Vasilescu (BNR): BNR a negociat o soluţie bună care să asigure apărarea deponenţilor Bank of Cyprus

Banca Naţională a României (BNR) a negociat o soluţie bună care să asigure apărarea deponenţilor din România a Bank of Cyprus, iar suspendarea activităţii pentru o săptămână are în vedere identificarea unui cumpărător care va lua inclusiv depozitele, a declarat, luni, pentru AGERPRES, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.
Economica.net - lun, 01 apr. 2013, 13:41
Vasilescu (BNR): BNR a negociat o soluţie bună care să asigure apărarea deponenţilor Bank of Cyprus

‘Banca Centrală a Ciprului a decis astăzi suspendarea temporară a activităţii sucursalei din România a Bank of Cyprus. Încă de săptămâna trecută, Banca Naţională este în contact permanent cu Banca Centrală a Ciprului şi cu conducerea Bank of Cyprus. Acest contact permanent a avut ca scop decizia pe care Banca Centrală a Ciprului urma să o ia în România şi a luat-o astăzi. Decizia aparţine, conform drepturilor europene, Băncii Centrale din Cipru. Această bancă Bank of Cyprus este înfiinţată în Cipru, este autorizată de Banca Centrală a Ciprului’, a spus Vasilescu.

Acesta a mai afirmat că, potrivit acestei autorizaţii, Bank of Cyprus poate desfăşura operaţiuni pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

‘În România această bancă este prezentă printr-o sucursală şi o reţea de agenţii. Supravegherea, inclusiv a sucursalei, este făcută de Banca Centrală a Ciprului plus măsurile de rezoluţie, asta înseamnă restructurare sau reorganizare pe care le poate lua numai Banca Centrală a Ciprului. Autorităţile cipriote sunt singurele competente să dispună astfel de măsuri şi aplicarea lor este obligatorie. Banca Naţională a Românie a negociat o soluţie bună care să asigure apărarea deponenţilor din România şi suspendarea activităţii pentru o săptămână are în vedere tocmai identificarea unui cumpărător care va lua inclusiv depozitele, adică un cumpărător care să ia întreaga activitate a băncii. Asta înseamnă că toate depozitele, atât până la 100.000 euro cât şi cele peste 100.000 euro, vor trece în gestionarea cumpărătorului. Până atunci, banca şi-a suspendat activitatea pentru o săptămână, asta înseamnă că retrageri nu pot să aibă loc, dar funcţionează reţeaua de ATM-uri. Reţeaua de ATM-uri funcţionează la nivelul de săptămâna trecută. Nu au intervenit schimbări în limita zilnică de retrageri. De asemenea, funcţionează serviciul de call-center’, a explicat oficialul BNR.

Subsidiara din România a Banc of Cyprus a anunţat, luni, că Banca Centrală a Republicii Cipru (BCC) a decis suspendarea temporară, pentru o săptămână, a operaţiunilor din România ale Bank of Cyrus, în această perioadă rămânând funcţionale doar bancomatele băncii.

‘În conformitate cu Legea nr.17/2013 din Republica Cipru (Legea privind rezoluţia instituţiilor de credit şi a altor instituţii), Bank of Cyprus (BoC) a fost introdusă în procedura de rezoluţie (restructurare şi reorganizare). BoC funcţionează în România prin intermediul unei sucursale şi al agenţiilor acesteia. Banca Centrală a Republicii Cipru (BCC), în calitatea sa de autoritate de supraveghere şi rezoluţie, a decis suspendarea operaţiunilor din România ale BoC pentru o perioadă de o săptămână, începând de astăzi, 1 aprilie 2013, în conformitate cu Legea nr.17/2013 din Republica Cipru, în vederea identificării unei soluţii de vânzare a acesteia. BNR a fost notificată în acest sens’, arată comunicatul Bank of Cyprus România.

Te-ar mai putea interesa și
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale în primul trimestru din acest an, potrivit datelor prezentate azi de......
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
Veneţia a devenit joi primul oraş din lume care a introdus un sistem de plată pentru vizitatori în cadrul unui experiment ...
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, ...
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja ...