Vedeta de ieri a bursei i-a făcut de două ori şi jumătate mai bogaţi pe cei care au pariat pe ea

Producătoarea de benzi transportoare de cauciuc pentru exploatările miniere Artego Târgu Jiu înregistrează cea mai mare creştere de astăzi la bursă: +15%. Este şi vedeta anului. Acţiunile sale i-ar fi putut face, până acum, de peste 2 ori şi jumătate mai bogaţi pe cei care ar fi pariat pe ele în ultima zi a anului trecut.
Adrian N. Ionescu - mar, 03 iul. 2012, 11:01
Vedeta de ieri a bursei i-a făcut de două ori şi jumătate mai bogaţi pe cei care au pariat pe ea

Acţiunile Artego Târgu Jiu (simbol bursier ARTE) s-au scumpit ieri cu 15% faţă de închiderea de ieri. Acesta este pasul maxim admis de mecanismele Bursei de Valori Bucureşti (BVB) pentru ARTE.

ARTE este acţiunea cu cea mai mare creştere la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) din acest an, de 2,52 de ori faţă de 30 decembrie, până la 5,29 lei/titlu în prezent.

Compania este singura din țară care furnizează benzi transportoare de cauciuc exploatărilor miniere din România și are intenții de expansiune externă.

„Artego este suficient de interesantă ca să  constituie o ţintă de preluare. Depinde de piaţa energiei şi mai ales de cea a cărbunelui“, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Nicu Grigoraş, analist la casa de brokeraj Intercapital Invest.

Anul trecut, „de pildă, când a fost secetă şi Hidroelectrica  a avut dificultăţi, nevoia mai mare de cărbune a prins bine companiei din Tg. Jiu. În funcţie şi de restructurarea mineritului,  Artego este o companie cu perspective bune“, a  mai adăugat analistul de la Intercapital.

Acţionarul majoritar al Artego este Asociaţia Salariaţilor PAS, cu peste 70% din acţiuni.

PAS şi-a plătit toate datoriile făcute pentru achiziţionarea pachetului de acţiuni, dar nu sunt planuri pentru desfiinţare, potrivit unui oficial al companiei, care a ţinut să-şi păstreze anonimatul.

Totuşi, PAS s-ar putea folosi de prevederile legii şi s-ar putea desființa, urmând ca acţiunile să fie distribuite membrilor, ceea ce înseamnă că este pe cale să se declanșeze lupta pentru preluarea companiei.

Totuși, „volumele mici de pachete de acțiuni care se tranzacționează  nu arată că este vorba de o campanie de preluare“, este de părere oficialul citat.

SIF Oltenia și-a vândut pachetul de 5% din acțiunile ARTE la începutul lunii mai, fapt care poate fi interpretat ca o lipsă de perspective privind preluarea.

Faptul poate fi şi un semn  că jocurile sunt deja făcute pentru altcineva, speculează brokerii, care nu sunt, în general, interesați de ARTE.

Ori poate că Artego va deveni încă una dintre rarele cazuri în care salariaţii au cumpărat fabrica şi au transformat-o în poveste de succes, despre care ECONOMICA.NET a relatat recent.

Cu excepția vânzării pachetului SIF Oltenia, de la începutul anului nu s-au tranzacționat decât 0,6% din acțiunile care nu sunt deținute de PAS.

În urma vânzării pachetului  SIF Oltenia nu s-a raportat un deținător cu peste 5% din acțiunile ARTE, ceea ce lasă loc speculațiilor că au fost mai  mulți cumpărători, probabil dintre liderii companiei.

„Avem rezulate bune și în acest an, probabil că la asta se așteaptă investitorii“, a mai spus oficialul Artego.

Profitul net pe 2011, de 4,4 milioane de lei, a fost cu peste 90%,  iar afacerile au crescut anul trecut cu 30,5%, până la mai mult de 198 de milioane de lei.

Profitul pe primul trimestru (2 milioane de lei) este deja de aproape jumătate din cel din întreg anul trecut, iar cifra de afaceri de 48,5 de miliane este „în grafic“.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Parapet lateral, montat pe primii 10 kilometri ai lotului 2 VIDEO
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Parapet lateral, montat pe primii 10 kilometri ai lotului 2 VIDEO
Secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu a publicat duminică imagini cu lotul 2 Mizil - Pietroasele din Autostrada Ploiești - Buzău (A7), unde a fost montat parapet lateral pe......
CNAIR impune luni restricţii de tonaj pe drumuri naţionale şi autostrăzi, din cauza caniculei
CNAIR impune luni restricţii de tonaj pe drumuri naţionale şi autostrăzi, din cauza caniculei
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) va impune, luni, restricţii de tonaj pe sectoarele ...
Inteligenţa Artificială va înlocui unele părţi ale procesului de angajare
Inteligenţa Artificială va înlocui unele părţi ale procesului de angajare
Aproximativ 85% dintre recrutorii globali cred că Inteligenţa Artificială (AI) este o tehnologie utilă care va înlocui ...
Seceta pedologică în cutura grâului de toamnă ajunge şi în Banat
Seceta pedologică în cutura grâului de toamnă ajunge şi în Banat
Seceta pedologică în cultura grâului de toamnă se extinde şi în Banat, aprovizionarea cu apă a solului prezentând ...