Vârstnicii care aleg să muncească după vârsta standard de pensionare vor avea punctaje lunare majorate cu 50% pentru această perioadă – proiect de OUG

Oamenii care aleg să muncească după vârsta standard de pensionare vor avea punctaje lunare majorate cu 50% pentru perioada lucrată după împlinirea vârstei standard, potrivit unui proiect de OUG aflat la Consiliul Economic şi Social (CES) pentru avizare. Economica.net a anunţat această măsură încă din luna iunie, întrucât a fost cuprinsă în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, trimis la Bruxelles.
Cristina Şomănescu - joi, 22 iul. 2021, 12:04
Vârstnicii care aleg să muncească după vârsta standard de pensionare vor avea punctaje lunare majorate cu 50% pentru această perioadă - proiect de OUG

Executivul vrea să facă patru modificări importante ale Legii 263 din 2010 privind sistemul public de pensii, cu modificările şi completările ulterioare, printr-un proiect de ordonanţă care se află acum la CES.

Sintetic, ce se schimbă

Guvernul vrea să le ofere vârstnicilor, care au împlinit vârsta standard de pensionare şi care aleg să muncească în continuare, punctaj lunar mai mare cu 50% pentru perioada lucrată după împlinirea vârstei standard de pensionare, conform proiectului de OUG studiat de Economica.net.

Concret, asiguraţii la sistemul public de pensii, care au realizat stagiul minim de cotizare la pensie şi care aleg să contribuie la sistemul public de pensie după împlinirea vârstei standard de pensionare, vor obţine punctaj lunar la pensie majorat cu 50% pentru perioada lucrată după împlinirea vârstei standard de pensionare, se arată în proiectul de OUG consultat de Economica.net.

Economica.net a anunţat încă din 4 iunie planul guvernului de a majora punctajele pentru vârstnicii care aleg să muncească după vârsta standard de pensionare.

Citeşte şi:

Noua lege a pensiilor din PNRR: majorarea punctajelor anuale pentru oamenii care aleg să muncească după vârsta standard de pensionare

A doua schimbare

Guvernul vrea să permită cumulul pensiei anticipate şi a pensiei anticipate parţiale cu venituri realizate din activităţi profesionale în mediul privat.

Spre comparaţie, în prezent, oamenii care fie au pensie anticipată parţială, fie pensie anticipată pot cumula cumula veniturile din pensie cu venituri obținute din activităţi independente, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, dar și din activităţi dependente, indiferent de nivelul acestora, cu excepţia:

  • veniturilor obținute în baza unui contract individual de muncă;
  • veniturilor obținute în baza unui raport de serviciu (funcționar public);
  • veniturilor obținute de persoane care desfășoară activități în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti.

Economica.net vă aminteşte că Legea 263 din 2010 spune că:

  • Pensia anticipată parţială se cuvine, cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, oamenilor care au realizat stagiul complet de cotizare, dar şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu cel mult opt ani.
  • Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, celor care au realizat stagiu de cotizare cu cel puţin opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare la pensii.

A treia schimbare

Avizele de încadrare a locurilor de muncă în condiţii deosebite, al căror termen de valabilitate e 31 decembrie 2018, se menţin până la 1 septembrie 2023. Până la această dată angajatorii au obligaţia să normalizeze condiţiile de muncă.

Perioada cuprinsă între 31 decembrie 2018 şi 1 septembrie 2023 constituie stagiu de cotizare în condiţii deosebite de muncă, pentru care angajatorii datorează contribuţie de 4%, în acord cu prevederile Codului fiscal (mai precis, în acord cu prevederilor articolului 138 litera b) din Legea 227 din 2015, cu modificările ulterioare), se mai arată în proiectul de OUG studiat de Economica.net.

Explicaţii

Articolul 138  din Codul fiscal: Cotele de contribuții de asigurări sociale

Cotele de contribuții de asigurări sociale sunt următoarele:

  1. a) 25% datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajați sau pentru care există obligația plății contribuției de asigurări sociale, potrivit prezentei legi;
  2. b) 4% datorată în cazul condițiilor deosebite de muncă, astfel cum sunt prevăzute în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, de către persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora, se arată în Codul fiscal, actualizat, studiat de Economica.net.

Spre comparaţie, în prezent, Legea 263 din 2010 cu modificările şi completările ulterioare spune că „Avizele de încadrare a locurilor de muncă în condiţii deosebite, al căror termen de valabilitate e 31 decembrie 2018, se menţin până la 1 septembrie 2021, dată până la care angajatorii au obligaţia să normalizeze condiţiile muncă„.

Termenul de 1 septembrie 2021 nu e ales întâmplător, ci se referă la data la care a fost iniţial reglementată intrarea în vigoare a Legii 127 din 2019, cu modificările şi completările ulterioare  – noua lege a pensiilor.

Economica.net vă aminteşte că majoritatea prevederilor Legii 127 din 2019 cu modificările şi completările ulterioare au fost prorogate prin OUG 8 din 2021 şi vor intra în vigoare la 1 septembrie 2023. Drept care, prin proiectul de OUG aflat acum la CES, executivul vrea să actualizeze prevederile despre avizele de încadrare a locurilor de muncă în condiţii deosebite, în acord cu OUG 8 din 2021.

A patra schimbare

Vor beneficia de reducerea vârstelor standard de pensionare şi a stagiilor de cotizare toţi oamenii care au realizat stagiu de cotizare în condiţii de handicap, indiferent de momentul dobândirii calităţii de asigurat. La verificarea îndeplinirii condiţiei realizării stagiului complet de cotizare, vor fi luate în calcul doar stagiile realizate după data dobândirii handicapului, nu şi cele realizate înainte de dobândirea dizabilităţii, se arată în proiectul de OUG consultat de Economica.net.

Prevederile anunţate de Economica.net vor intra în vigoare după ce proiectul va fi adoptat de guvern şi publicat în Monitorul Oficial.

Te-ar mai putea interesa și
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere (Video)
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă ...
Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa de a se orienta către......
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei și a menținut prețul ...
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Douăzeci şi unu de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8.15 (0.15 ...
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, ...