1EUR = 4.8750 RON | Bucureşti 25 º

Companii

Vedeta zilei la bursă este o firmă de materiale de construcţii. Teraplast este vânată de finlandezi

Producătorii de materiale de construcţie promit reluarea creşterii în domeniu. Acţiunile Teraplast Bistriţa cresc cu 15%, maximul permis de sistemul Bursei din Bucureşti. Creşterea se explică prin interesul fondului finlandez de investiţii KJK Fund II. Compania a înregistrat profit de exploatare de 5,7 milioane de lei, pe primele 9 luni ale anului

02 noi, 2012 | | ECONOMICA.net

Teraplast Bistriţa (simbol bursier TRP) avusese pierderi din activitatea de bază de 3,8 milioane lei, în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Lichiditatea acţiunii TRP este relativ bună, cu 32.000 de lei fiind a cincea în top la ora 12.00, după mult mai titrata OMV Petrom. Cea mai mare creştere bursieră de azi îi ridică valoarea de piaţă la 48 de milioane de lei. Această capitalizare este, totuşi, de peste două ori mai mică decât cea întregistrată la începutul anului.

Compania produce materiale de construcţii şi pentru instalaţii din materiale plastice (mai ales PVC) şi  furnizează solutii şi sisteme în domeniul instalaţiilor şi construcţiilor. A intrat în vizorul administratorilor unui nou fond de investiţii intrat pe piaţa noastră.

Fondul finlandez de investiţii KJK Fund II a raportat recent că au ajuns la o deţinere de 6,3% din acţiunile TRP. Ceilalţi acţionari principalii sunt Dorel Goia (34,2%), SIF Banat-Crişana (11%).

Compania şi-a sporit vânzările, înregistrând o cifră de afaceri în creştere cu 9,3%, la 179,7 milioane lei. Pierderile nete au fost reduse de cinci ori în primele nouă luni, până la 1,3 milioane lei, potrivit raportului trimis la Bursa de Valori Bucuerşti (BVB).

Povara datoriilor a dus la o pierdere financiară de 6,55 milioane lei, pe fondul devalorizării leului faţă de euro.

Creşterea cifrei de afaceri se datorează vânzărilor din producţia proprie de ferestre şi uşi (+ 70%), producţiei de granule PVC (+57%) şi producţiei de profile de tâmplărie (+31%), potrivit raportului.

Compania a obţinut 35% din cifra de afaceri din soluţiile pentru infrastructura de mediu şi instalaţii, pondere în creştere cu doar cu 1%, din cauza blocajelor de finanţare, mai ales din fonduri europene.

„O contribuţie importantă în structura cifrei de afaceri a avut-o dezvoltarea exporturilor, care în primele nouă luni ale anului au crescut cu 52% faţă de aceeaşi perioadă din 2011 şi care au ajuns să reprezinte circa 15% din cifra de afaceri, faţă de 11% în perioada similară din anul precedent", potrivit raportului.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO