Vedetele speculaţiilor zilei la bursă. Bani puţini pe riscuri mari

Acţiunile a cinci companii, dintre care patru au mari probleme, înregistrau, la jumătatea zilei, creşteri de preţ apropiate la zecimi de procent de maximul de 15%, permis de sistemul de tranzacţionare al Bursei.  Patru sunt, oficial sau nu, în diferite stadii ale procesului de insolvenţă. A cincea, Petromidia, nu a fost niciodată cumpărată pentru dividende. 
Adrian N. Ionescu - joi, 10 ian. 2013, 11:38
Vedetele speculaţiilor zilei la bursă. Bani puţini pe riscuri mari

Vedetele zilei sunt mai degrabă chilipiruri foarte riscante. Creşterile sunt extrem de speculative, pentru că se pariază foarte puţini bani pe acţiunile respective.

De fapt, lichiditatea întregii pieţe (valoarea tranzacţiilor) este foarte mică, de nici 1,6 milioane de euro, la ora 13. Atunci, indicii bursieri care erau pe minus au revenit pe creştere.

Piaţa se află într-o zi de expectativă şi de consolidare a nivelurilor de preţuri obţinute în urma creşterilor anterioare.

 

Oltchim Rm Vâlcea (OLT) creştea cu maximul de 15% şi era cea mai lichidă dintre vedetele zilei, adică avea cea mai mare valoarea a tranzacţiilor, care însă nu depăşea cu mult 340.000 de lei.

Compania abia a ieşit din experienţa unei privatizarea eşuată, pusă în scenă pe fondul zgomotos al multor declaraţii cu ţintă politică, în toiul campaniei electorale.

Sub presiunea socială s-au plătit o parte din salariile restante, s-au mai obţinut ceva credite pentru un minim capital de lucru, dar nu se întrevăd  perspective fericite pentru companie.

Oltchim are nevoie de 40 milioane de euro pentru a relua activitatea la 65% din capacitate. Banii vin greu de la stat şi de la bănci, în vreme ce firma germană PCC, despre care se crede că intenţionează o preluare ostilă, a ajuns la o deţinere de peste 32% din acţiuni.

 

Producătorul de îngrăşăminte Amonil Slobozia (AMO) avea circa 850 de angajaţi în 1999 şi abia dacă mai are 10 în prezent. Combinatul a trecut printr-o executare silită a datoriilor, activele fiind adjudecate de acelaşi patron Ioan Niculae, prin firma off shore Chemgas Holding.

În prezent, Chemgas produce uree la Slobozia cu instalaţiile, salariaţii şi pe terenul Amonil.

Amonil avea pierderi de peste 2 milioane de lei la 30 septembrie.

La 12.40  valoarea tranzacţiilor nu ajunsese la 90.000 de lei, chiar dacă preţul acţiunilor creştea cu 14,7%.

 

La două sutimi de procent de maximul de creştere de 15%, se afla acţiunea producătorului de contoare Contor Grup Arad (CGC), care se află în reorganizare în urma insolvenţei.

Este a treia zi consecutivă de mare creşteri şi a doua cu peste 14%, dar, după două zile cu un rulaj cumulat de jumătate de milion de lei, azi abia s-au făcut tranzacţii de 12.000 de lei.

La începutul luni august, acţiunile Contor Group Arad reveneau  la tranzacţionare după 15 luni tot cu o creştere de 15%.

 

Uztel Ploieşti (UZT) creştea cu 14,6% la ora 13, după ce a obţinut reconfirmarea în instanţă a a planului de reorganizare.

Compania a obţinut un profit de 1 milion de lei dintr-o cifră de afaceri de 40 de milioane de lei, în primele nouă luni ale anului trecut, după ce înregistrase pierderi duble în perioada similară a anului anterior.

Firma este specializată în producţia şi repararea utilajelor petroliere şi este controlată de salariaţi.

 

O creştere de peste 14% înregistra şi Rompetrol Rafinare Contanţa (RRC) la ora 12. Kazahii de la KazMunaiGaz, care controlează fosta Petromidia, au anunţat oficial finalizarea programului de in­vestiţii, care are ca scop creşterea capacităţii de proce­sa­re a petrolului de la 3,5 la 5 milioane de  tone de ţiţei anual.

Investiţiile pentru acest obiectiv s-au ridicat la 380 de milioane de dolari, iar creşterea de capacitate ar tre­bui să aducă un salt de circa 15-20% a cantităţilor vândute mai ales de motorină, începând din acest an.

Din perspectiva speculatorilor, acţiunea RRC poate fi oricând o surpriză.

Formal,  statul a redevenit, împotriva voinţei… Guvernului, acţionar principal cu peste 44% din acţiuni, ca urmare a conversiei obligaţiunilor emise în schimbul datoriilor.

Statul este al doilea după The Rompetrol Group, cumpărată de KazMunaiGaz de la Dinu Patriciu pentru 1,7 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...