de milioane seringi de unică folosinţă şi de peste 500 de milioane ace medicale.

În urmă cu trei ani, Ministerul Sănătăţii a numit un administrator special la Sanevit Arad, fabrica neputând efectua plăţi către furnizori întrucât avea conturile blocate din cauza problemelor financiare. Şi în 2002 societatea a intrat în blocaj financiar, fiind în imposibilitatea de a-şi achita datoriile către furnizorii de materii prime şi servicii.

Sanevit se află pe lista companiilor ale căror pierderi trebuie incluse în deficitul bugetar, conform înţelegerii cu FMI.