Vecinii Ucrainei sunt „îngroziţi” şi îşi amintesc perioada sovietică

Economica.net
05 03. 2014
ukraine_map2_02364400

‘Republica Cehă, Ungaria, Polonia şi Slovacia sunt îngrozite să asiste la o intervenţie militară în Europa secolului XXI, similară propriilor lor experienţe din 1956, 1968 şi 1981’, au scris şefii guvernelor acestor patru ţări într-un comunicat comun.

Bohuslav Sobotka /Republica Cehă/, Viktor Orban /Ungaria/, Donald Tusk /Polonia/ şi Robert Fico /Slovacia/ s-au exprimat în cadrul Grupului de la Vişegrad, care asociază aceste patru ţări ale UE asupra chestiunilor energetice şi de securitate, precum şi asupra parteneriatului cu ţările din Est ca Ucraina sau Rusia.

Comunicatul a fost difuzat după un discurs al preşedintelui rus Vladimir Putin, care a negat implicarea Rusiei în Ucraina şi a estimat că trimiterea de trupe ruse în această ţară ‘nu este necesară pentru moment’.

Ţările grupului de la Vişegrad au considerat de asemenea că ‘acţiunile militare recente ale Rusiei încalcă dreptul internaţional şi creează o nouă realitate periculoasă în Europa’.

Grupul îşi reafirmă ‘solidaritatea’ cu Ucraina şi ataşamentul faţă de integritatea teritorială a acestei ţări.

Ţările din Europa de Est au făcut parte din 1945 până în 1989 din blocul comunist dominat de Uniunea Sovietică, aminteşte AFP.

În această perioadă, Armata Roşie a zdrobit în 1956 o insurecţie la Budapesta. Tancurile sovietice au intervenit din nou în 1968, de data aceasta pentru a pune capăt experienţei reformiste a Primăverii de la Praga. Şi în 1981, puterea comunistă poloneză a declarat starea de asediu ca răspuns la rolul crescând al sindicatului independent Solidarnosc şi în timp ce plana asupra ţării ipoteza unei intervenţii a armatei sovietice.