Bogaţii Europei şi Americilor îşi transferă averile în Asia

Vechi familii europene bogate, precum Spinola din Genova, care în anii 1470 îl avea ca agent de afaceri în Barcelona pe Cristofor Columb, îşi transferă averile în Singapore prin înfiinţarea de birouri în oraşul supranumit deseori Elveţia Asiei, în căutarea de câştiguri mai mari, potrivit Reuters.
Economica.net - mar, 17 apr. 2012, 17:38
Bogaţii Europei şi Americilor îşi transferă averile în Asia

Bogaţii Europei şi Americilor privesc de mult timp către Est, pentru creşterea şi conservarea averilor, dar abia recent au început să înfiinţeze în regiune birouri de familie, respectiv companii private care le administrează fondurile şi investiţiile.

„Pentru că am investit masiv în Asia, peste 50% din activele noastre s-au aflat în Asia în ultimii 15 ani, simţim nevoia să fim mai apropiaţi de acestă regiune”, a declarat Federico Spinola, fiul „patriarhului” familiei, aflat în Noua Caledonie.

Potrivit Campden Wealth, companie de cercetare şi analiză a datelor pe acest segment, până la 10 companii private europene s-au transferat în Singapore de la criza financiară din 2008, aducând cu ele active de 5-10 miliarde de dolari.

Singapore, centru mondial de activităţi bancare şi de investiţii din inima Asiei de Sud-Est, este o bază atractivă datorită sistemului eficient de înregistrare, a reglementărilor relativ stabile, a circulaţiei fluente a banilor, a infrastructurii financiare şi a nivelului scăzut al taxelor.

Oraşul are de asemenea magazine şi restaurante luxoase, cazinouri, hoteluri de lux, terenuri de golf şi porturi de yachturi.

Perspectivele Asiei sunt atrăgătoare comparativ cu vulnerabilităţile din Europa şi Statele Unite, iar după criză presiunile reglementărilor mai stricte din Occident au accelerat transferul birourilor de familie în Singapore şi Hong Kong.

Familii bogate din Europa şi regiunea America vor să înfiinţeze firme în Asia din cauza situaţiei bancare din Elveţia, Luxemburg şi Liechtenstein, a explicat Donald Riegger, expert în birouri de familie din Singapore, de la Deloitte & Touche.

Marile instituţii financiare, afectate de climatul mai dificil din domeniul investment banking, vor să profite de interesul miliardarilor pentru Asia.

Banca elveţiană UBS a înfiinţat un departament specializat în birourile de familie, pentru a atrage clienţi în Asia cu active de minim 200 de milioane de dolari.

Alte bănci interesate de acest segment sunt Credit Suisse, HSBC, RBC Wealth din Canada şi DBS Group din Singapore.

Una dintre aceste familii este Spinola, ai cărei străbuni includ cruciaţi, cardinali şi figuri influente în politica, cultura şi prosperitatea Genovei.

În anii 1470, Cristofor Columb se ocupa de transporturile navale de mărfuri pentru familia Spinola, pregătindu-se astfel pentru voiajele care au dus la descoperirea Lumii Noi.

Anul trecut, reprezentanţii familiei Spinola au înfiinţat un birou în Singapore, care să le administreze investiţiile în regiune, în loc să facă acest lucru prin intermediul firmei Parly Company din Geneva.

Potrivit unui studiu recent efectuat de Campden şi UBS, activele administrate de firmele de familie sunt cuprinse între 50 de milioane de dolari şi peste 1 miliard de dolari, randamentul mediu al investiţiilor fiind de 9,1% într-un interval de 12 luni încheiat în octombrie 2011.

Obiectivul acestor firme este unul simplu, controlul asupra averilor, maximizarea câştigurilor şi minimizarea comisioanelor cerute de managerii de fonduri.

Te-ar mai putea interesa și
Autobuze electrice în București: Turcii de la Otokar contestă o cerință din caietul de sarcini
Autobuze electrice în București: Turcii de la Otokar contestă o cerință din caietul de sarcini
Producătorul de autobuze Otokar a depus contestație în cadrul licitației pentru achiziția a 100 de autobuze electrice în București. Compania din Turcia solicită mai exact clarificarea unei......
Atenționare de călătorie în Bulgaria. Au intrat în vigoare noi prevederi privind taxele de drum
Atenționare de călătorie în Bulgaria. Au intrat în vigoare noi prevederi privind taxele de drum
În Bulgaria, începând cu luna iulie, au intrat în vigoare noi prevederi referitoare la taxele de drum (TOLL) pentru circulaţia ...
Grecia acuză Turcia că numai în luna iunie i-a încălcat spațiul aerian de 760 de ori
Grecia acuză Turcia că numai în luna iunie i-a încălcat spațiul aerian de 760 de ori
Avioanele de luptă şi dronele Turciei au pătruns ilegal de 760 de ori luna trecută în spaţiul aerian al Greciei, a ...
Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti se opune planurilor Administrației de a tăia vegetația de pe dig și de a înlocui panourile de informare și foișoarele
Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti se opune planurilor Administrației de a tăia vegetația de pe dig și de a înlocui ...
Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti (APNV) anunţă că Administraţia parcului intenţionează să taie vegetaţia care ...