Vaticanul cere o nouă ordine politică mondială

Vaticanul a cerut luni o reformă radicală a sistemului financiar mondial, inclusiv crearea unei autorităţi politice globale care să administreze economia şi a unei bănci centrale mondiale. Papa vrea înfiinţarea unei "autorităţi supranaţionale" active la nivel global şi cu "jurisdicţie universală" pentru a dirija politicile şi deciziile economice.
Economica.net - lun, 24 oct. 2011, 14:00

Scopul acestei autorităţi supreme este o nouă ordine economică mondială bazată pe etică şi binele comun, scrie cotidianul Washington Post.

Propunerea, înaintată luni de Consiliul Pontifical pentru Justiţie şi Pace al Vaticanului, urmează unui mesaj adresat tuturor catolicilor, a Papei Benedict al XVI-lea din 2009, care a denunţat mentalitatea profitului cu orice costuri ca fiind responsabilă de prăbuşirea financiară.

Noul document subliniază că „economia are nevoie de etică” şi sugerează că procesul de reformă trebuie să înceapă cu Organizaţia Naţiunilor Unite ca punct de referinţă.

Vaticanul cere înfiinţarea „unei autorităţi publice globale” şi a unei ‘bănci centrale mondiale” care să conducă sectorul financiar care este depăşit şi deseori ineficient în a face faţă crizelor, potrivit Reuters.

Documentul de 18 pagini cere inclusiv impunerea de taxe asupra tranzacţiilor financiare şi va fi, probabil, primit favorabil de participanţii la mişcări precum „Occupy Wall Street”, care protestează faţă de înrăutăţirea situaţiei economice.

„Criza a scos în evidenţă comportamente precum egoismul, lăcomia colectivă şi acumularea de bunuri la scară mare. Dacă nu sunt găsite soluţii la diferitele forme de nedreptate, efectele negative care vor urma la nivel politic, economic şi social vor crea un climat de ostilitate tot mai mare şi chiar violenţă, iar în final vor submina fundamentele instituţiilor democratice, chiar şi pe ale celor considerate foarte solide”, avertizează Vaticanul.

Lumea are nevoie de „un set minim de reguli comune pentru administrarea pieţei financiare mondiale” şi de „o formă de management monetar la nivel global”.

În documentul care a fost prezentat luni într-o conferinţă de presă, se recunoaşte că astfel de schimbări vor întâmpina rezistenţă şi că ele se pot transforma în realitate în câţiva ani.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...