Vedetele speculaţiilor zilei la bursă. Bani puţini pe riscuri mari

Acţiunile a cinci companii, dintre care patru au mari probleme, înregistrau, la jumătatea zilei, creşteri de preţ apropiate la zecimi de procent de maximul de 15%, permis de sistemul de tranzacţionare al Bursei.  Patru sunt, oficial sau nu, în diferite stadii ale procesului de insolvenţă. A cincea, Petromidia, nu a fost niciodată cumpărată pentru dividende. 
Adrian N. Ionescu - joi, 10 ian. 2013, 11:38
Vedetele speculaţiilor zilei la bursă. Bani puţini pe riscuri mari

Vedetele zilei sunt mai degrabă chilipiruri foarte riscante. Creşterile sunt extrem de speculative, pentru că se pariază foarte puţini bani pe acţiunile respective.

De fapt, lichiditatea întregii pieţe (valoarea tranzacţiilor) este foarte mică, de nici 1,6 milioane de euro, la ora 13. Atunci, indicii bursieri care erau pe minus au revenit pe creştere.

Piaţa se află într-o zi de expectativă şi de consolidare a nivelurilor de preţuri obţinute în urma creşterilor anterioare.

 

Oltchim Rm Vâlcea (OLT) creştea cu maximul de 15% şi era cea mai lichidă dintre vedetele zilei, adică avea cea mai mare valoarea a tranzacţiilor, care însă nu depăşea cu mult 340.000 de lei.

Compania abia a ieşit din experienţa unei privatizarea eşuată, pusă în scenă pe fondul zgomotos al multor declaraţii cu ţintă politică, în toiul campaniei electorale.

Sub presiunea socială s-au plătit o parte din salariile restante, s-au mai obţinut ceva credite pentru un minim capital de lucru, dar nu se întrevăd  perspective fericite pentru companie.

Oltchim are nevoie de 40 milioane de euro pentru a relua activitatea la 65% din capacitate. Banii vin greu de la stat şi de la bănci, în vreme ce firma germană PCC, despre care se crede că intenţionează o preluare ostilă, a ajuns la o deţinere de peste 32% din acţiuni.

 

Producătorul de îngrăşăminte Amonil Slobozia (AMO) avea circa 850 de angajaţi în 1999 şi abia dacă mai are 10 în prezent. Combinatul a trecut printr-o executare silită a datoriilor, activele fiind adjudecate de acelaşi patron Ioan Niculae, prin firma off shore Chemgas Holding.

În prezent, Chemgas produce uree la Slobozia cu instalaţiile, salariaţii şi pe terenul Amonil.

Amonil avea pierderi de peste 2 milioane de lei la 30 septembrie.

La 12.40  valoarea tranzacţiilor nu ajunsese la 90.000 de lei, chiar dacă preţul acţiunilor creştea cu 14,7%.

 

La două sutimi de procent de maximul de creştere de 15%, se afla acţiunea producătorului de contoare Contor Grup Arad (CGC), care se află în reorganizare în urma insolvenţei.

Este a treia zi consecutivă de mare creşteri şi a doua cu peste 14%, dar, după două zile cu un rulaj cumulat de jumătate de milion de lei, azi abia s-au făcut tranzacţii de 12.000 de lei.

La începutul luni august, acţiunile Contor Group Arad reveneau  la tranzacţionare după 15 luni tot cu o creştere de 15%.

 

Uztel Ploieşti (UZT) creştea cu 14,6% la ora 13, după ce a obţinut reconfirmarea în instanţă a a planului de reorganizare.

Compania a obţinut un profit de 1 milion de lei dintr-o cifră de afaceri de 40 de milioane de lei, în primele nouă luni ale anului trecut, după ce înregistrase pierderi duble în perioada similară a anului anterior.

Firma este specializată în producţia şi repararea utilajelor petroliere şi este controlată de salariaţi.

 

O creştere de peste 14% înregistra şi Rompetrol Rafinare Contanţa (RRC) la ora 12. Kazahii de la KazMunaiGaz, care controlează fosta Petromidia, au anunţat oficial finalizarea programului de in­vestiţii, care are ca scop creşterea capacităţii de proce­sa­re a petrolului de la 3,5 la 5 milioane de  tone de ţiţei anual.

Investiţiile pentru acest obiectiv s-au ridicat la 380 de milioane de dolari, iar creşterea de capacitate ar tre­bui să aducă un salt de circa 15-20% a cantităţilor vândute mai ales de motorină, începând din acest an.

Din perspectiva speculatorilor, acţiunea RRC poate fi oricând o surpriză.

Formal,  statul a redevenit, împotriva voinţei… Guvernului, acţionar principal cu peste 44% din acţiuni, ca urmare a conversiei obligaţiunilor emise în schimbul datoriilor.

Statul este al doilea după The Rompetrol Group, cumpărată de KazMunaiGaz de la Dinu Patriciu pentru 1,7 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Germania a cerut SUA și UE să “reflecteze cu atenție” asupra posibilelor sancțiuni impuse Rusiei
Germania a cerut SUA și UE să “reflecteze cu atenție” asupra posibilelor sancțiuni impuse Rusiei
Cancelarul german Olaf Scholz a cerut duminică Statelor Unite şi Uniunii Europene să reflecteze cu atenţie când iau ...
Apar contractele de gaze pentru populație cu penalități dacă clientul renunță înainte de termen. Prețul e însă mai bun
Apar contractele de gaze pentru populație cu penalități dacă clientul renunță înainte de termen. Prețul e însă mai bun
Un mare furnizor de gaze naturale pentru industrie a venit cu o ofertă pentru clienții casnici, printre cele mai bune de ...
BVB a pierdut 5 miliarde de lei din capitalizare în ultima săptămână
BVB a pierdut 5 miliarde de lei din capitalizare în ultima săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 5,09 miliarde de lei din capitalizare, respectiv 2,12%, în această săptămână, ...