Vești proaste: Criza locurilor de muncă nu dă semne de redresare

Austeritatea şi măsurile prost concepute de reformă în câmpul muncii au împiedicat crearea de noi job-uri, antrenând o situaţie "alarmantă" pe piaţa mondială a forţei de muncă, care nu dă semne de redresare, avertizează Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) într-un raport preluat de Reuters.
Economica.net - lun, 30 apr. 2012, 06:50
Vești proaste: Criza locurilor de muncă nu dă semne de redresare

În statele cu economie dezvoltată, în special în Europa, condiţiile de pe piaţa muncii nu vor reveni la nivelurile anterioare crizei, din 2008, decât la sfârşitul anului 2016, cu doi ani mai târziu decât se estima anterior, în principal din cauza unei noi încetiniri a producţiei economice.

Numărul şomerilor din întreaga lume va creşte în acest an la 202 milioane, de la 196 milioane la finele anului trecut, astfel că rata şomajului va urca la 6,1%, estimează OIM, agenţie din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite, în raportul anual World of Work prezentat luni.

„Austeritatea nu a produs mai multă creştere economică. Reformele prost concepute pentru piaţa muncii nu vor funcţiona nici ele, pe termen scurt. În situaţii de criză, astfel de reforme tind să conducă la dispariţia şi mai multor locuri de muncă şi la apariţia a foarte puţine job-uri, cel puţin pe termen scurt”, a declarat Raymond Torres, director al Institutului pentru Studii Internaţionale de Muncă în cadrul OIM şi unul dintre autorii raportului.

Cei care caută locuri de muncă pe termen lung sunt „demoralizaţi”, iar 40% dintre persoanele cu vârsta între 25-49 de ani care caută de lucru în state cu economii dezvoltate sunt fără ocupaţie de cel puţin un an, se arată în raport.

Şomajul în rândul tinerilor a crescut puternic, accentuând riscul tulburărilor sociale, în special în anumite regiuni din Africa şi Orientul Mijlociu.

Piaţa muncii s-a deteriorat în ultimele şase luni în întreaga lume, dar mai ales în Europa, unde şomajul creşte puternic.

„Viziunea îngustă a multor ţări din zona euro asupra austerităţii fiscale adânceşte criza locurilor de muncă şi ar putea conduce la o nouă recesiune în Europa. În plus, există tot mai puţin progres în alte părţi ale lumii, spre exemplu în Statele Unite, unde reducerea şomajului pare că intrat pe un trend de încetinire”, notează Torres.
Revigorarae pieţei muncii s-a oprit şi în Japonia, iar ratele şomajului au stagnat în China, India şi Arabia Saudită, se spune în raport.

Între timp, America Latină arată ceva mai bine, datorită evoluţiilor pozitive din Argentina, Brazilia şi Mexic.
„Raportul arată clar că combinarea măsurilor de austeritate cu reforme prost concepute pentru piaţa muncii este cauza reală a situaţiei din Europa, care se extinde încet către alte părţi ale lumii”, avertizează Torres.

În Spania, şomajul a urcat la peste 24% la sfârşitul lunii martie, cel mai ridicat nivel din ultimii 19 ani.
Numărul şomerilor din Franţa a crescut în martie pentru cea de-a 11-a lună consecutiv şi se apropie de pragul de 3 milioane, cel mai ridicat nivel din septembrie 1999.

Uniunea Europeană, care generează circa 20% din producţia economică mondială, nu a reuşit încă să găsească un echilibru între austeritate şi creştere economică, după un deceniu de cheltuieli publice scăpate de sub control încheiat, se pare, cu o recesiune în W.

Numai şase state cu economii dezvoltate au înregistrat în ultimii cinci ani creşterea numărului de angajaţi – Austria, Germania, Israel, Luxemburg, Malta şi Polonia, relevă raportul.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
SUA avertizează că Rusia ar putea ataca în orice moment Ucraina
SUA avertizează că Rusia ar putea ataca în orice moment Ucraina
Rusia ar putea lansa un atac în orice moment asupra Ucraina, a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen ...
Câciu: Guvernul își menține angajamentul pentru revenirea în limitele Pactului de Stabilitate şi Creştere în 2024
Câciu: Guvernul își menține angajamentul pentru revenirea în limitele Pactului de Stabilitate şi Creştere în 2024
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, s-a întâlnit, marţi, la Bruxelles, cu comisarul UE pentru Economie, Paolo Gentiloni, ...
Furnizorii de electricitate și gaze resping acuzațiile că ar fi implicați în practici comerciale incorecte și dau vina pe stat pentru problemele de facturare
Furnizorii de electricitate și gaze resping acuzațiile că ar fi implicați în practici comerciale incorecte și dau vina ...
Asociaţia Furnizorilor de Energie din România (AFEER), o organizaţie cu 34 de membri, furnizori şi traderi licenţiaţi ...