Vaslui: Chevron a început, la Pungeşti, o campania de informare din poartă în poartă

Compania Chevron a început o campanie de informare din poartă în poartă a locuitorilor din Pungeşti cu privire la ceea ce însemnă explorarea gazelor de şist, după ce locuitorii din comună au blocat, în urmă cu aproape o lună, accesul utilajelor pe terenul deţinut de companie în comună.
Economica.net - lun, 11 nov. 2013, 19:21
Vaslui: Chevron a început, la Pungeşti, o campania de informare din poartă în poartă

Aşa cum au anunţat imediat după sistarea activităţilor în localitatea vasluiană Pungeşti, reprezentanţii Chevron România au demarat o campanie de informare a tuturor locuitorilor din comună cu ceea ce înseamnă explorarea gazelor de şist, operaţiune care ar urma să se desfăşoare în extravilanul localităţii Siliştea, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Derulată de o societatea specializată, campania se va desfăşura din poartă în poartă la toţi locuitorii din cele şapte sate ale comunei Pungeşti, însă fără a se cunoaşte perioada de desfăşurare a acesteia.

„Chevron îşi menţine angajamentul de a coopera îndeaproape cu comunităţile locale pentru a explica beneficiile gazelor naturale din argilite. Ca parte a acestui angajament, Chevron România desfăşoară sesiuni de informare în comunităţile locale pentru a răspunde preocupărilor cu privire la activităţile de explorare pe care intenţionează sa le conducă în judeţul Vaslui. Această acţiune este o continuare a activităţilor de informare pe care Chevron le-a desfaşurat în regiune începând cu luna februarie 2013”, se arată într-un comunicat pus la dispoziţia corespondentului MEDIAFAX de către compania Chevron.

Locuitorii din comuna Pungeşti nu s-au arătat prea încântaţi de campania de informare începută de Chevron, aceştia susţinând că nu au fost convinşi de faptul că operaţiunile de explorare nu afectează mediul.

„Au venit şi ne-au spus numai lucruri frumoase, însă nu ne-au convins că nu vom avea de suferit. De aceea, vrem să ne lase aşa cum suntem. Avem fântâni curate şi vrem aşa să rămână. Să se ducă acolo la ei, în America”, a spus Anişoara Lavric.

Un alt localnic a mărturisit că-i este teamă că va rămâne fără apă în fântâni după ce vor fi extrase gazele.

„Acolo în pământ apa stă deasupra gazelor, iar dacă ei le vor extrage, atunci apa se va duce în adâncul pământului şi fântânile vor rămâne goale. De aceea, nu suntem de acord cu ceea se întâmplă. Nu ne conving ei cu această campanie”, este de părere Dumitru Bolea.

Consilierii locali din Pungeşti au decis interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist la o zi după protestele care au avut loc la Siliştea, unde Chevron intenţiona să înceapă lucrările de amenajare a platformei pe care vrea să-şi amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist din România.

Hotărârea a fost trimisă spre validare Prefecturii, însă instituţia a retrimis-o consilierilor din Pungeşti să o revoce, lucru care nu s-a întâmplat.

În luna iulie, Prefectura Vaslui a dat în judecată alte 11 consilii locale din judeţ pe aceeaşi temă, în nouă situaţii hotărârile de interzicere a explorării şi exploatare a gazelor de şist fiind anulate de instanţă. În alte două cazuri, procesele sunt încă pe rol, urmând ca magistraţii Tribunalului Vaslui să se pronunţe în cursul acestei luni, când sunt fixate termene de judecată.

În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţi pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.

În 14 octombrie, localnicii din Siliştea au protestat în faţa perimetrului din comuna Pungeşti, unde compania Chevron şi-a adus primii specialişti cu care să înceapă lucrările de amenajare a platformei unde va fi amplasată prima sondă de explorare a gazelor de şist.

Reprezentanţii companiei Chevron şi-au retras, în aceeaşi zi, specialiştii de pe suprafaţa de teren deţinută la Siliştea, fără ca aceştia să mai revină în zonă.

Tom Holst, managerul Chevron pentru România, a anunţat, că explorarea gazelor de şist de la Pungeşti se suspendă până când siguranţa angajaţilor firmei, a constructorilor şi a comunităţii va fi asigurată şi, totodată, până când se va înţelege că metodele folosite de către companie sunt cele mai bune.

Te-ar mai putea interesa și
Șase bănci au făcut 87% din cel mai mare profit din istoria sistemului bancar. Cel mai mic câștig sare de un miliard de lei
Șase bănci au făcut 87% din cel mai mare profit din istoria sistemului bancar. Cel mai mic câștig sare de un miliard ...
Topul celor mai mari profituri din industria bancară românească are în vârf Banca Transilvania, urmată de BCR, ING Bank, UniCredit Bank, Raiffeisen Bank și BRD. Cele șase bănci au cumulat un......
Producătorii de mâncare investesc 25,5 milioane de euro pentru a-și asigura energia de la soare. Vor instala aproximativ 40 de MW
Producătorii de mâncare investesc 25,5 milioane de euro pentru a-și asigura energia de la soare. Vor instala aproximativ ...
14 companii din industria alimentară vor investi, în total, 25,5 milioane de euro în capacități fotovoltaice mai mari ...
Angajații din vămi au început protestele. Sindicatul Meridian a trimis conducerii Autorităţii Vamale Române o listă de revendicări
Angajații din vămi au început protestele. Sindicatul Meridian a trimis conducerii Autorităţii Vamale Române o listă ...
Sindicatul Naţional Meridian a declanşat procedura conflictului de muncă la nivelul Autorităţii Vamale Române, în ...
Fructele și legumele exotice de la SanLucar ajung în exclusivitate pe rafturile magazinelor Carrefour România
Fructele și legumele exotice de la SanLucar ajung în exclusivitate pe rafturile magazinelor Carrefour România
Carrefour România anunță că a încheiat un parteneriat exclusiv cu brandul premium de fructe și legume exotice SanLucar. ...